Hlavní obsah
Finance

Microsoft provede velkou změnu a investorům do AI se to nebude líbit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Šíří se zvěsti, že by Microsoft mohl omezit objednávky čipů s umělou inteligencí

Článek

Umělá inteligence (AI) letos dominuje akciovému trhu.

To je hlavní důvod, proč se akcie zotavily i v době, kdy se úrokové sazby zvyšovaly, a proč Nasdaq Composite letos vzrostl o 27 %.

V tomto příběhu se však již začínají objevovat trhliny. ChatGPT, chatbot s umělou inteligencí, který odstartoval šílenství kolem generativní umělé inteligence, zaznamenal letos v létě pokles návštěvnosti, což je známka toho, že významné procento jeho využití pochází od studentů, kteří hledají pomoc s domácími úkoly. Po návratu do školy se zdá, že se návštěvnost opět zvyšuje, ale skutečnost, že se zdá, že její sezónnost se řídí školním rokem, nevěstí nic dobrého pro její široké přijetí, které si mnozí, včetně vrcholných technologických ředitelů, představovali.

Nyní se objevilo další znepokojivé znamení, že revoluce v oblasti umělé inteligence je možná přehnaná.

Internetem kolují zvěsti, že Microsoft (MSFT) snižuje objednávky čipů Nvidia H100 AI, protože se zpomalil provoz na ChatGPT a zájem o Microsoft 365 Copilot je slabší, než se očekávalo.

Je to jen fáma a investoři by na ni neměli přehnaně reagovat. I kdyby to byla pravda, není jasné, o kolik Microsoft snižuje své objednávky, ale tato fáma v kombinaci s poklesem návštěvnosti ChatGPT ukazuje, že humbuk kolem boomu umělé inteligence by mohl být přehnaný. I kdyby si to zasloužila - a většina technologických ředitelů se zdá, že ano - bude trvat nějakou dobu, než si podniky a spotřebitelé umělou inteligenci osvojí.

V současné době jsme stále ve fázi, kdy podniky vytvářejí infrastrukturu pro provozování procesů umělé inteligence, jako jsou velké jazykové modely.

Navzdory veškerému vzrušení kolem umělé inteligence v technologickém odvětví je v tuto chvíli pouze jedna významná společnost, která zaznamenala výrazný nárůst tržeb díky nástupu generativní umělé inteligence.

To je Nvidia. Výrobce čipů, který je známý především svými grafickými procesory, v posledních dvou výsledcích hospodaření Wall Street naprosto odrovnal.

V době, kdy se většina odvětví potýká s cyklickým poklesem, zaznamenala společnost Nvidia prudký nárůst tržeb, které se ze záporného růstu v prvním čtvrtletí zvýšily o 101 %, což je mimo odvětví, jako jsou biotechnologie, prakticky bezprecedentní nárůst.

Tržby společnosti Nvidia za druhé čtvrtletí také výrazně překonaly svůj vrchol v době kryptoboomu, kdy poptávka po jejích grafických procesorech také prudce vzrostla, a ve třetím čtvrtletí očekává ještě vyšší tržby.

Společnost Nvidia je v záviděníhodné pozici prodejce „krumpáčů a lopat“ pro zlatou horečku AI. Velké technologické společnosti a další firmy budující datová centra a technologickou infrastrukturu potřebují nástroje Nvidie pro provoz těchto výkonných programů AI, ale stejně jako dávní prospektoři vědí, že koupě krumpáče a lopaty není zárukou zbohatnutí, není ani nákup čipů Nvidia pro provoz velkých jazykových modelů jistou cestou k zisku.

Microsoft, který investoval 13 miliard dolarů do OpenAI, tvůrce ChatGPT, se to možná dozvídá právě teď. Generální ředitel Satya Nadella pomohl rozdmýchat oheň kolem generativní umělé inteligence a při spuštění verze vyhledávače Bing poháněné ChatGPT slíbil nový závod ve vyhledávání a prohlásil, že hrubá marže ve vyhledávání navždy klesne, protože se vyrovnají podmínky a konkurenti budou muset provozovat nejrychlejší modely umělé inteligence.

Tato předpověď se však zatím míjí účinkem. Od spuštění služby ChatGPT se ve vyhledávání změnilo poměrně málo. Společnost Google ze skupiny Alphabet si stále udržuje dominantní podíl na trhu a generuje obrovské zisky. Ačkoli společnost Alphabet vydala vlastního chatbota s umělou inteligencí, Barda, nezdá se, že by generativní umělá inteligence změnila způsob, jakým většina lidí používá internetové vyhledávání.

Co to znamená pro investory do umělé inteligence

Brzy se dozvíme, zda jsou zvěsti kolem Microsoftu pravdivé, ale širší poučení pro investory může být, že je třeba odolat humbuku kolem umělé inteligence.

Pokud generativní umělá inteligence skutečně ovládne svět, nestane se tak nekrvavým převratem přes noc. Instituce se již nyní brání tomu, co mnozí považují za hrozbu pro své živobytí. Umělá inteligence se například stala kamenem úrazu při vyjednávání ve stávce hollywoodských scenáristů a její horlivé přijetí studenty vyvolává vážné otázky o tom, jak by měla vypadat budoucnost vzdělávání.

Zájem investorů o umělou inteligenci není neopodstatněný a nadšení generálních ředitelů technologických společností by nemělo být ignorováno, ale přijetí těchto nových nástrojů v hlavním proudu bude trvat dlouho. Minulé technologické revoluce se neodehrály přes noc. Například internet byl ve svých počátcích mnohem méně používanou a primitivnější verzí své současné podoby. I iPhonu a obecněji chytrým telefonům trvalo několik let, než vytlačily běžné mobilní telefony.

Investoři do umělé inteligence by se měli vyhnout humbuku v tomto odvětví a místo toho se zaměřit na diverzifikaci, mít na paměti ocenění a být trpěliví.

V odvětví umělé inteligence může být mnoho velkých vítězů, ale bude trvat roky, než se tyto zisky projeví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz