Hlavní obsah

Očekávané snížení úrokových sazeb a jeho potenciální dopady na akciový trh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Index S&P 500 se po počátečním snížení sazeb v posledních letech vydal jedním konkrétním směrem

Článek

Zasedání Federálního rezervního systému, které se koná tento týden, je středem pozornosti ekonomů a investorů na národní i celosvětové úrovni. Tato událost je napjatě očekávána, neboť se poprvé po čtyřech letech očekává výrazné snížení úrokových sazeb.

Ve snaze zachovat ekonomickou stabilitu a zmírnit období vysoké inflace, které začalo v roce 2022, přijal Federální rezervní systém kurz úprav referenčních úrokových sazeb směrem nahoru. Od té doby Fed jedenáctkrát zvýšil úrokové sazby, které v současnosti dosahují 5,5 %, což představuje nejvyšší úroveň za více než dvě desetiletí.

Tato vytrvalá a cílená opatření Federálního rezervního systému přinesla pozitivní výsledky, které se projevily ve výrazném snížení míry inflace. V současné době se míra inflace pohybuje na úrovni 2,5 %, což téměř odpovídá 2% inflačnímu cíli Federálního rezervního systému. Tato úroveň je podle směrnic Federálního výboru pro volné trhy označována za rovnovážný bod vedoucí k maximální zaměstnanosti a zajištění cenové stability.

Při pozorování těchto příznivých ekonomických podmínek a blížící se cílové míře inflace ekonomové a obchodníci na trhu spekulují o snížení základní sazby ze strany Fedu tuto středu. Konzervativní odhady naznačují snížení sazby o 25 bazických bodů, zatímco některé předpovídají mnohem dramatičtější snížení o 50 bazických bodů.

Pokud jste investovali na akciovém trhu, bude mít tento vývoj pravděpodobně vliv na výkonnost investic a celkovou náladu na trhu. Abychom těmto důsledkům lépe porozuměli, můžeme se podívat na historickou trajektorii, která nám může poskytnout paralely a potenciální předpovědi.

Snižování sazeb a jeho význam pro akciový trh si zaslouží pochopení, zejména pro investory. Vysoké úrokové sazby mohou negativně ovlivnit nejen zisky podniků, ale také příklon investorů k akciím. Tyto účinky se zesilují, když se zvyšuje sazba federálních fondů, která ovlivňuje další náklady na půjčky pro podniky a jednotlivce, a tím ovlivňuje jejich finanční situaci.

Rychle rostoucí společnosti, které se obvykle ve velké míře spoléhají na úvěry na růstové iniciativy, by zaznamenaly prudký nárůst výpůjčních nákladů. Tento scénář by mohl u potenciálních investorů vyvolat obavy ohledně schopnosti společností udržet růst, a tím odradit od investic do těchto akcií. Podobně se zvýšené výpůjční náklady pro jednotlivce promítají do snížení diskrečního příjmu, který je k dispozici pro utrácení.

Svědky této vývojové ekonomické dynamiky mohou investoři ztratit důvěru v akcie, které jsou v prostředí vysokých úrokových sazeb zranitelné. Tato ztráta důvěry je může odklonit od akcií nově vznikajících růstově orientovaných společností, zejména subjektů technologického sektoru, a také od akcií firem závislých na diskrečních výdajích, jako jsou zábavní a cestovní společnosti.

Může také dojít k pozorovatelnému posunu v preferencích investorů směrem k bezpečnějším a stabilnějším investicím, kterým se daří v prostředí vysokých sazeb, jako jsou dluhopisy. S poklesem úrokových sazeb se však tyto okolnosti pravděpodobně změní. Uvolnění úvěrových podmínek a zvýšené spotřebitelské výdaje mohou zlepšit výhled podnikových zisků a oživit důvěru investorů v akciový trh.

Pohled na historické údaje o tom, jak akciový trh reaguje na snížení sazeb, může nabídnout užitečné poznatky. Index S&P 500 po předchozích dvou sníženích sazeb, ke kterým došlo 3. března 2020 a 1. srpna 2019, zaznamenal v roce následujícím po snížení sazeb chvályhodný dvouciferný růst. S vzestupem o 27 %, resp. 10 % si index vedl výrazně dobře.

Naproti tomu po snížení sazeb v období velké recese a krachu na trhu s bydlením v letech 2007-2008 následovalo zdlouhavé období, než se indexu S&P 500 podařilo získat zpět své předchozí úrovně. Je pozoruhodné, že vážné globální ekonomické podmínky, které Velká recese představovala, omezují její užitečnost jako spolehlivého srovnávacího ukazatele.

V dnešním kontextu je nerozumné pokoušet se o přesné předpovědi akciového trhu na základě těchto historických trendů. Nedávné vzorce však naznačují potenciální pozitivní trend po snížení sazeb. Údajně chystané snížení sazeb v tomto týdnu nemusí okamžitě zmírnit podmínky půjček pro podniky a jednotlivce. K tomu, aby se viditelně projevilo hmatatelné zlepšení, by byla nutná série takových snížení.

Světlá stránka těchto prognóz však spočívá v přesvědčení, že potenciální snížení sazeb v tomto týdnu by mohlo zahájit proces směřující k přívětivějšímu investičnímu prostředí a pravděpodobně napomoci indexu S&P 500 udržet nedávné příznivé výnosy v nadcházejícím roce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz