Hlavní obsah

Dominance společnosti Coca-Cola: Dividendový růstový stroj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Připravte se na její nákup již dnes, abyste byli připraveni, až bude opět ve výprodeji

Článek

Pokud vstoupíte do kteréhokoli obchodu s potravinami v přibližně 200 zemích světa, pravděpodobně na regálech spatříte výrobky společnosti Coca-Cola (KO). Síla značky Coca-Cola je téměř synonymem pro limonádu, nicméně sahá daleko za hranice tohoto syceného nápoje – společnost nabízí diverzifikovanou řadu výrobků od čaje a kávy až po džusy, sportovní nápoje a různé druhy limonád. Společnost Coca-Cola je na trhu se základními spotřebními produkty impozantním hráčem a díky svému robustnímu obchodnímu modelu a velikosti je vyhledávanou cestou pro investice, zejména pro dividendové investory.

Silné stránky společnosti Coca-Cola, která si získala pověst stroje na růst dividend, jsou patrné v jejích ikonických značkách, masivní distribuční síti, významném marketingovém rozpočtu a velikosti, která jí umožňuje pohlcovat menší konkurenty s novými slibnými produkty. Není překvapením, že si společnost udržela pozici monarchy v sektoru nealkoholických nápojů, kterou si v blízké budoucnosti pravděpodobně nikdo neosvojí. To se časem promítlo do příznivých vyhlídek pro dividendové investory.

Tuto investiční přitažlivost podtrhuje fakt, že Coca-Cola nejenže každoročně zvyšovala dividendu po dobu 62 let, ale také si tuto konzistenci udržela během významných těžkých období v globální ekonomice. Společnost přečkala prudký nárůst inflace v 70. letech 20. století, ropnou krizi, krach dot-com a následnou recesi, velkou recesi na konci roku 2000 i hospodářské turbulence způsobené pandemií koronaviru. Ostatní výrobci nápojů se v těchto letech většinou jen těžko vyrovnali odolnosti a nepřetržitému růstu společnosti Coca-Cola.

Zkoumání růstu dividend společnosti Coca-Cola upozorňuje na její silnou hodnotu pro dividendové investory. Samotná konzistence, kterou lze pozorovat při zvyšování dividend společnosti Coca-Cola, je pouze polovinou příběhu. Skutečná odlišnost spočívá v tempu růstu dividend společnosti, které se za posledních deset let umocnilo ročním tempem přibližně 5 %. Ačkoli se toto číslo může zdát skromné, o několik procentních bodů převyšuje historickou míru růstu inflace.

Tato trajektorie nejenže rozšiřuje kupní sílu dividendy společnosti Coca-Cola, ale také v průběhu času zvyšuje váš příliv hotovosti. Posiluje vaši finanční schopnost dovolit si každodenní nezbytnosti a ponechává nějaké drobné, což dokazuje důležitost stabilního a výrazného růstu dividend. Srovnávací analýza s dividendou společnosti Northwest Natural (NWN -1,03 %), dalšího dividendového krále, jednoznačně prokazuje převahu růstu společnosti Coca-Cola za posledních deset let.

Vzhledem k tomu, že výrazný a spolehlivý růst dividend slouží jako hlavní motivace k investici do společnosti Coca-Cola, pozornost se přesouvá na současnou životaschopnost společnosti jako investice. Na základě tradičních ukazatelů ocenění naznačují zvýšené poměry ceny k tržbám a ceny k zisku společnosti nad jejich pětileté průměry, že akcie společnosti Coca-Cola mohou být v současné době drahé. Přesto historické trendy odhalují občasné výprodeje, při nichž cena klesá o 25 % a více, což je pro potenciální investory zásadní, aby plánovali dopředu.

Plánování budoucí investice do společnosti Coca-Cola, bez ohledu na její současný cenový trend, zajistí, že nebudete litovat, že jste propásli příležitost k nákupu za nižší cenu. Investoři, kteří tyto občasné výprodeje předvídají, mohou využít příležitost k investici a potenciálně si zajistit rostoucí dividendu a výnos, který by v minulosti mohl dosáhnout až 3,5 % nebo dokonce 4 %. Tato prozíravá strategie vás připraví na nákup v době, kdy ostatní prodávají, což je náročný výkon, který by mohl přinést významné výnosy v budoucnu. Zvážení společnosti Coca-Cola do Vašeho investičního portfolia by tak mohlo zajistit stabilní a dlouhodobý výnos díky silnému růstu dividend.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz