Hlavní obsah

ExxonMobil podniká velký krok k využití tržní příležitosti v hodnotě 1,4 bilionu dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost Exxon chce vybudovat největší zařízení na výrobu vodíku s nižšími emisemi uhlíku na světě

Článek

Vodík, nízkouhlíkové palivo s velkým potenciálem, by mohl změnit pravidla hry v boji proti změně klimatu a uspokojení rostoucích globálních energetických potřeb. Společnost Deloitte odhaduje, že zelený vodík by se do roku 2050 mohl stát průmyslovým odvětvím v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, což je pouze špička rychle rostoucího trhu s nízkouhlíkovými molekulami, který by měl do poloviny století dosáhnout 6 bilionů dolarů.

Ropný magnát ExxonMobil (XOM -1,05 %), který optimisticky vyhlíží značnou část tohoto potenciálního trhu, se zaměřuje na rozvoj nejrozsáhlejšího nízkouhlíkového vodíkového projektu na světě. Je to jeden z různých strategických kroků zaměřených na zpeněžení potenciálně výnosné poptávky po nízkouhlíkové energii.

Nedávno společnost ExxonMobil oznámila, že Air Liquide bude partnerem v jejich nízkouhlíkovém vodíkovém a čpavkovém projektu, který se nachází v závodě společnosti v Baytownu v Texasu. Tato spolupráce umožňuje společnosti Exxon přepravovat nízkouhlíkový vodík prostřednictvím stávající potrubní sítě společnosti Air Liquide. Výměnou za to společnost Air Liquide vybuduje a bude spravovat čtyři velké modulární jednotky pro separaci vzduchu, které budou společnosti Exxon poskytovat potřebný kyslík a dusík přímo v místě. Tyto jednotky by pro svůj provoz využívaly převážně nízkouhlíkovou elektřinu.

Po uvedení do provozu by navrhované zařízení na výrobu vodíku bylo největší na světě a bylo by schopno vyrábět 1 miliardu krychlových stop nízkouhlíkového vodíku denně – což by stačilo na napájení 1,5 milionu domácností. Kromě toho by se v něm ročně vyrobilo více než 1 milion tun čpavku. Cílem průmyslového gigantu je zachytit více než 98 % emisí souvisejících s projektem. Ve spolupráci se společností Air Liquide může Exxon dodávat nízkouhlíkový vodík na trhy podél pobřeží Mexického zálivu a pomáhat tak podnikům v dekarbonizaci jejich provozu nahrazením fosilních paliv.

„Rozmach nejrozsáhlejšího nízkouhlíkového vodíkového projektu na světě a vznikajícího trhu s vodíkem stále roste,“ uvedl Dan Ammann, prezident divize nízkouhlíkových řešení společnosti ExxonMobil, v tiskové zprávě představující tuto spolupráci. Ammann rovněž uvedl, že partnerství se společností Air Liquide rozšiřuje projekt Baytown, neboť umožňuje distribuci vodíku prostřednictvím stávajících sítí a zajišťuje základní suroviny.

Společnost má v úmyslu uzavřít investiční rozhodnutí o tomto potenciálním stěžejním projektu v letošním roce. Po schválení vládou a příznivých politikách, které jsou nutné k dosažení slibných výnosů ospravedlňujících investici, by zařízení v Baytownu mohlo být uvedeno do provozu do roku 2028. Projekt představuje přibližně 10 % cíle Bidenovy administrativy v oblasti čistého vodíku.

Ambiciózní zařízení společnosti Exxon v Baytownu představuje jeden z mnoha probíhajících projektů společnosti v oblasti nízkouhlíkové energetiky. V letech 2022 až 2027 plánuje investovat více než 20 miliard dolarů v návaznosti na dříve vynaložených 5 miliard dolarů na akvizici infrastruktury a odborných znalostí společnosti Denbury Resources v oblasti oxidu uhličitého.

Komplexní přístup společnosti Exxon k nízkouhlíkové energetice zahrnuje investice do vodíku, zachycování/ukládání uhlíku, lithia a obnovitelných paliv. Spojila se se společnostmi CF Industries, Linde a Nucor, aby vybudovala infrastrukturu pro zachycování a ukládání uhlíku s cílem omezit jejich emise uhlíku. První projekty by měly být uvedeny do provozu do roku 2026 a společnost Exxon předpokládá, že kapacita zachycování a ukládání oxidu uhličitého u těchto tří zákazníků dosáhne 5 milionů tun ročně, což odpovídá nahrazení 2 milionů benzinových vozidel elektrickými.

Společnost Exxon se také plánuje stát předním dodavatelem lithia pro pohon elektromobilů, a to těžbou lithia z nádrží solanky na svých kontrolovaných pozemcích v jižním Arkansasu. Cílem společnosti je do roku 2030 vyrobit tolik lithia, aby pokrylo poptávku po 1 milionu elektromobilů ročně. Společnost Exxon se již zavázala poskytnout až 100 000 tun lithia společnosti SK On, přednímu světovému výrobci elektromobilů.

Zajištění investic do nízkouhlíkové energetiky nejen rozšiřuje tržní příležitosti společnosti Exxon, ale také podtrhuje její závazek k přechodu na nízkouhlíkovou energetiku. Společnost postupně rozvíjí několik platforem pro nízkouhlíkovou energetiku a v příštích několika letech investuje miliardy dolarů, počínaje rozsáhlým závodem na výrobu vodíku, aby využila tržní příležitost v hodnotě 1,4 bilionu dolarů. Kromě toho se společnost Exxon snaží využít potenciální budoucí trh s nízkouhlíkovými molekulami v hodnotě 6 bilionů dolarů.

Tyto snahy by mohly investorům přinést lukrativní dividendy. Vzhledem k tomu, že se svět začíná zbavovat závislosti na fosilních palivech, investice společnosti Exxon do nízkouhlíkové energie zajišťují, že společnost zůstane v čele a udrží si svou růstovou trajektorii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz