Hlavní obsah

Důležitost obezřetného investování: Poučení pro investory z generace Z

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Needpix

Investoři z generace Z dělají tyto 3 velké chyby

Článek

S rostoucím zájmem mladších generací o finanční trhy se objevuje překvapivý trend, kdy se prosazují chybně koncipované investiční strategie, které ohrožují vytváření jejich dlouhodobého bohatství. Nedávný průzkum provedený institutem CFA Institute přinesl znepokojivá odhalení týkající se investičních návyků generace Z. Šetření odhalilo, že tito mladí investoři, vedeni strachem z promeškání (FOM O), se pohybují na finančních trzích pomocí riskantních investičních rozhodnutí, což potenciálně ohrožuje jejich vyhlídky na solidní a trvalé hromadění majetku.

Zpráva CFA Institute upozornila na tři klíčové chyby, kterých se investoři generace Z dopouštějí, a radí, jak svá portfolia před těmito začátečnickými omyly ochránit.

Zaprvé se zdá, že hnací silou mnoha investičních rozhodnutí generace Z je FOMO. Podle průzkumu polovina investorů z generace Z přiznala, že své investice uskutečnila na základě FOMO. Investice poháněné fenoménem FOMO směřovaly hlavně do kryptoměn, jednotlivých akcií a akcií meme, přičemž do těchto typů investic se zapojilo 57 %, 32 % a 28 % příslušníků generace Z. Na základě tohoto fenoménu bylo možné říci, že se jednalo o investice, které se týkaly především kryptoměn, jednotlivých akcií a akcií meme.

Bohužel vyvolávání strachu z účasti na trendových investičních volbách často působí proti uvážlivým investičním rozhodnutím. Iluze rychlého nashromáždění velkého bohatství prostřednictvím populárních, společensky rozšířených investičních možností, jako jsou meme akcie nebo nové kryptoměny, může vyvolat krátkodobé stádní chování. To následně vede k umělému a nestabilnímu nafukování cen.

Znepokojivý příklad byl k vidění, když se mnohé z nejoblíbenějších meme akcií v roce 2021 do dubna 2024 propadly o 80 % nebo více. Takovéto volatilní investiční zkušenosti slouží jako zásadní připomínka proti podlehnutí tlaku kolegů z pomíjivých investičních trendů na sociálních sítích. Prudké nárůsty tržních cen populárních aktiv mohou být přechodné, což může vést ke značným ztrátám, když humbuk skončí.

Druhým převládajícím problémem je nadměrné riziko, které mladí investoři podstupují při svých investicích, a to i při relativně malých investičních částkách. Zpráva uvádí, že medián investic amerických investorů z generace Z činí 4 000 USD. Bylo zjištěno, že příslušníci generace Z vsadili značnou část této hodnoty investice, 1 000 USD, do kryptoměn. To představuje 25 % jejich celkových investičních peněz. Navíc téměř pětina amerických investorů z generace Z investuje pouze do kryptoměn nebo NFT.

Průvodní rizika těchto preferovaných investičních možností jsou vysoká. Kryptoměny vykazují větší volatilitu než tradiční akciové trhy a na rozdíl od akcií nenabízejí dividendy ani nenesou jistotu úroků podobně jako dluhopisy nebo spořicí účty. Uvědomění si těchto rizik se ukazuje jako klíčové pro mladé investory, kteří chtějí experimentovat s kryptoměnami nebo jinými alternativními finančními aktivy.

Třetí investiční chybou, na kterou studie upozornila, byla nedostatečná diverzifikace v portfoliích investorů z generace Z. Je nesporné, že část mladých investorů dává přednost nákupu jednotlivých akcií – 41 % příslušníků generace Z uvádí, že vlastní jednotlivé akcie, zatímco podílové fondy vlastní pouze 35 % z nich. Ačkoli investování do jednotlivých akcií není na škodu, zejména pokud jde o snahu poznat dynamiku trhu nebo podpořit oblíbené společnosti, soustředění investic do jedné nebo dvou akcií může představovat obrovské riziko.

Volatilita jednotlivých akcií, zejména akcií jednotlivých společností, je značná, což je základem jejich vysoké rizikovosti. Přílišné spoléhání se na minimum akcií umožňuje, aby jakýkoli pokles výkonnosti akcií drasticky zasáhl příjmy investorů. Přestože se jen málokomu podaří krátkodobě dosáhnout zisku z výběru akcií, studie dospěla k závěru, že většina investorů – dokonce i profesionálů – je dlouhodobě překonána širším akciovým trhem.

Rozumná investiční praxe doporučuje systematickou diverzifikaci do indexových fondů, podílových fondů a fondů obchodovaných na burze (ETF), protože ty poskytují méně volatilní a často vyšší výnosy v čase. Takto diverzifikovaná portfolia slouží jako nástroj pro snižování rizika, chrání nové investory před nepředvídatelností, která je finančním trhům vlastní, a zajišťují expozici vůči různým třídám aktiv.

Naučit se orientovat na volatilních finančních trzích vyžaduje porozumění a obezřetnost. Je chvályhodné, že se generace Z účastní investičních aktivit již v raném věku a projevuje zájem o akciový trh. Musí však být obezřetní, pokud jde o potenciální nástrahy na jejich cestě k vytvoření bohatství.

Vyvážený investiční přístup, který se řídí spíše strategií než strachem nebo trendy na sociálních sítích, je udržitelnější cestou k finančnímu úspěchu. Důsledné měsíční investování s využitím různých finančních nástrojů, jako jsou IRA, 401(k) a brokerské účty, umožňuje vytvořit diverzifikovanější portfolio, které odpovídá věku, finančním cílům a toleranci investora k riziku. Takový investiční přístup vytváří stabilnější a výnosnější finanční budoucnost a podporuje prozíravé investiční chování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz