Hlavní obsah

Jsou akcie společnosti Pfizer po nečekaném neúspěchu stále výhodné?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: ccnull.de

Její dlouhodobý růstový plán právě narazil na malou překážku

Článek

Akcie společnosti Pfizer (PFE) zaznamenaly v posledních třech letech výrazný propad, přičemž cena akcií klesla o 32 %, zatímco trh se množí, což akcionáře tímto nepříznivým trendem rozrušuje. Nejnovější neúspěch farmaceutického giganta brzdí jeho vyhlídky na další výnosy, ačkoli akcie by stále mohly mít potenciál k dlouhodobému zotavení.

Výkonnost akcií společnosti Pfizer v posledních letech je neodmyslitelně spjata s cestou její vakcíny proti koronavirům, Comirnaty. V roce 2022 činil příspěvek k tržbám z vakcíny Comirnaty více než 100 miliard dolarů, což je pro společnost Pfizer první úspěch. Ačkoli se neočekávalo, že se tento vrchol udrží dlouhodobě, převládal předpoklad kontinuální poptávky po každoročních posilovačích. Tato prognóza se bohužel nenaplnila, společnost pro rok 2024 předpovídá tržby ve výši až 62,5 miliardy USD.

Čtvrtletní tržby společnosti Comirnaty dosáhly ve druhém čtvrtletí minima ve výši pouhých 195 milionů dolarů, což je o 87 % méně než v předchozím roce, přičemž se nepředpokládá jejich opětovné zvýšení. Navzdory této ráně zůstaly argumenty pro růst společnosti Pfizer prostřednictvím segmentu invazivních onemocnění a budoucích potenciálních vakcín proti chřipce nedotčeny. Výhodná perspektiva společné ochrany proti sezónní chřipce a vakcíně COVID-19 naznačovala lukrativní potenciál pro farmaceutickou společnost.

Společnost Pfizer však 16. srpna zažila další překážku. Spolu s firmou BioNTech přinesla jejich klinická studie fáze 3 kandidáta na vakcínu, která má zabránit jak COVID-19, tak dvěma kmenům chřipky (kmeny A a B), neuspokojivé výsledky. Vakcína si nevedla dostatečně dobře při vytváření imunity proti kmeni B, čímž se společnosti Pfizer a BioNTech ocitly na vedlejší koleji.

Tento neúspěch vyvolává otázku o zásahu do budoucích příjmů a o možném stažení programu. Podle časopisu Fortune Business Insights slibuje trh s vakcínami proti chřipce do roku 2032 potenciální hodnotu 17,7 miliardy dolarů a odvětví očkování proti koronavirům se podle odhadů společnosti Statista navzdory nedávnému poklesu do roku 2029 zotaví na 9,7 miliardy dolarů ročně.

Pokud by se společnosti Pfizer podařilo uvést na trh kombinovanou injekci, sdílení trhu s konkurencí by stále mohlo generovat čtvrtletní tržby ve výši přibližně 1 miliardy USD. Tato promarněná příležitost by mohla znamenat ztrátu uvedení dalšího lékového trháku. Vzhledem k tomu, že v současném plánu společnosti Pfizer se žádný podobný projekt nechystá, je přepracování kandidáta a zahájení úspěšné série klinických zkoušek za účelem schválení a komercializace nepravděpodobné. S podobnými problémy se nedávno potýkaly programy vakcín proti chřipce společností Moderna, GSK a Sanofi.

Přesto však stále existuje naděje na budoucí růst společnosti Pfizer. Předpokládá se, že onkologický segment společnosti Pfizer poroste, což představuje přesvědčivý důvod pro nákup akcií společnosti Pfizer. Díky pokračujícímu vývoji svých léků proti rakovině chce společnost do roku 2030 zdvojnásobit počet léčených pacientů z 2,3 milionu v roce 2023. Projekce zahrnuje nárůst onkologických lékových hitů v jejím portfoliu, což slibuje opakující se příjmy.

Za zmínku stojí i současné podhodnocení akcií, neboť se obchodují s násobkem forwardové ceny k zisku (P/E) těsně pod 11, jak předpokládají analytici. To je výrazně méně než forwardový P/E indexu S&P 500, který činí 21,6.

V současné době nepatří společnost Pfizer k nejlepším na akciovém trhu, přesto si stále drží nákupní hodnotu. Jakmile budou iniciovány další růstové faktory, současná diskontní cena zmizí. I když jsou neúspěchy s kandidátem na kombinovanou vakcínu skličující, společnost Pfizer má v přípravě řadu dalších slibných programů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz