Hlavní obsah
Finance

Měli byste si koupit Bitcoin, dokud je ještě pod 40 000 USD?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nejhodnotnější kryptoměna světa je připravena překonat své dosavadní historické maximum.

Článek

Bitcoin (BTC) má za sebou fantastický začátek roku, od 13. července vzrostl o téměř 90 %. Býci jsou s tímto trendem jistě spokojeni, zejména poté, co se toto digitální aktivum v roce 2022 propadlo o 65 %. Vzhledem k tomu, že se celkový trh s kryptoměnami odráží ode dna, zdá se, že investoři jsou nyní optimističtější.

Cena bitcoinu se nyní pohybuje kolem 31 400 dolarů, takže zůstává daleko od své nejvyšší ceny téměř 69 000 dolarů z konce roku 2021.

Znamená to, že je chytré koupit tuto špičkovou kryptoměnu, dokud je ještě pod 40 000 USD? Pojďme se blíže podívat na to, proč si myslím, že by to tak mohlo být.

Snížení na polovinu v roce 2024

Bitcoin využívá konsenzuální mechanismus proof-of-work, který vyžaduje, aby těžaři bitcoinů řešili složité výpočetní problémy, aby získali právo zpracovávat nové transakce v blockchainu. Odměnou za toto úsilí jsou nově vytvořené bitcoiny. Právě teď je odměna za blok 6,25 mince. Někdy pravděpodobně v dubnu 2024 se odměna sníží na polovinu, tedy na 3,125 mince. Této události, ke které dochází zhruba každé čtyři roky, se říká halving.

Ačkoli minulost není ukazatelem toho, co může přinést budoucnost, cena bitcoinu obvykle stoupá od několika měsíců předtím, než dojde ke snížení na polovinu. A tento vzestupný trend pokračuje i 12 až 18 měsíců po půlení. To znamená, že nyní může být skvělý čas stát se kupcem.

To dává smysl, protože snížení na polovinu v podstatě snižuje tempo růstu nabídky bitcoinů. Snížený příliv nové nabídky spolu s rostoucí poptávkou by podle základní ekonomické teorie měl vést k vyšší ceně. Navíc je tu skutečnost, že v oběhu bude pouze 21 milionů mincí. Takto pevně stanovený limit nabídky může zvýšit zájem.

Říci, že historie ceny bitcoinu je jako jízda na horské dráze, by bylo přesné. Během své 14leté historie zaznamenal Bitcoin mnohokrát pokles o více než 50 %. I když se volatilita nepochybně snížila s tím, jak roste popularita tohoto aktiva a zvyšuje se jeho tržní kapitalizace, Bitcoin se stále obchoduje jako spekulativní růstová technologická akcie.

Jedno je však naprosto jisté. Bitcoin vždy našel způsob, jak v průběhu času dosáhnout vyšších maxim a vyšších minim, i když ne v dokonale přímé linii. Po další události půlení v roce 2024 je podle mého názoru pravděpodobné, že Bitcoin své předchozí historické maximum zastíní.

Očekávejte větší přijetí

Je těžké přesně předpovědět, kdy se bitcoin stane významným prostředkem směny, který se bude celosvětově používat pro každodenní transakce, pokud vůbec někdy. Kolem tohoto výsledku je prostě spousta nejistoty.

Proto si myslím, že nejlepší investiční případ bitcoinu spočívá v jeho rostoucím přijetí jako úložiště hodnoty. To znamená, že Bitcoin nebude používán pro svou užitečnost, ale proto, že může udržet, nebo snad i výrazně zvýšit, něčí úspory.

Jeho volatilita je bezpochyby zdrcující, ale je těžké popřít dlouhodobé výsledky bitcoinu. Od dubna 2011 (nejstarší údaje dostupné na CoinMarketCap) cena Bitcoinu prudce vzrostla o téměř 50 000 000 %. To naprosto drtí výkonnost indexů S&P 500 a Nasdaq Composite s obrovskými rezervami.

Ve stejném období vzrostla cena jedné unce zlata o pouhých 29 %. Na základě těchto údajů je zřejmé, že Bitcoin odvedl při budování bohatství mnohem lepší práci.

S tím, jak se stále více účastníků trhu, zejména institucí, začne cítit pohodlně, když budou mít ve svých portfoliích bitcoin, může jeho cena v příštích pěti až deseti letech ještě stoupnout. Velcí správci aktiv, jako například BlackRock a Fidelity, se snaží spustit spotový burzovně obchodovaný fond Bitcoin.

Takový zájem je pro budoucnost bitcoinu dobrým znamením, a proto je dobré nakupovat bitcoin, dokud je ještě pod 40 000 USD.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz