Hlavní obsah

Když tito dva investoři skupují akcie společnosti, stojí za to zjistit, co může být důvodem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost Adobe má jako přední hráč v oblasti kreativních řešení ideální pozici pro využití potenciálu AI

Článek

Podle nedávných zpráv rozšířili David Tepper z Appaloosa Management a Stanley Druckenmiller z Duquesne Capital, dva miliardáři, ve druhém čtvrtletí svá investiční portfolia o značné množství akcií společnosti Adobe. Pro Teppera je nyní společnost Adobe (ADBE) devátou největší pozicí v jeho portfoliu poté, co svou investici zahájil v prvním čtvrtletí a ve druhém ji ještě navýšil. Druckenmiller mezitím ve stejném období zahájil novou pozici u tohoto softwarového giganta.

Při přitahování pozornosti těchto vlivných investorů k akciím společnosti Adobe hrála roli celá řada faktorů. Prvním faktorem, který vystupuje do popředí, je dominantní postavení společnosti Adobe v několika softwarových nikách. Tuto softwarovou společnost upřednostňuje většina kreativních profesionálů, kteří se zabývají především grafickým designem, fotografováním a střihem videa. Photoshop je stěžejním produktem společnosti Adobe, jehož hlavní funkcí je úprava obrázků a fotografií na bázi pixelů.

Kromě Photoshopu má společnost Adobe řadu dalších populárních programů, jako je Illustrator, který používají designéři k vytváření vektorových obrázků, a Lightroom, který nabízí digitální platformu pro fotografy k vyvolávání snímků pořízených ve formátu RAW. Portfolio kreativních softwarových platforem společnosti Adobe přesahuje 20.
V moderní době společnost Adobe sází na prodej předplatného svých variantních softwarových programů a nabízí několik balíčků. Společnost Adobe údajně drží téměř 80% podíl na trhu v segmentech počítačové grafiky a úpravy fotografií, což zdůrazňuje její dominantní postavení na trhu.

Společnost Adobe neomezuje svůj vliv pouze na kreativní oddělení; je také lídrem v oblasti řešení PDF prostřednictvím služby Adobe Document Cloud, přičemž Acrobat je hlavním produktem umožňujícím uživatelům převádět, upravovat, sdílet a podepisovat soubory PDF. Kromě toho se společnost Adobe chlubí silným postavením v oblasti webové analytiky a online marketingu, které podporuje prostřednictvím služby Adobe Experience Cloud. Tato pestrá nabídka pochází z akvizice společnosti Omniture v roce 2009, která byla postupem času značně rozšířena a vyniká jako rozsáhlé řešení pro správu webového obsahu.

Jedním z nejzajímavějších lákadel společnosti Adobe pro investory jsou její inovativní pokroky v oblasti softwarové umělé inteligence. Společnost Adobe dělá pokroky v oblasti generativní umělé inteligence (AI) a počátkem roku 2023 vydala svůj model umělé inteligence Firefly, který v současné době pomáhá různým funkcím, jako je generativní výplň, převod textu na obraz, generativní odstraňování a generativní výplň tvarů.

Když vezmeme v úvahu rané fáze AI, kterým dominují především polovodičové a cloudové počítačové společnosti, očekává se, že další na řadě by mohly být softwarové společnosti. AI v současné podobě pohání tyto společnosti ke zvyšování kvality jejich produktů a zákaznické zkušenosti. Rychlý vývoj AI však vedl k tomu, že si mnoho podniků vzalo dostatek času na vypracování svých plánů AI a určení preferencí dodavatelů softwaru.

Společnost Adobe má jako přední hráč v oblasti kreativních řešení ideální pozici pro využití potenciálu AI, jehož budoucnost již formuje. Monetizace tohoto modelu je však stále v počáteční fázi. V současné době se společnost Adobe řídí modelem, kdy uživatelé dostávají každý měsíc několik generativních kreditů na základě svých předplatitelských plánů. Ty lze po vyčerpání zakoupit samostatně, což přiláká nové uživatele a přispěje k monetizaci v budoucnu.

Umělá inteligence má významný vliv i v případě služby Adobe Document Cloud. Nedávné uvedení asistenta Acrobat AI, který je zdatný v sumarizaci dokumentů a přípravě prezentací, mělo u zákazníků dobrý ohlas, což vedlo k 19% skluzu v příjmech v posledním čtvrtletí.

Na seznamu nových kreativních aplikací společnosti Adobe, které by měly podpořit růst, je i Adobe Express, aplikace určená speciálně pro příležitostné uživatele. Využívá kreativní software Adobe a generativní umělou inteligenci, aby pomohla amatérům při vytváření vizuálně úžasných příspěvků na sociálních sítích. Uživatelé mohou aplikaci používat také k úkolům, jako je tvorba letáků a vylepšování životopisů. Adobe Express má řadu uživatelsky přívětivých funkcí, jako je odstraňování pozadí fotografií, změna velikosti obrázků a videí, převod videa na GIF, slučování videí a mnoho dalších. Nabízí také funkce umělé inteligence, jako je generativní výplň a převod textu na obrázek. Kromě toho poskytuje uživatelům několik šablon, ze kterých si mohou vybrat. Tato aplikace je k dispozici zdarma a také jako pokročilejší varianta za 9,99 USD měsíčně a týmová verze za 6,49 USD na uživatele. Vzhledem k nárůstu popularity sociálních médií je tato platforma jistě příslibem výrazného růstu.

Při bližším pohledu na akcie společnosti Adobe se v současné době obchodují s forwardovým poměrem ceny k zisku (P/E) ve výši 27násobku na základě odhadů analytiků na příští rok. Přesto je její poměr ceny k zisku a růstu (PEG) nižší než 0,8. Podle obecného pravidla se PEG pod 1 považuje za mimořádně atraktivní, což je příznivý signál pro potenciální investory. Vzhledem k pevným pozicím společnosti Adobe na trhu a značným možnostem růstu se zdá, že jde o příznivý vstupní bod pro dlouhodobé investory. To může vysvětlovat, proč se renomovaní miliardáři jako David Tepper a Stanley Druckenmiller nedávno rozhodli zvýšit své podíly ve společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz