Hlavní obsah

Kolik letos vyplatí NextEra Energy na dividendách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Pexels, Anna Tarazevich

Ambiciózní projekce dividend a investice do obnovitelných zdrojů přitahují pozornost k výkonnosti akcií společnosti NextEra Energy

Článek

Společnost NextEra Energy (NEE) již téměř tři desetiletí stabilně každoročně zvyšuje dividendy svým akcionářům, což je důkazem chvályhodného odhodlání důsledně odměňovat investice. Přitažlivost této akcie jako generátoru pasivního příjmu je patrná z jejího budoucího dividendového výnosu ve výši 2,9 %. Neochvějné úsilí společnosti o rozšiřování kapacit v oblasti solární a větrné energie z ní navíc činí silného kandidáta pro investory do obnovitelných zdrojů energie, kteří touží zvýšit svůj pasivní příjem.

V každé úspěšné investiční strategii však rozhodnutí o nákupu akcií předchází důkladné prozkoumání finančních údajů společnosti. Pokud se tedy zaměříme na předpokládanou výplatu dividend společnosti NextEra Energy v roce 2024, získáme cenné informace o finanční situaci společnosti.

NextEra Energy: Energie pro výplatu

Díky působivým výsledkům každoročního zvyšování dividend po dobu 27 po sobě jdoucích let vzbudila společnost NextEra Energy ve svých akcionářích pocit spolehlivosti. Zaměření na konkrétní desetiletí, od roku 2013 do roku 2023, přibližuje pozoruhodné tempo růstu, kterého společnost dosáhla.

V roce 2013 činila výplata na akcii 0,66 USD. Do roku 2023 se tato částka vyšplhala na 1,87 USD na akcii, což svědčí o složené roční míře růstu (CAGR) ve výši 11 % za dané období.

V roce 2024 zatím společnost NextEra Energy drží krok s výplatou dividend ve výši 0,515 USD na akcii v každém čtvrtletí a předpokládá, že toto tempo udrží i ve zbývajících čtvrtletích roku. Pokud bude tento cíl splněn, znamená to, že společnost NextEra Energy jen v roce 2024 rozdělí svým akcionářům na dividendách přibližně 4,23 miliardy USD.

Pro srovnání: v roce 2023 vrátila společnost NextEra Energy svým akcionářům 3,78 miliardy USD a v roce 2022 3,35 miliardy USD.

Budoucí růst: Pokračující závazek

Nezdá se, že by společnost NextEra Energy hodlala v dohledné době zpomalit. V únoru společnost oznámila dividendovou politiku, která by měla zvyšovat dividendu přibližně o 10 % ročně až do roku 2026. Tato prognóza vychází z částky 2,06 USD na akcii, kterou plánuje vyplatit v roce 2024.

Ať už jde o udržení náskoku v oblasti investic do obnovitelných zdrojů energie, nebo o očekávané pokračování impozantních výplat dividend, zdá se, že společnost NextEra Energy přesvědčivě argumentuje pro investory, kteří sledují dlouhodobé vyhlídky na pasivní příjem. Zdá se, že její přístup spočívá v soustředění zdrojů společnosti do oblastí, které budou i nadále přinášet konzistentní výhody pro akcionáře, a zároveň jí zajišťují roli předního zastánce obnovitelných zdrojů energie.

Závěrem lze říci, že společnost NextEra Energy se svým závazkem zvyšovat výplaty a zaměřením na obnovitelné zdroje energie představuje zajímavou investiční příležitost. Jako investoři bychom měli před jakýmkoli rozhodným krokem provést podrobnou kontrolu finanční situace společnosti. Provedení tohoto zásadního hodnocení pomůže ověřit, zda dividendy, závazek k obnovitelným zdrojům energie a perspektivní výnosy činí z tohoto energetického gigantu životaschopný doplněk každého investičního portfolia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz