Hlavní obsah

Financování OpenAI láká velké technologické společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

O účasti jednaly také společnosti Apple a Microsoft Financování by ocenilo OpenAI na více než 100 miliard dolarů

Článek

Odhaleno: Nvidia Corp., Apple Inc. a Microsoft Corp., tři nejhodnotnější technologické společnosti na světě, projevily značný zájem o poslední kolo financování OpenAI. To poukazuje na rostoucí význam tohoto startupu v oblasti umělé inteligence v rámci širšího odvětví. Podle osob zasvěcených do této záležitosti se tyto diskuse údajně vedou kvůli možnému ocenění společnosti OpenAI na více než 100 miliard dolarů.

Toto kolo, které údajně vede společnost Thrive Capital s investicí ve výši přibližně 1 miliardy dolarů, by mělo tvůrce průkopnického chatbota OpenAI postavit do epicentra velkých technologických investic. Kromě společnosti Thrive Capital údajně o investici 100 milionů dolarů do tohoto podniku jednala také společnost Nvidia Corp., největší světový výrobce čipů.

Je důležité poznamenat, že tato jednání představují více než pouhé finanční transakce. V průběhu let si společnosti Microsoft, Apple a Nvidia vytvořily na OpenAI určitou závislost. Nejvýrazněji se na tom podílí společnost Microsoft, která do startupu již dříve investovala zhruba 13 miliard dolarů a stala se tak jeho nejvýznamnějším sponzorem.

Microsoft úzce propojil služby OpenAI se svými platformami Windows a Copilot AI a jejich integrace je klíčovým motorem růstu. Přesto se tento vztah neobešel bez kontroly, neboť regulační orgány EU i USA vyjádřily obavy z potenciální dominance, která by mohla z tohoto partnerství vyplynout.

O několik kroků pozadu v oblasti umělé inteligence je společnost Apple, která využila schopností OpenAI k vylepšení nadcházejících verzí operačního systému iPhone. Ve svém nejnovějším počinu, označovaném jako Apple Intelligence, Apple údajně zavádí ChatGPT do své nové sady funkcí umělé inteligence. Výrobce iPhonů měl sice dříve v OpenAI zaujmout vedle Microsoftu místo pozorovatele, ale od tohoto plánu v červenci upustil.

Role společnosti Nvidia má trochu jinou podobu. Je zodpovědná za poskytování kritické infrastruktury potřebné k vývoji a implementaci nástrojů AI, jako je ChatGPT. S rostoucí popularitou akcelerátorů AI zaznamenala Nvidia prudký nárůst prodeje, čímž potvrdila svou pozici předního světového výrobce akcelerátorů AI.

V poslední čtvrtletní zprávě společnosti Nvidia zveřejněné ve středu společnost oznámila více než dvojnásobné tržby na úrovni 30 miliard dolarů a předpověděla výrazný nárůst tržeb v nadcházejícím čtvrtletí.

Finanční ředitelka společnosti OpenAI, Sarah Friar, ve sdělení společnosti potvrdila, že hledají čerstvý kapitál. Ačkoli v memorandu chyběly konkrétní podrobnosti, rezonuje se zprávou agentury Bloomberg, která uvádí, že společnost již od prosince zvažuje získání finančních prostředků při ocenění přesahujícím 100 miliard dolarů.

Díky rychle se rozšiřujícímu úspěchu ChatGPT, jednoho z pozoruhodných výtvorů OpenAI, se technologické společnosti ocitly v konkurenčním boji o integraci technologie AI do svých produktů. To následně vedlo k pronásledování dalších slibných startupů, což ještě více zintenzivnilo investiční závod.

Friar ve své zprávě uvedla, že OpenAI hodlá využít své financování k získání většího výpočetního výkonu a pokrytí dalších provozních nákladů. Tato zpráva sice potvrzuje ambiciózní plány OpenAI, ale zároveň nechává diváky netrpělivě očekávat konečný výsledek těchto investičních jednání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz