Hlavní obsah

Netflix překonává očekávání a popírá předpovědi Wall Street

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Netflix plánuje na rok 2025 příjmy ve výši 43 miliard dolarů (nebo více)

Článek

Nadnárodní gigant v oblasti předplatného Netflix (NFLX) přinesl na trh působivé zprávy, které změnily jeho finanční výsledky. Jeho zpráva o výsledcích hospodaření za 3. čtvrtletí 2024, které skončilo 30. září, překonala odhady Wall Street ohledně příjmů a zisku, což vedlo k 11% skoku ceny akcií od oznámení.

Společnost Netflix, která se veze na proudu digitální revoluce a požadavků spotřebitelů, vytvořila nový tržní precedens. Tento titán, který odráží ohromující nárůst o 1 390 % za posledních deset let, se stal synonymem pro streamování videa po celém světě a úspěšně využívá svůj jedinečný obchodní model a předvídavost.

Třetí čtvrtletí roku 2024 znamenalo pro Netflix obzvláště silný výkon, neboť tržby činily 9,8 miliardy dolarů, což představuje stabilní 15% meziroční růst. Tento růstový skok byl podpořen 14,4% nárůstem počtu předplatitelů oproti 3. čtvrtletí předchozího roku. V současné době se společnost může pochlubit téměř 283 miliony předplatitelů rozptýlených ve více než 190 zemích.

Netflix, podpořený úspěšnou úrovní předplatného založenou na reklamách, která byla zavedena téměř před dvěma lety, pokračuje ve značně rychlém přírůstku nových členů. V tomto čtvrtletí došlo k dramatickému nárůstu počtu registrací této možnosti o 35 %. Svědectvím strategie společnosti Netflix je, že její vedení odhalilo srovnatelnou úroveň zapojení zákazníků tarifů bez reklam a nové úrovně založené na reklamách.

Společnosti Netflix však nejde jen o růst počtu zákazníků, ale také o růst hodnoty. Tento záměr se nejvíce projevuje na nejsilnějších trzích společnosti, v USA a Kanadě. S průměrným příjmem na člena, který se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 5 %, Netflix na těchto vyspělých trzích nadále napíná své cenové svaly.

Ambiciózní cíle naznačují slibnou budoucnost. Vedení Netflixu předpokládá, že v roce 2024 dosáhnou tržby 38,9 miliardy dolarů a v roce 2025 se vyšplhají na 43 až 44 miliard dolarů. „Očekáváme, že hlavním zdrojem růstu v příštím roce bude členství,“ uvedl finanční ředitel Spence Neumann a nastínil strategii společnosti Netflix. Hodlá posílit hlavní seriálovou a filmovou nabídku a dále inovovat odvětví, jako jsou reklamy a hry.

Tyto prognózy ukazují na 20,4% složený roční růst tržeb v letech 2015 až 2025. Takový impozantní růst podtrhuje zdatnost tohoto průkopníka streamování.

Klíčovým faktorem úspěchu společnosti Netflix je její výhoda prvního hráče na trhu. Netflix předvídal transformační potenciál internetu v oblasti spotřeby video zábavy a stal se průkopníkem nové éry streamování na vyžádání. Její včasný přechod do online prostoru jí umožnil rychle rozšířit základnu předplatitelů a poskytovat vynikající klientské služby za dostupnější ceny než tradiční poskytovatelé kabelové televize.

Výhoda prvního hráče se nyní pro Netflix promítá do obrovské škálovatelnosti. Předpokládá se, že společnost v příštím roce dosáhne tržeb přes 43 miliard dolarů a její uživatelská základna brzy překročí hranici 300 milionů. Tak obrovské tržby a počet zákazníků svědčí o nepřekonatelném rozsahu společnosti Netflix.

Současná velikost společnosti Netflix je základem její ziskovosti. Zpráva za 3. čtvrtletí ukázala působivou 29,6% provozní marži a předpokládá, že volný peněžní tok se letos bude pohybovat mezi 6 a 6,5 miliardami dolarů. Čím větší je základna předplatitelů, tím snáze může Netflix kompenzovat obrovské výdaje na obsah, čímž se odlišuje od svých kolegů.

Přestože se Netflix na jaře 2022 dostal na nedávné dno, prokázal odolnost a omlazení, když jeho akcie za posledních 29 měsíců prudce vzrostly o 322 %, včetně 57% nárůstu jen v tomto roce. Tato výkonnost výrazně překonala širší index S&P 500.

Vysokoprahové počínání společnosti však vyhnalo její poměr ceny k zisku na astronomických 43,2, takže se akcie zdají být nákladné. Dá se říci, že posun v náladě investorů vůči tomuto podniku se přiklonil k optimismu a nadšení. Nicméně vzhledem k inovativnímu a vedoucímu postavení tohoto podniku v oboru je pochopitelné, proč mohou mít investoři i přes vysoké ceny stále chuť investovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz