Hlavní obsah

Je už pozdě na nákup akcií CrowdStrike?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Náhodný incident a tlak na akcie technologických společností činí společnost CrowdStrike krátkodobě zranitelnou, ale budoucnost zůstává slibná

Článek

Poslední týdny nebyly příznivé pro společnost CrowdStrike (CRWD), která se nedávno ocitla u zdroje nejrozsáhlejšího výpadku IT v historii. Toto nepředvídané narušení spustilo spirálu poklesu hodnoty akcií společnosti, což vyvolalo nejistotu ohledně její budoucnosti a obavy investorů.

Ještě 1. července byly akcie společnosti CrowdStrike na historickém maximu. V důsledku výpadku IT však hodnota akcií k 5. srpnu klesla o téměř 45 %. Špatně načasovaný incident nejenže vyvolal otázky ohledně schopnosti společnosti CrowdStrike zotavit se, ale také nechal investory zvažovat riziko další podpory. Nicméně není to všechno jenom zkáza a sklíčenost. Odborníci naznačují, že na investici do společnosti CrowdStrike nemusí být pozdě, pokud potenciální investoři pracují s dlouhodobým investičním horizontem.

Jednou z hlavních obav po výpadku byly odhadované finanční škody, přičemž dopad byl nejvýznamnější na letecký průmysl. Tisíce letů byly zrušeny, což vedlo k tomu, že statisíce cestujících uvízly a horečně hledaly náhradní způsoby, jak se dostat do svých destinací. Z leteckých společností byla nejvíce postižena společnost Delta Air Lines, která uvedla, že výpadek stál přibližně 500 milionů dolarů. Společnost Delta proto požaduje po společnosti CrowdStrike právní náhradu za vzniklé ztráty.

Společnost CrowdStrike naproti tomu tvrdí, že její finanční odpovědnost související s výpadkem je podstatně nižší než uváděné částky. Odhadují, že se pohybuje v řádu „jednociferných milionů“. Takové vyrovnání by bylo pro rozvahu společnosti CrowdStrike výhodné. Přesto je to pro společnost Delta Air Line méně žádoucí výsledek. Konečná částka, kterou CrowdStrike zaplatí, se teprve ukáže. Nicméně vzhledem k tomu, že firma měla na konci posledního čtvrtletí ohromující hotovost a peněžní ekvivalenty ve výši 3,7 miliardy dolarů, měla by být společnost CrowdStrike schopna tuto krizi překonat bez výraznějších škod.

Oxfordská studie v oblasti krizového řízení tvrdí, že společnosti se silnou zákaznickou základnou se z krize zotavují rychleji. V souladu s tímto tvrzením by při zotavení společnosti CrowdStrike měla hrát klíčovou roli její silná klientela, která zahrnuje 62 společností z žebříčku Fortune 100. Ačkoli nedávný výpadek vzbuzuje obavy, CrowdStrike trvá na tom, že šlo o chybu v aktualizaci softwaru, nikoli o kybernetický útok. Tento rozdíl je zásadní – chybu lze odpustit a napravit, zatímco kybernetický útok by mohl způsobit nenapravitelné škody na pověsti společnosti.

Pro nezasažené klienty není změna poskytovatele kybernetické bezpečnosti atraktivní volbou. Tento proces je časově náročný, vyžaduje velké množství zdrojů a představuje četné logistické problémy – více starostí, než se vyplatí. Proto dokud zůstane základní nabídka společnosti CrowdStrike stejná, většina z nich se rozhodne poskytovatele nezměnit. Skutečný problém spočívá v tom, že potenciální klienty odradila nedávná chybná aktualizace.

Současná situace společnosti CrowdStrike představuje potenciálně strategickou příležitost pro dlouhodobé investory. Navzdory nedávnému propadu jsou akcie společnosti CrowdStrike trvale považovány za prémiové díky působivému růstu výnosů a volného peněžního toku. Nešťastný incident však vyvolal cenovou korekci, čímž se poměr ceny k tržbám (P/S) společnosti snížil na přibližně 15,8, což je výrazně méně, než je její průměr.

Ačkoli mohou existovat nevyřešené krátkodobé otázky kolem společnosti CrowdStrike, současné ocenění společnosti nabízí schůdnější vstupní bod pro dlouhodobé investory. Odborníci doporučují zprůměrovat náklady na akcie v dolarech a zároveň být opatrný a neinvestovat najednou velké částky.

Závěrem lze říci, že posledních několik týdnů bylo pro společnost CrowdStrike náročných, ale její finanční síla, silná zákaznická základna a nižší ocenění z ní činí potenciální zlatý důl pro trpělivé investory, kteří jsou ochotni vydržet krátkodobé nejistoty. Budoucnost společnosti se bude skutečně odvíjet od toho, jak efektivně zvládne následky tohoto neúspěchu, obnoví důvěru klientů a zavede opatření, která podobným událostem v budoucnu zabrání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz