Hlavní obsah

Mohla by tato banka porazit společnost Visa v její vlastní hře?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Capital One dělá velké kroky a nabízí se několik zajímavých dlouhodobých možností

Článek

Capital One Financial (COF) je v současnosti zajímavou bankovní akcií, kterou je třeba sledovat. Je známá jako vysoce ziskový podnik, který je oceněn níže, než je jeho účetní cena, a je také připravena v blízké budoucnosti získat Discover (DFS), dalšího významného hráče ve finančním sektoru. Tato chystaná fúze je pro Capital One příslibem nákladových synergií a úspor v oblasti síťových výdajů. Akvizice platební sítě významnou americkou bankou navíc podporuje zajímavé vyhlídky do budoucna.

Capital One Financial Corp je vynikající obchodní subjekt. Síla firmy spočívá v povaze jejího podnikání, které se ve velké míře točí kolem kreditních karet, spolu se zaměřením na digitální bankovnictví. Díky těmto aspektům má Capital One žádoucí strukturu nákladů. Navíc její čistá úroková marže, která je stanovena na 6,7 %, je více než dvakrát vyšší než průměrný výnos ostatních velkých amerických bank.

Nejnovější finanční údaje společnosti Capital One podtrhují její působivou výkonnost. Průměrný objem úvěrů z kreditních karet této společnosti se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 8 %, což bylo podpořeno velkým objemem nákupů. Čistá míra úvěrových ztrát zaznamenala nepatrný nárůst, ale zůstává pohodlně pokryta rezervami banky na krytí úvěrových ztrát. V průběhu jednoho roku vzrostly spotřebitelské vklady firmy o 7 %, objem poskytnutých úvěrů na nákup automobilů se zvýšil o 18 % a růst příjmů předstihl růst nákladů.

Navíc je cena akcií Capital One atraktivní.

Navzdory nedávným dobrým výsledkům se firma stále obchoduje s diskontem oproti účetní hodnotě.

Blížící se akvizice společnosti Discover společností Capital One by se mohla ukázat jako výhodná na více úrovních. Zaprvé, rozšíří již tak dobře prosperující podnikání společnosti Capital One v oblasti kreditních karet o přibližně 300 milionů účtů Discover. Dále přispěje 87 miliardami dolarů ve spotřebitelských vkladech a téměř 20 miliardami dolarů v soukromých studentských půjčkách.

Zajímavé je, že produkty kreditních karet společností Capital One a Discover se především vzájemně doplňují, což minimalizuje možnost překrývání jejich produktových portfolií. Například zatímco společnost Capital One nabízí několik špičkových kreditních karet pro cestování, které společnost Discover nemá, společnost Discover má rozšířené karty s cash-backem, které nabízejí rotující kategorie s 5 % zpět, což je produkt, který společnost Capital One nemá.

Kromě toho může společnost Capital One ušetřit na mezibankovních poplatcích, známých také jako poplatky za stahování, tím, že část svých transakcí přesměruje do platební sítě společnosti Discover. Vedení banky očekává, že do roku 2027 dosáhnou synergie mezi výdaji a úsporami v síti celkové výše 2,7 miliardy dolarů.

Dlouhodobý potenciál růstu společnosti Capital One je díky této akvizici nesporně obrovský. Historicky byla platební síť Discover vždy čtvrtou volbou mezi čtyřmi velkými platebními sítěmi a výrazně zaostávala za společnostmi Visa, Mastercard a American Express. Pro ilustraci rozsahu tohoto rozdílu ve velikosti uveďme, že Discover v loňském roce zpracoval objem plateb ve výši 225 miliard USD, což bylo méně než 2 % objemu plateb společnosti Visa.

Pod záštitou společnosti Capital One se však otevírají zajímavé dlouhodobé možnosti. Jak bylo uvedeno v nedávno proběhlém hovoru k výsledkům hospodaření za druhé čtvrtletí, Richard Fairbank, generální ředitel společnosti Capital One, zdůraznil, že „spojení společností Capital One a Discover vytváří strategické příležitosti, které mění pravidla hry“, čímž zdůraznil potenciální výhody rozšíření sítě Discover.

Ačkoli se zdá přitažené za vlasy očekávat, že by se síť společnosti Capital One v blízké budoucnosti rozrostla na velikost sítě Visa nebo Mastercard, lze předpokládat, že pod vedením společnosti Capital One by se rozdíl mezi společností Discover a jejími většími konkurenty mohl zmenšit. To by mohlo být významným zdrojem tvorby hodnoty pro investory banky.

Podle vedení Capital One se očekává, že akviziční transakce bude dokončena „koncem tohoto nebo začátkem příštího roku“. Je skutečně vzrušující uvažovat o tom, jak by se spojená společnost mohla v nadcházejících letech vyvíjet a růst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz