Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Energetický průmysl je na vrcholu, ale investoři by se měli připravit na pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Jedno přísloví říká, že nejlepší útok je dobrá obrana. To je pravděpodobně dobrý způsob, jak přemýšlet o energetickém průmyslu, protože je ze své podstaty cyklický, což vede k prudkému rozmachu a bolestivým propadům.

Článek

Příkladem tohoto přístupu jsou společnosti Enterprise Products Partners (EPD) a ExxonMobil (XOM). Pokud chcete právě teď vložit peníze do energetického průmyslu, obě společnosti lze získat za méně než 200 USD za akcii.

Vyhýbání se problému

Velkým problémem při investování do energetického sektoru jsou výkyvy cen komodit. Mnoho společností v dobrých letech zaznamenává prudký nárůst horních i dolních zisků, aby se v letech špatných propadly.

Společnost Enterprise Products Partners, hlavní komanditní společnost (MLP), se tomuto problému do značné míry vyhýbá. Vlastní rozsáhlou kolekci střednědobých aktiv, která slouží k přepravě, skladování a zpracování energie. Představte si velmi nákladná, ale životně důležitá aktiva, jako jsou plynovody, bez nichž by globální trh s energií nemohl fungovat. Klíčové však je, že společnost Enterprise účtuje svým zákazníkům poplatky za používání svých aktiv. Skutečné ceny komodit, které protékají jejím systémem, jsou mnohem méně důležité než poptávka po potrubí, skladování, zpracování a přepravní infrastruktuře, kterou vlastní.

Výhodou tohoto postupu je 24 let po sobě, během nichž MLP každoročně zvyšoval svou distribuci. Líbí se zde však více, protože distribuovatelný peněžní tok společnosti Enterprise pokryl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 její distribuci 1,9krát. To znamená, že je zde obrovský prostor pro nepřízeň osudu, než by bylo nutné snížit distribuci.

Nevýhodou je, že růst distribuce bude v budoucnu pravděpodobně skromný, protože růstové příležitosti v oblasti středního proudu nejsou velké. Po dlouhém období rychlé expanze je většina nejlepších příležitostí v podstatě pryč. Od této chvíle se bude jednat spíše o přírůstkový růst. Takže tučný 7,6% distribuční výnos bude tvořit naprostou většinu výnosu.

Základ je klíčový

U společnosti Exxon je to úplně jinak, protože její horní a dolní linie jsou do značné míry závislé na vzestupech a poklesech cen energií. V současné době společnost vykazuje rekordní výsledky díky obecně příznivým cenám ropy a zemního plynu. To se však již mění, protože ceny zemního plynu i ropy jsou daleko za nedávnými maximy. Ve skutečnosti existuje docela dobrá šance, že v roce 2023 zisk oproti roku 2022 poklesne.

Investoři do energetiky by měli mít na paměti dvě věci, než tohoto mezinárodního energetického giganta vyškrtnou ze svého seznamu. Zaprvé, navzdory cyklické povaze energetického sektoru zvyšuje Exxon svou dividendu každoročně již 40 let po sobě. Je zřejmé, že společnost pevně věří ve vracení hodnoty akcionářům prostřednictvím neustále rostoucí dividendy jak na dobrých, tak na špatných trzích s ropou.

Za druhé, jedním z klíčových způsobů, jakým se společnosti Exxon daří podporovat dividendy, i když ropný průmysl prochází poklesem, je udržování silné rozvahy. V podstatě v těžkých dobách se společnost zadlužuje, aby pomohla financovat své podnikání a podpořila svou dividendu. Když se vrátí dobré časy, vedení splácí převzatý dluh. Přesně to se dělo v posledních několika letech.

Zde vám pomohou čísla. V roce 2019 se poměr dluhu k vlastnímu kapitálu pohyboval kolem 0,2. Po útlumu průmyslu v roce 2020, který byl urychlen poklesem poptávky v důsledku zastavení činnosti světových ekonomik v boji proti šíření pandemie koronaviru, dosáhl poměr dluhu k vlastnímu kapitálu vrcholu na úrovni něco málo přes 0,4. Nyní, když se vrátily dobré časy, poměr dluhu k vlastnímu kapitálu opět klesl na přibližně 0,2. Pokud uvažujete o ropných společnostech, je Exxon pravděpodobně jednou z nejbezpečnějších společností, které dnes můžete koupit. Výnos této akcie je poměrně atraktivní, a to 3,3 % ve srovnání s 1,55 %, které byste získali z indexového ETF S&P 500.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Hrajte na jistotu

Enterprise je solidní volbou pro investory, kteří chtějí maximalizovat výnosy svých dnešních portfolií, a podnik by měl dobře obstát i v případě nového poklesu cen energií. Exxon je zase solidní volbou pro investory, kteří chtějí být vystaveni cenám energií (ty by mohly opět vzrůst), ale chtějí snížit riziko snížení dividend na minimum. Obě společnosti lze koupit za méně než 200 USD za akcii, takže jsou snadno dostupné téměř pro každého investora.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz