Hlavní obsah

Je Palantir po nedávných dobrých výsledcích nákupní záležitostí?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Palantir je vysoce riziková akcie s vysokým potenciálem výnosu

Článek

Zdá se, že společnost Palantir (PLTR) zapaluje akciový trh, protože její akcie po zveřejnění pozoruhodných výsledků za druhé čtvrtletí roku 2024 vzrostly o 25 %. Pozoruhodný přírůstek hodnoty akcií svědčí o solidním 27% růstu nejvyššího řádku společnosti. Ve světle tohoto vysokého finančního pokroku se společnost rozhodla zvýšit svůj celoroční výhled a předpokládá, že současná dynamika pravděpodobně přetrvá. Současní akcionáři pochopitelně vyjadřují velkou radost nad výkonností akcií. Pro ty, kteří si akcie teprve pořizují, je však otázkou k zamyšlení, zda je vzhledem ke konzistentní výkonnosti společnosti Palantir vhodný vstupní bod.

Od první veřejné nabídky akcií v roce 2020, kdy vrcholila pandemie COVID-19 a kdy byla poptávka po digitálních službách vysoká, vykázala společnost Palantir poutavý růst tržeb o 47 %. Po vstupu na burzu však růst tržeb po mnoho po sobě jdoucích čtvrtletí klesal a ve druhém čtvrtletí roku 2023 se zastavil na minimu 13 %, aby se nakonec do konce roku 2023 odrazil zpět nad 20 %. Současní i potenciální investoři si proto nebyli jisti, zda bude nedávný vzestup tempa růstu tržeb dlouhodobě udržitelný.

Jak se zdá, poslední výsledek společnosti Palantir tyto obavy zmírnil, neboť došlo k překvapivému nárůstu tržeb o 27 % na 678 milionů USD. Společnost nejenže prokázala pokrok v oblasti příjmů, ale její upravená provozní marže dosáhla nového milníku 37 %, protože se začala rozkolísávat provozní páka. Kromě toho společnost vykázala čistý zisk podle GAAP ve výši 134 milionů dolarů, což představuje prudký nárůst oproti 28 milionům dolarů vykázaným o rok dříve.

Kromě solidních finančních úspěchů společnosti Palantir poskytly slibný obrázek také její provozní ukazatele. Společnosti Palantir se například podařilo uzavřít 123 komerčních obchodů v USA, což představuje meziroční nárůst o 98 %. Současně počet komerčních zákazníků v USA meziročně vzrostl o 83 %, což vedlo k 55% eskalaci komerčních příjmů. Tento výrazný nárůst komerčních příjmů svědčí o úspěšné diverzifikaci společnosti do komerčního sektoru.

Významný podíl na úspěchu společnosti má rostoucí role umělé inteligence (AI) ve firmách a každodenním životě. S rozvojem generativní umělé inteligence a služeb, jako je ChatGPT, může i nezkušený uživatel vnímat, jak může umělá inteligence v budoucnu revolučně změnit náš život. Zatímco velcí hráči jako Nvidia, Microsoft a Alphabet přitahují lví podíl pozornosti, menší společnosti se specifickým zaměřením na software AI, jako je Palantir, z tohoto trendu přímo těží.

Vzhledem k tomu, že se společnosti snaží implementovat nejnovější technologie umělé inteligence, aby předběhly konkurenci, často se přiklánějí k organizacím s ověřenými výsledky. V důsledku toho byla společnost Palantir zaplavena nabídkami, což vedlo k tomu, že její AIP Bootcamp absolvovalo více než 1 025 společností. Výsledkem jsou obchody, které dosahují až sedmimístných částek. Touha korporací přijmout technologii AI vedla v tomto čtvrtletí k 83% nárůstu počtu komerčních zákazníků v USA, který činí 295, což je výrazný skok oproti pouhým 14 v roce 2020. Nicméně na pozadí prudce rostoucího trhu s umělou inteligencí, který by měl v roce 2030 dosáhnout 826 miliard dolarů, společnost Palantir pouze oškrábala povrch kolosálního potenciálu, který je před námi.

Bez ohledu na četné příležitosti, které před společností Palantir stojí, se investoři potýkají s cenou na ostří meče. Zatímco společnost plave v megavětru, který by mohl trvat roky nebo dokonce desetiletí, cena akcií je příliš vysoká, takže pro nové investory je nebezpečné naskočit do vozu. Za současného stavu může být Palantir navzdory svým působivým výsledkům pro investory potenciálně rizikový, s výjimkou těch, kteří mají značný apetit po sázkách s vysokým výnosem a vysokým rizikem. Pro většinu investorů by mohlo být vhodnou volbou sledovat společnost Palantir, dokud se pohybuje na vlně. Koncept hodnoty pro druhé kupující tak vyžaduje silnější analytický přístup vzhledem k vysoké volatilitě současné výkonnosti akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz