Hlavní obsah

Kde budou akcie Beyond Meat za 3 roky?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Společnost Beyond Meat dnes bojuje o život a příští tři roky mohou rozhodnout o jejím přežití.

Článek

„Nadále pracujeme na tom, aby se rok 2024 stal klíčovým, protože se snažíme dosáhnout udržitelného a ziskového provozu.“ Takto zakončil generální ředitel společnosti Beyond Meat (BYND) Ethan Brown svůj komentář k výsledkům za první čtvrtletí roku 2024 v tiskové zprávě společnosti. Je sice dobře, že výrobce potravin pracuje na svých problémech, ale není dobře, že musí pracovat na nějakých problémech. Bohužel, tyto problémy jsou velké.

Minulost společnosti Beyond Meat není dobrá

Než se podíváme na to, co by mohlo společnost Beyond Meat čekat v příštích třech letech, má smysl podívat se na minulost i současnou situaci. Výrobce potravin zatím nepřišel na způsob, jak generovat stálý zisk. Několikrát dosáhl na čtvrtletní bázi rentability nebo mírně lepších výsledků, ale nikdy nevykázal kladný zisk za celý rok.

Není neobvyklé, že malá společnost, která buduje svůj podnik, krvácí červeným inkoustem, a to často po dlouhou dobu. U společnosti Beyond Meat je však třeba vzít v úvahu také vývoj tržeb. Pokud se podíváte na výnosy za posledních 12 měsíců, až do roku 2022 se zdálo, že horní řádek výkazu zisku a ztráty se ubírá správným směrem a čísla neustále rostou. Investoři jsou často ochotni přehlédnout ztráty, pokud jsou tyto ztráty způsobeny výdaji, které zvyšují tržby. Ale od dosažení vrcholu v roce 2022 se projevuje trend snižování klouzavých tržeb. Ztráty nejsou zdaleka tak příjemné, pokud se snižuje i horní linie.

Pozoruhodné je, že v prvním čtvrtletí roku 2024 byla objemová čísla společnosti příšerná. Společnost Beyond Meat rozděluje své podnikání na americký maloobchod a stravovací služby a mezinárodní maloobchod a stravovací služby. V každé obchodní linii došlo k meziročnímu poklesu objemu. Celkový objem se snížil o obrovských 16 %. Tržby ve čtvrtletí byly nižší o 18 %, přičemž, jak se dalo očekávat, došlo k poklesu v každé z obchodních linií společnosti. Společnost Beyond Meat se potýká s problémy i proto, že musí utrácet za inovace, aby nezůstala pozadu v sektoru základních spotřebních výrobků, kde zákazníci dávají přednost výrobkům, které jsou „nové“ a „vylepšené“.Společnost Beyond Meat se snaží vrátit na správnou cestu

Abychom byli spravedliví, jak zdůrazňuje komentář generálního ředitele, společnost Beyond Meat nesedí a nedělá nic. Snižuje náklady, pokračuje v investicích do inovací a pracuje na posílení své rozvahy. To poslední bude pro společnost v příštích třech letech pravděpodobně nejdůležitějším faktorem.

Pro začátek v části věnované rizikům zdůraznila, že:

K 31. prosinci 2023 jsme měli přibližně 1,3 miliardy USD konsolidovaných dluhů a dalších závazků. Můžeme také přijmout další zadlužení, abychom uspokojili budoucí finanční potřeby. Naše zadlužení by mohlo mít významné negativní důsledky pro držitele našich cenných papírů a naše podnikání, výsledky hospodaření a finanční situaci.

Pro společnost, která je ztrátová a jejíž příjmy klesají, je 1,3 miliardy dolarů velký dluh. Skutečně důležitou součástí této hromady dluhů je však konvertibilní dluh s nulovým kupónem ve výši 1,15 miliardy dolarů, který společnost vydala s datem splatnosti v roce 2027. To je zhruba za tři roky. Nulový kupón znamená, že nyní není třeba platit žádné úroky. To je vzhledem k vývoji zisků dobré.

Ale 1,15 miliardy dolarů je pro společnost, které se příliš nedaří, velmi velký dluh. Pokud se jí podaří získat nové financování, aby tento dluh přefinancovala, bude pravděpodobně úročeno mnohem vyššími sazbami, což by ještě více ztížilo dosažení zisku. Převod dluhopisu na akcie se zdá nepravděpodobný vzhledem k tomu, že konvertibilní cenný papír byl vydán v době, kdy cena akcií společnosti Beyond Meat byla mnohem vyšší. Neexistuje žádná dobrá odpověď, což naznačuje, že tento výrobce potravin by se mohl dostat do velkých problémů, pokud se rok 2024 neukáže jako rok „obratu“, jak vedení doufá.

Beyond Meat je lepší se vyhnout

Společnost Beyond Meat se potýká s problémy a zdá se, že problémy se nyní spíše zhoršují, než zlepšují. Na tuto akcii by se měli zaměřit jen ti nejagresivnější investoři, a i v takovém případě by nákup akcií byl z hlediska poměru rizika a výnosu sporný. Společnost musí dokázat, že dokáže své podnikání opět rozjet správným směrem, a tohoto výsledku zatím nedosahuje. Má jen asi tři roky na to, aby se potýkala s problémy a sotva přežívala, což už prostě nebude stačit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz