Hlavní obsah

Generální ředitel společnosti Nvidia prodal akcie za více než 700 milionů dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Analýza trvalého prodeje akcií generálního ředitele a zakladatele společnosti Jensena Huanga

Článek

V posledních měsících byl zakladatel a výkonný ředitel společnosti Nvidia (NVDA) Jensen Huang pozorován, jak vytrvale odprodává část svých osobních podílů v této nadnárodní technologické společnosti. Přestože firma v posledních několika fiskálních čtvrtletích dosáhla mnoha rekordních hodnot, Huangův prodej akcií se nezpomalil. Toto důsledné rozpouštění akcií může vést některé jedince ke spekulacím, zda vedení – údajně zasvěcené do zákulisní situace společnosti – ví, že firma dosahuje vrcholu. Měli by však akcionáři nutně zaujmout podobný postoj, nebo jsou ve hře jiné faktory?

Důležité je mít na paměti, že generální ředitelé, bez ohledu na jejich vysoké postavení ve společnosti, jsou stejně složití a nestálí jako kdokoli jiný. Mají řadu potřeb, přání a nepředvídatelných okolností, které je mohou donutit k likvidaci části jejich kapitálových investic. Důvodů je celá řada – od pořízení jiného majetku, jako je dům nebo auto, přes financování vzdělání dětí nebo investice do různých podniků až po strategii, jejímž cílem je zvýšit peněžní rezervy vedoucího pracovníka v očekávání odchodu do důchodu.

Jiné předpoklady však mohou být znepokojivější, například informace známé pouze vyšším patrům společnosti, které by mohly vyžadovat prodej akcií. Takové události často vyvolávají vlnu podobných prodejních aktivit mezi ostatními insidery a slouží jako potenciální varovný signál pro investory.

Když zasvěcená osoba společnosti začne prodávat akcie, tento krok často vyvolá více povídání než skutečných poznatků, a to zejména proto, že motivace těchto prodejů jsou nejisté. Pozoruhodné je, že Huang prodal 120 000 akcií společnosti Nvidia soustavně za každý obchodní den počínaje 13. červnem až nejméně do poloviny září. Takový vzorec naznačuje předem promyšlenou sérii prodejů, jejímž cílem je zabránit tomu, aby Huangova osobní finanční situace byla nepřiměřeně svázána s výkonností akcií společnosti Nvidia. Kumulativní číslo představuje prodej téměř 6 milionů akcií Nvidie, což při současném ocenění odpovídá zhruba 700 milionům dolarů.

Tato čísla se mohou zdát ohromující, ale představují pouze menší část celkového Huangova vlastnictví akcií NVIDIA. K 25. březnu 2024 Huang údajně vlastnil přibližně 93,5 milionu akcií společnosti NVIDIA. Ačkoli toto číslo mohlo kolísat v důsledku akciových opcí, které tvoří součást jeho odměn, dává jistotu, že Huangův nedávný prodej neodráží vážné obavy o budoucnost společnosti; pokud by tomu tak bylo, pravděpodobně by prodal významnější část akcií.

Vyvstává však otázka, zda z Huangových nedávných kroků vyplývají cenné poznatky pro nezávislé nebo méně významné investory. Individuální investoři, kteří se v posledních dvou letech podíleli na pozoruhodné býčí jízdě společnosti Nvidia, by mohli zjistit, že tento technologický gigant zabírá významnou část jejich portfolií.

Jedna zásadní otázka zní – kdy by se měl člověk rozhodnout tyto papírové zisky využít? Mezi varovné signály může patřit zvýšený stres v důsledku poklesů na trhu, zvýšená pozornost věnovaná ceně společnosti Nvidia nebo nedostatek spánku v důsledku obav o stav vašich podílů. Pokud se tyto stavy projeví, bylo by rozumné některé akcie vyřadit a vyvážit tak své portfolio.

Stojí za to si uvědomit, že osud společnosti Nvidia byl v minulosti cyklický a střídal období explozivního růstu s mírnějšími výsledky. Vzhledem k nebývalému úspěchu, který společnost v současnosti zažívá, neexistují žádné viditelné známky zpomalení, poptávka nakonec oslabí, což by mohlo urychlit pokles cen.

Navíc dokud se investor nerozhodne prodat své podíly ve společnosti NVIDIA, zůstávají jakékoli potenciální zisky spíše hypotetické než hmatatelné. Pokud byste do společnosti Nvidia investovali v roce 2023 nebo 2024, pravděpodobně byste se dočkali působivých zisků. Proto může být ideální čas na interní audit – možná po vzoru Huanga – a odprodej části svých podílů, abyste zabránili nadměrnému zadlužování.

Investování do umělé inteligence skrývá na současném trhu množství potenciálně plodných příležitostí. Diverzifikace by mohla posílit odolnost portfolií, ukotvit je proti specifickým otřesům v celém odvětví a poskytnout investorům vyváženější a rozvážnější expozici ve více oblastech růstu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz