Hlavní obsah

Mění dohoda společnosti Accenture se společností Nvidia pravidla hry?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Globální společnost Accenture, která poskytuje profesionální služby, právě podepsala důležitou dohodu se společností Nvidia

Článek

Umělá inteligence (AI) zatím vzala technologický svět útokem, přičemž v něm dominují softwarové platformy a pokročilý hardware. Jednou z oblastí, která se však zdá být v diskusi o AI opomíjena, jsou profesionální nebo poradenské služby. Společnost Accenture, globální firma poskytující profesionální služby v oblasti IT, se v tomto prostředí začala prosazovat jako klíčový hráč.

Accenture se svým nejnovějším angažmá ve společnosti Nvidia možná stojí na pokraji změny pravidel hry pro obě společnosti. Než se do toho ponoříme, je nezbytné pochopit, jakou roli poradenské společnosti v oblasti umělé inteligence plní.

Na první pohled se může zdát, že poradenské služby nejsou v oblasti AI lukrativní příležitostí. Zde je jednoduchá ilustrace. Advokátní kanceláře nabízejí mzdy svým právníkům a tyto náklady musí být pokryty. Když se advokáti věnují svým klientům, zpravidla sledují počet odpracovaných hodin a na základě času stráveného na případu zasílají účet. Celkový zaslaný účet pokrývá plat advokáta a snad i přebytek, který advokátní kanceláři poskytuje ziskovou marži na jejich advokáty.

Naopak software obvykle přináší opakující se příjmy, zatímco odborné služby se sjednávají podle potřeby, což se projevuje v nižších maržích ve srovnání se softwarem jako službou (SaaS). Navzdory tomu může poradenství sloužit významným případům využití ve světě technologií.

Předpokládejme, že společnost zakoupí softwarový nástroj. V případě, že zaměstnanci zákazníka nemají dostatečné dovednosti, aby novou platformu zcela implementovali v celém podniku, softwarové společnosti obvykle navrhují dvě řešení. Za prvé, softwarová společnost může mít vlastní tým profesionálních služeb. Zákazníci si mohou zakoupit balíček, který jim umožní přístup k těmto konzultantům, kteří zajistí hladkou implementaci nového nástroje. Alternativně může softwarová společnost uzavřít subdodavatelskou smlouvu se samostatnou firmou poskytující odborné služby a umožnit svým zákazníkům, aby s nimi spolupracovali přímo.

V této souvislosti se stává důležitou společnost Accenture. Tato firma se specializuje na strategické implementace umělé inteligence pro velké organizace. V tomto kontextu se role Accenture v technologickém prostředí stává zajímavou.

Společnost Accenture nedávno založila interní jednotku Nvidia Business Group, která má za úkol vyškolit 30 000 osob v oblasti celého zásobníku AI společnosti Nvidia, včetně produktů Foundry, Enterprise a Omniverse. Díky tomu může Accenture pomáhat klientům s rychlou integrací generativních nástrojů AI založených na protokolech Nvidia, a tím urychlit škálování jejich iniciativ v oblasti AI a podpořit vyšší produktivitu a inovace.

AI slouží společnosti Accenture v poslední době jako významný stimulátor růstu. Ve fiskálním roce končícím 31. srpna byly na služby generativní AI vygenerovány rezervace v hodnotě 3 miliard dolarů. Vezmeme-li v úvahu, že Accenture je mezinárodní praxe s celkovými rezervacemi ve výši přibližně 81 miliard USD pro fiskální rok 2024, je význam AI zřejmý.

Partnerství společnosti Accenture se společností Nvidia je zatím v plenkách. Vzhledem k tomu, že se AI stále vyvíjí, existuje pro společnost Accenture slibný potenciál dalšího růstu poháněného AI.

Dohodu mezi společnostmi Nvidia a Accenture lze skutečně označit za převratnou pro obě strany. Z pohledu společnosti Nvidia funguje Accenture v podstatě jako zdroj pro generování potenciálních zákazníků. Společnosti, které plánují testovat a experimentovat s různými podnikovými platformami umělé inteligence, se mohou na Accenture spolehnout v oblasti poradenství nebo implementace odborných služeb. V důsledku toho je nyní společnost Accenture více nakloněna prodeji sady produktů Nvidia a sdělování potenciálním zákazníkům, jak a proč mohou tyto nástroje splnit jejich potřeby.

Pokud společnost Accenture prokáže, že její poradenství v oblasti umělé inteligence přináší klientům společnosti Nvidia hmatatelné výsledky, mohla by svůj vztah se společností Nvidia zúročit u dalších významných hráčů na trhu. Společnost Accenture tak má šanci rozšířit své služby v závislosti na případech použití AI u klienta, což může způsobit, že se její tým generativních profesionálních služeb v oblasti AI rozroste do mnohem významnější příležitosti.

Závěrem lze říci, že by se vyplatilo zvážit investici do společnosti Accenture. S rozvojem iniciativ této společnosti v oblasti AI je pravděpodobné, že z dlouhodobého hlediska bude mít dobrou šanci na získání výhod. Pro ty, kteří si všímají příležitostí, které jsou méně zjevné, ale souvisejí s většími trendy, jako jsou profesionální služby ve světě technologií a umělá inteligence, nabízí společnost Accenture zajímavou perspektivu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz