Hlavní obsah

Pokles na ceně Bitcoinu. Je čas na nákup?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Bitcoinu není volatilita cizí, ale nedávné události překvapily i zkušené investory

Článek

Globální ekosystém kryptoměn se tento týden ocitl ve stavu otřesu, když se celá třída kryptoaktiv během 24 hodin propadla přibližně o 18 %. To bylo překvapivé, vzhledem k tomu, že Bitcoin, průkopnická kryptoměna, zahájil rok působivou eskalací o více než 60 %. Nečekané smrštění v tomto týdnu, kdy se hodnota Bitcoinu propadla z 60 000 dolarů až na šokující minimum 49 000 dolarů, přimělo hráče a pozorovatele trhu k prudké diskusi.

Z historického hlediska není Bitcoinu cizí vysoká volatilita a dramatické výkyvy cen. Není žádnou novinkou, že Bitcoin zaznamenává pokles, otázkou, která často vyvstává při každém scénáři výrazného poklesu, je, zda jej vnímat jako zdroj paniky, nebo jako zlatou příležitost k nákupu.

Trh v průběhu postupu Bitcoinu viditelně zažívá korekce. Ani uprostřed delších býčích období nebyly významné korekce vzácností. Volatilita často slouží jako výstižná připomínka tendence digitální měny kolísat, ale také vrhá světlo na příležitosti, které tyto pohyby na trhu mohou přinést. Příkladem může být loňská událost, kdy hodnota bitcoinu klesla o více než 40 %; během krátké doby však nejenže svou ztrátu získala zpět, ale také překonala svá předchozí maxima. Opakování podobných vzorců ověřilo myšlenku, že pády jsou potenciálními nákupními příležitostmi při zohlednění dlouhodobého pohledu.

Warren Buffett, investiční maestro, ačkoli není zastáncem Bitcoinu, má výrok, který v současném tržním klimatu nachází hluboký význam: „Buďte bojácní, když jsou ostatní chamtiví, a chamtiví, když jsou ostatní bojácní.“ Převládající panické tržní prostředí je často zodpovědné za vnášení podhodnocené hodnoty do aktiv, což vyvolává stádní myšlení. Takové jednání často vytváří dočasné cenové odchylky, které způsobují pokles hodnoty aktiva pod jeho přirozenou hodnotu i jeho fundamentální sílu. Pro investory, kteří neztrácejí chladnou hlavu a udržují si koncentraci na dlouhodobé principy, jsou to okamžiky, které mohou přinést mimořádné vstupní body. Díky tomu je současný propad klasickým případem a potenciálně vynikající příležitostí k nákupu bitcoinu za sníženou cenu.

Zásadní je zde určitý vhled do síly Bitcoinu, protože tato korekce nemá žádnou souvislost s jakýmikoli závadami nebo zhoršením jeho základních vlastností. Bez ohledu na současnou devalvaci hodnoty Bitcoinu je decentralizovaná kostra, která jej podporuje, stále velmi neporušená, což jej chrání před vnější kontrolou a cenzurou. Navíc jeho síť opevňuje velká a decentralizovaná skupina těžařů, což jej ustavuje jako jeden z nejbezpečnějších blockchainů, které existují. Neochvějná důvěra ve schopnost sítě spolehlivě fungovat je nedílným faktorem posilujícím její celkovou hodnotu.

Bitcoin je i nadále ústředním bodem dlouhodobých finančních strategií, protože nabídka hodnoty, kterou nabízí, zůstává silná. Stále rostoucí vládní dluhy na celém světě a tlak inflace na fiat měny jen posilují přitažlivost bitcoinu jako uchovatele hodnoty. V kontrastu s neomezeným tiskem fiat měn si Bitcoin udržuje konečnou nabídku 21 milionů mincí, čímž se ukazuje jako lákavá alternativa pro investory, kteří hodlají odolávat inflaci. Kromě toho Bitcoin není závislý na žádné ekonomice nebo politickém systému, což představuje atraktivní volbu aktiva, zejména v době nejistých tradičních trhů a rostoucích geopolitických nepokojů.

Bitcoin si navíc pomalu, ale vytrvale získává oblibu u institucionálních investorů. Poté, co na začátku tohoto roku přikývli na spotové bitcoinové ETF, začínají hluboce ponoření institucionální investoři integrovat Bitcoin, což poukazuje na pozitivní posun směrem k širšímu přijetí a integraci do tradičního finančního rámce.

Podíváme-li se zpět, velké poklesy v historii Bitcoinu obvykle ustupovaly výrazným ziskům. Navzdory turbulencím dlouhodobější trend ceny této kryptoměny nadále ukazuje na růst. Tento vzorec naznačuje, že současná korekce by mohla vytvářet etapu pro zvýšení hodnoty. I když volatilní období mohou vyvolávat úzkost, klíčovým faktorem zůstává zachování dlouhodobé perspektivy.

Pro ty, kteří zvažují, zda využít propadu bitcoinu, je nezbytné sledovat trendy a nenechat se unést krátkodobými tržními emocemi. Navzdory výkyvům a náhlým propadům si základy Bitcoinu stále drží pevnou pozici. Jeho role jako decentralizovaného aktiva a zajištění proti inflaci zůstává významná. Jako vždy by bylo moudřejší investovat v rámci své ztrátovosti a Bitcoin považovat za dlouhodobý investiční plán. V širším měřítku je tato korekce pouze součástí probíhajícího příběhu Bitcoinu, součástí, která by mohla potenciálně otevřít cesty k novým maximům v budoucnu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz