Hlavní obsah

Moje nejlepší AI akcie k nákupu v srpnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Příběh růstu SoundHound AI

Článek

Po fenomenálním debutu aplikace ChatGPT společnosti OpenAI na konci roku 2022 se rozproudily diskuse o generativní umělé inteligenci (AI). Pozornost se často soustředí na odvětví hardwaru, což je připisováno společnostem, jako jsou Nvidia a Advanced Micro Devices, které profitovaly z prodeje procesorů nezbytných pro napájení a trénování složitých algoritmů AI. Na obzoru je však změna, protože SoundHound AI podněcuje nový přístup k softwarové sféře technologie AI zaměřené na spotřebitele. Tento článek se zabývá potenciálem společnosti SoundHound změnit prostředí umělé inteligence a zkoumá její vývoj v příštích pěti letech a dále.

SoundHound AI prorazí

Společnost SoundHound AI byla založena v roce 2005 a v roce 2022 vstoupila na veřejný trh prostřednictvím fúze účelové akviziční společnosti (SPAC). Společnost využila prudce rostoucího humbuku kolem umělé inteligence a před vstupem na burzu uvedla na trh několik produktů zvukových technologií, včetně softwaru pro rozpoznávání hudby v autě a řeči. Nyní se společnosti SoundHound daří tyto platformy integrovat s rozsáhlými jazykovými modely (LLM), čímž vytváří vyšší hodnotu pro spotřebitele.

Tento úspěch odrážejí i ekonomická čísla – tržby společnosti SoundHound za 1. čtvrtletí 2024 zaznamenaly meziroční nárůst o 73 % a dosáhly 11,6 milionu USD. Společnost se však stále potýká se ztrátami, když ve stejném období vykázala provozní deficit ve výši 28,5 milionu USD. Vzhledem k tomu, že výdaje na výzkum a vývoj převyšují čtvrtletní tržby ve výši 14,9 milionu dolarů, může být ziskovost v dohledné době pozastavena.

Analýza příštích pěti let

Navzdory současným finančním překážkám nabízí software SoundHound AI díky svému hmatatelnému uplatnění v reálném světě zajímavou cestu pro investory. Ve spojení s konverzačními LLM nese software pro rozpoznávání hlasu potenciál nahradit lidské pozice v odvětvích, jako jsou drive-thrusy restaurací rychlého občerstvení, což naznačuje rychle se blížící narušení.

V roce 2023 spolupracovala společnost SoundHound s americkou hamburgerovou restaurací White Castle a do konce roku nasadila objednávání pomocí umělé inteligence ve více než 100 prodejnách. Tento strategický krok doprovázela agresivní akviziční kampaň zahrnující společnost SYNQ3, poskytovatele služeb zákazníkům s umělou inteligencí, a společnost Allset, platformu pro online objednávání obcházející aplikace pro doručování.

Dlouhodobý cíl společnosti SoundHound předpokládá vytvoření synergického trhu, kde si spotřebitelé budou moci objednávat potraviny a další zboží ze svých vozidel, telefonů nebo chytrých zařízení bez zásahu třetích stran. Tyto akvizice naznačují krok tímto směrem a potenciálně vybavují společnost SoundHound technologickou zdatností a pracovními silami potřebnými k realizaci tohoto plánu.

Čelit nevyhnutelné konkurenci

Významnou výzvou, které musí společnost SoundHound čelit, stejně jako jakýkoli jiný softwarový podnik s umělou inteligencí, je absence ekonomického příkopu, jedinečné výhody, která by ji oddělovala od konkurence. Navzdory počátečnímu postavení na poli hlasové umělé inteligence se blíží konkurence, která by mohla ohrozit růstovou trajektorii a ziskové marže společnosti SoundHound.

Nicméně tento včasný krok by mohl společnosti SoundHound poskytnout uznání značky a síťové výhody, které jí umožní udržet si náskok před novými konkurenty. Společnost také získala podporu předního výrobce čipů pro umělou inteligenci Nvidia, který v únoru investoval 3,7 milionu dolarů do akcií SoundHound. Ačkoli se jedná o zdánlivě skromnou investici, vzbuzuje důvěru v budoucnost SoundHound a může naznačovat potenciální spolupráci mezi oběma společnostmi.

Akcie SoundHound – vhodná investice?

Při násobku ceny k prodejům (P/S) ve výši zhruba 24 se akcie společnosti SoundHound jeví jako drahé, zejména ve srovnání s průměrným P/S indexu S&P 500, který činí zhruba 3. Společnost SoundHound však průměrnou společnost převyšuje, protože nabízí inovativní softwarové možnosti v čele nového a převratného odvětví. Její ocenění odráží ocenění jiných společností zabývajících se umělou inteligencí, například společnosti Nvidia, s P/S ve výši 32.

Ve světě akciových trhů je běžné platit prémii za společnosti, které se pyšní významným potenciálem. S ohledem na to se zdá, že akcie společnosti SoundHound jsou schopny v následujících pěti letech a v dalších letech překonat výkonnost. Vzhledem k tomu, že se odvětví umělé inteligence nadále vyvíjí, může mít společnost dobrou pozici k tomu, aby využila svého náskoku a inovativních nabídek a zajistila si tak vedoucí postavení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz