Hlavní obsah
Finance

Po Amazonu a Meta Platforms další technologický gigant propouští své zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: CRM

Společnost Salesforce, gigant v oblasti podnikového softwaru, ve středu oznámila, že plánuje propustit 10 % svých zaměstnanců, tedy asi 8 000 lidí, a omezit kancelářské prostory kvůli obavám z ekonomické situace.

Článek

Někdy je špatná zpráva dobrou zprávou.

Zdá se, že tak trh reagoval na oznámení společnosti Salesforce (CRM) o propouštění, když investoři během odpoledního obchodování zvýšili cenu akcií o přibližně 3 %.

Společnost Salesforce ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) uvedla, že plánem restrukturalizace hodlá snížit provozní náklady, zlepšit marže a zvýšit ziskovost.

Postižení zaměstnanci budou neprodleně informováni a bude jim nabídnuto „velkorysé“ odstupné, včetně pětiměsíčního platu, zdravotního pojištění, dalších výhod a kariérních zdrojů pro propuštěné zaměstnance v USA.

„Pracovníci mimo USA dostanou podobnou úroveň podpory a naše místní procesy budou v souladu s pracovními zákony v jednotlivých zemích,“ dodal Benioff.

Společnost Salesforce neinformovala zaměstnance o tom, kde se budou pracovní místa rušit, ale ve zprávě uvedla, že rozhodnutí o propouštění budou podléhat místním zákonům, požadavkům na konzultace v některých zemích a obchodním potřebám společnosti.

„Prostředí zůstává náročné a naši zákazníci se při rozhodování o nákupu rozhodují uvážlivěji,“ uvedl Marc Benioff, spolušéf společnosti, ve zprávě zaměstnancům, v níž oznámil škrty.

Tržby společnosti Salesforce, stejně jako mnoha dalších technologických společností, vzrostly během pandemie, kdy stále více lidí na celém světě pracovalo z domova a více se spoléhalo na technologie pro spolupráci s kolegy na dálku. Pan Benioff ve svém dopise naznačil, že společnost v tomto období najímala příliš agresivně.

Na konci října zaměstnávala společnost Salesforce necelých 80 000 lidí, což je o 32 000 více než měla před třemi lety (48 000 zaměstnanců).

„Před začátkem hospodářské krize, které nyní čelíme, jsme najali příliš mnoho lidí a já za to přebírám odpovědnost,“ řekl pan Benioff.

Mluvčí společnosti Salesforce uvedla, že společnost nemá žádné další komentáře k těmto škrtům.

Propouštění ještě více zvýraznilo zpomalení technologického průmyslu. V posledních měsících technologičtí giganti, jako je Amazon, zpomalili přijímání nových zaměstnanců a propouštění oznámily i menší společnosti, jako je Lyft a Stripe. Mnohé z největších firem v odvětví oznámily finanční výsledky, které naznačují, že pociťují dopady přetrvávající vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb.

Akcie společnosti Salesforce

Akcie společnosti Salesforce se v roce 2022 propadly o téměř 50 % a společnost již dříve slíbila snížení nákladů, když loni v září na konferenci ke Dni investorů oznámila svůj plán. Nastínila cíl dosáhnout do fiskálního roku 2026 tržby ve výši 50 miliard USD oproti očekávaným 31 miliardám USD ve fiskálním roce 2023 a upravené provozní marže ve výši nejméně 25 % do fiskálního roku 2026 oproti očekávaným 20,7 % ve fiskálním roce 2023, který končí na konci ledna.

V rámci tohoto cíle chce společnost snížit upravené náklady na prodej a marketing pod 35 % příjmů, takže je pravděpodobné, že se propouštění týká alespoň části zaměstnanců prodeje a marketingu, zejména vzhledem k Benioffovým komentářům o zpomalující se poptávce zákazníků.

Společnost rovněž uvedla, že podniká kroky ke snížení své realitní stopy, ačkoli k tomu neposkytla mnoho podrobností.

Uvedla však, že propouštění bude mít za následek náklady na odstupné a další výdaje ve výši 1,4 až 2,1 miliardy dolarů, z čehož 1 až 1,4 miliardy dolarů připadá na výdaje spojené s propouštěním a 450 až 650 milionů dolarů na výpovědi z nemovitostí.

Společnost neuvedla, kolik očekává, že díky restrukturalizačnímu plánu ušetří v dlouhodobém horizontu.

Je to pro společnost dobrý směr?

Společnost Salesforce se již před oznámením propouštění potýkala s problémy na mnoha frontách. Kromě propadu akcií v loňském roce se růst tržeb v posledním čtvrtletí zpomalil na pouhých 14 %, což je nejpomalejší tempo v historii společnosti, která je veřejně obchodovatelná, a vedení společnosti očekávalo ve čtvrtém čtvrtletí růst tržeb o pouhých 8 až 10 %.

Společnost Salesforce také minulý měsíc přišla během několika dní o dva vrcholové manažery. Spoluvýkonný ředitel Bret Taylor oznámil, že po šesti letech ve společnosti odchází, a svůj odchod oznámil také generální ředitel společnosti Slack Stewart Butterfield, který řídil platformu pro zasílání zpráv Slack, kterou Salesforce koupil v roce 2020 za 27,7 miliardy dolarů. Kromě toho si potíží společnosti všiml i aktivistický investor Starboard Value, který ji v říjnu vyzval ke zlepšení provozní páky.

Propouštění je pozoruhodné také proto, že společnost Salesforce má pověst rozhazovačné firmy. Akvizice společnosti Slack, která se uskutečnila v době pandemického technologického boomu, se nyní jeví jako pochybná s cenovkou téměř 28 miliard dolarů a Salesforce je největším nájemcem v nedávno postavené Salesforce Tower, nejvyšší budově v San Franciscu, v době, kdy se zdá, že se trh s kancelářskými nemovitostmi hroutí. Společnost má impozantní upravené provozní marže, ale na základě GAAP je sotva zisková kvůli odměnám za akcie, které se zdají být nadměrné i na společnost zabývající se cloudovým softwarem.

Akvizice společnosti Slack byla inspirována pandemií. Vzhledem k tomu, že zaměstnanci byli nuceni komunikovat na dálku, populární chatovací aplikace Slack byla v kurzu.

Společnost Salesforce byla expanzí Slacku tak nadšená, že za něj zaplatila téměř 28 miliard dolarů s poměrem forwardové ceny k prodejům 24, což je jeden z nejvyšších násobků v historii softwaru. Taylorovo jméno bylo u celé transakce, i když ještě nebyl spoluředitelem. Taylor Butterfielda v srpnu a září 2020 několikrát oslovili ohledně možné akvizice, což vyvrcholilo dohodou oznámenou 1. prosince téhož roku, jak vyplývá z hlášení pro Komisi pro cenné papíry a burzy.

Snižování počtu zaměstnanců je běžné i v technologickém sektoru. Amazon i Meta Platforms oznámily propouštění podobného rozsahu a řada softwarových společností snižuje počet svých zaměstnanců poté, co během pandemie investovaly příliš agresivně.

Snížení počtu zaměstnanců a nemovitostí by pro Salesforce mohlo znamenat významnou strategickou změnu. Společnost je dlouhodobě lídrem v oblasti cloudového softwaru, v němž byla průkopníkem, a pravidelně dosahuje silného růstu, ale mohla by se ukáznit na straně nákladů.

Samotné propouštění není řešením, ale mohlo by zvýšit marže, protože platy a benefity tvoří v softwarových společnostech obvykle velké procento nákladů.

To také ukazuje, že vedení společnosti myslí vážně dosažení cílů pro fiskální rok 2026, včetně 25 % upravené provozní marže. Se zeštíhlenou pracovní silou a recesí, která je možná za rohem, může být dosažení cíle 50 miliard dolarů příjmů obtížnější, ale investoři by měli tyto cíle sledovat i nadále.

Pokud se Salesforce podaří tyto cíle splnit, bude tato akcie v příštích letech pravděpodobně vítězem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz