Hlavní obsah

Oblíbené akcie Warrena Buffetta právě klesly pod 40 dolarů: je čas nakoupit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Ztrátovost banky roste, což investory znepokojuje

Článek

Společnost Ally Financial (ALLY) zaznamenala minulý týden výrazný pokles hodnoty v návaznosti na investiční konferenci, která odhalila nárůst delikvencí a čistých odpisů spotřebitelských úvěrů na automobily společnosti za poslední dva měsíce. Tato zpráva negativně ovlivnila již tak napjaté bankovní portfolio společnosti Ally, protože jakýkoli pokles splátek úvěrů následně snižuje zisky společnosti. Po této aktualizaci se akcie společnosti Ally propadly o téměř 20 %, což je výrazný pokles oproti dřívějšímu vrcholu, a v současné době mají hodnotu přibližně 33 USD.

Berkshire Hathaway, významný konglomerát, v jehož čele stojí uznávaný investor Warren Buffett, si udržuje pozici největšího investora ve společnosti Ally, a to i přesto, že se většina prostředků Berkshire Hathaway v posledních několika fiskálních cyklech zbavila bankovního sektoru. Nabízí se otázka, zda je nyní čas využít příležitost k nákupu akcií Ally?

Vzhledem k neustálému zužování spotřebitelského trhu v důsledku růstu úrokových sazeb v posledních letech se to nevyhnutelně projevilo na ziskových maržích společnosti Ally. Společnost Ally, která se spoléhá převážně na úrokovou marži mezi svými vklady a půjčkami, začala propadat zisky, když Federální rezervní systém podlehl zvyšování úrokových sazeb. Dopad byl okamžitý na stávající portfolio úvěrů společnosti Ally na automobily; čistá úroková marže se začala snižovat v důsledku toho, že úvěry byly poskytnuty v době, kdy úrokové sazby nebyly tak eskalované. Když však Federální rezervní systém zastavil zvyšování sazeb a naznačil jejich budoucí snižování, akcie společnosti Ally vzrostly a na začátku tohoto roku vyprodukovaly 50% zisk.

Bez ohledu na to nedávný vývoj ukazuje, že některé úvěry společnosti Ally z posledních několika let, konkrétně ty, které se prodlužují do roku 2022, zaznamenávají určitou nevýkonnost. Během investiční konference finanční šéf společnosti Ally prozradil, že míra delikvence a čisté míry úbytku pohledávek u úvěrů na automobily vykazují v průběhu července a srpna nárůst o 10 až 20 bazických bodů oproti tomu, co očekávali. To odpovídá nárůstu ztrátovosti o zhruba 0,1-0,2 %. Přestože se zdá, že jde o nominální nárůst, po převedení do definitivních čísel se tento nárůst stává pozoruhodným, protože v předchozím čtvrtletí činila anualizovaná čistá míra úvěrového selhání 1,81 % nesplacených úvěrů. Proto i malý nárůst míry nesplácení úvěrů dlužníky významně ovlivňuje udržitelnost příjmů společnosti Ally, což ospravedlnilo náladu investorů, která se odrazila v prudkém poklesu akcií.

Z dlouhodobého hlediska však obchodní model společnosti Ally nemusí být významně ovlivněn. Je nesporné, že potenciálně špatné úvěry, které schválila v roce 2022, budou mít pravděpodobně dopad na zisky v příštím roce nebo později, protože doba splatnosti úvěrů na automobily je obvykle kratší než pět let. Nicméně investoři by si měli uvědomit, že ačkoli úvěry zažívají marginální nevýkonnost, neznamená to situaci úplného odpisu. Vedení společnosti Ally zajistilo, že zisky budou přetrvávat, i kdyby nežádoucí trendy ve výkonnosti úvěrů pokračovaly.

Tento pozorovatelný trend trvá pouze dva měsíce, takže se potenciálně může jednat o ojedinělý jev, který nemusí zobrazovat žádný dlouhodobý výsledek. Investoři by měli před vyvozením jakýchkoli závěrů zjistit skutečné důsledky prozkoumáním dalších údajů. Je pravděpodobné, že stejný přístup mohou uplatňovat i zkušení investoři ve společnosti Berkshire Hathaway.

Z dlouhodobého hlediska zůstává obchodní model společnosti Ally robustní. Atraktivní úrokové sazby její online banky nadále přitahují značné vklady, z nichž může poskytovat úvěry na automobily. V posledním fiskálním čtvrtletí získala Ally 54 000 nových majitelů účtů, čímž celkový počet jejich účtů přesáhl 3,2 milionu, a retailové vklady dosáhly 142 miliard USD, které jsou z větší části chráněny Federální společností pro pojištění vkladů. Tento model zajistil společnosti Ally v uplynulém desetiletí stálou ziskovost a nikdy nevykázala čistou roční ztrátu.

Navzdory nedávnému protivětru způsobenému zvýšením úrokových sazeb, který ovlivnil čistý zisk společnosti Ally – ten klesl z více než 2,5 miliardy dolarů v roce 2021 na 823 milionů dolarů za posledních 12 měsíců – se nyní tento protivětr oficiálně rozptýlil a může tvořit vítr v zádech, jakmile vstoupí v platnost očekávané snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Zvýšená míra delikvence by potenciálně mohla představovat další překážku, ale společnost Ally má dobrou pozici pro dlouhodobé přežití.

V současné době se akcie společnosti Ally obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) 14,6, což je přibližně polovina průměru indexu S&P 500, přestože jsou ovlivněny probíhající situací. Při tržní kapitalizaci pouhých 10 miliard dolarů by P/E společnosti Ally mohl dále klesnout na 10 nebo níže, pokud se její roční čisté výnosy vrátí do oblasti 1 až 2 miliard dolarů. V širším pohledu by zisky společnosti Ally mohly tuto hodnotu překonat za předpokladu, že společnost bude i nadále přitahovat další vkladatele na svou platformu.

I přes krátkodobé turbulence se investice do společnosti Ally v současné době jeví jako výhodná koupě, která nabízí slibné výnosy do budoucna. V současnosti podhodnocené akcie Ally představují vynikající příležitost k nízkému nákupu, který se v dlouhodobém horizontu promítne do atraktivních zisků a účinně se vyrovná s hlukem dočasného propadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz