Hlavní obsah

Je společnost Appian vhodná akcie pro vaše portfolio?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Softwarová společnost s nízkým počtem kódů přechází na umělou inteligenci. Co to znamená pro investory?

Článek

Společnost Appian Corporation (APPN), která je tradičně považována za low-code platformu, mění svůj obchodní model a klade větší důraz na automatizaci podnikových procesů pomocí umělé inteligence (AI). Tento posun vyplývá z nedávné akvizice společnosti, která se zabývá vytěžováním procesů v roce 2022. Process mining zvyšuje efektivitu pracovních postupů, což je přínos, který se společnost Appian snaží maximalizovat pro své klienty.

Historicky software společnosti Appian pomáhal s vývojem a nasazením podnikových aplikací s minimální potřebou kódování, a to pomocí modelu vývojových diagramů. S pokrokem v oblasti generativní umělé inteligence nyní společnost prosazuje své možnosti automatizace řízené umělou inteligencí, která dokáže zvládnout různé podnikové procesy, jako je zadávání zakázek, upisování pojištění a zpracování pojistných událostí.

Zdá se, že budoucnost společnosti Appian je spjata s technologií AI. Svědčí o tom prohlášení generálního ředitele společnosti Appian Matta Calkinse, který ve druhém čtvrtletí oznámil, že využívání nové platformy Appian AI se v mezičtvrtletním srovnání zdvojnásobilo, což zahrnuje jak bezplatné zkušební verze, tak placené nabídky. Calkins také vyjádřil investici společnosti Appian do „soukromé AI“, která předpokládá přidanou hodnotu pro klienty díky využití svých generativních programů AI s využitím minimálních, ale zásadních údajů o zákaznících namísto komplexního využití dat.

Transformace identity společnosti zaznamenala také významné úspěchy v rámci divize veřejných zakázek pro federální vládu, kde se v první polovině roku 2024 rezervace více než zdvojnásobily. Tento prudký nárůst poháněl příjmy společnosti Appian z cloudového předplatného o 19 % na 88,4 miliardy dolarů. Kromě toho celkové příjmy ve druhém čtvrtletí vzrostly o 15 % na 146,5 milionu dolarů, čímž překonaly odhady.

Vývoj společnosti Appian zahrnuje více než jen její technologie. Provádí také restrukturalizaci podnikání s cílem zvýšit marže a soustředit se na vysoce výnosné podniky. V rámci této restrukturalizace společnost v červnu propustila 150 zaměstnanců a jejím cílem je přenastavit obchodní a marketingové jednotky podle nové strategie uvádění produktů na trh, a tím podpořit ziskovost.

V důsledku těchto opatření společnost Appian předpokládá dosažení nulového upraveného zisku EBITDA, celoroční upravený zisk EBITDA v rozmezí od – 3 do 3 milionů USD a prognózu za třetí čtvrtletí, která se s těmito čísly shoduje. Přestože se jedná o významný pokrok, společnost po této zprávě zaznamenala pokles akcií kvůli předpokládaným tržbám pod odhadovanými hodnotami.

Rozhodnutí společnosti snížit počet zaměstnanců a zaměřit se na nulové obchody s vysokou hodnotou může být nutnou adaptací, protože společnost nadále trpí ztrátami a zpomalením růstu tržeb. Jedná se však o zásadní krok správným směrem a souběžný výprodej akcií se zdá být překvapivý.

Dostupné údaje ukazují, že klienti společnosti Appian vykazují silnou loajalitu vůči značce, o čemž svědčí 99% hrubá míra obnovení. Společnost se navíc může pochlubit téměř 90 % vysokou hrubou marží z předplatného, což naznačuje, že zákazníci se po zakoupení produktu stávají vysoce ziskovými.

Nehledě na vysokou spokojenost zákazníků by reorganizace společnosti spojená se zpomalením tempa růstu mohla naznačovat potřebu rozšířit její produktové zaměření na trh, zejména když se Appian přetváří se zaměřením na automatizaci a umělou inteligenci. Vzhledem k tomu, že společnost snižuje počet svých zaměstnanců a zavádí nové portfolio produktů, může dokončení transformace vyžadovat čas. Zdá se však, že trpělivost investorů klesá.

Za předpokladu, že společnost Appian dokáže výrazně zlepšit své hospodářské výsledky nebo znovu zrychlit růst tržeb, by se její pozice hráče, který se chystá na obrat, mohla stát skutečností. Považovat ji za slibnou investici však bude záviset na tom, zda tento potenciál naplní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz