Hlavní obsah

Pokud hledáte výnos, tato dvojice dividendových akcií vám bude vyhovovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

2 akcie s vysokým výnosem, které si můžete koupit za 1 000 dolarů

Článek

Pokud jde o otázku spolehlivých dividend, do popředí se dostávají dvě společnosti: Bank of Nova Scotia (BNS), která vyplácí dividendy nepřetržitě od roku 1833, a Realty Income (O), známá jako „společnost s měsíčními dividendami“. Tyto vysoce výnosné akcie by měli investoři, kteří mají ve svém investičním portfoliu alespoň 1 000 USD, důrazně zvážit.

Bank of Nova Scotia (Scotiabank) však vzbudila určité pozdvižení kvůli nedostatku srovnatelných ukazatelů s jejich kolegy z bankovního sektoru. Znepokojení vzbuzuje především podprůměrný růst zisku na akcii, růst neúrokových výnosů a návratnost vlastního kapitálu. Zajímavé však je, že vedení Scotiabank strategicky posouvá své obchodní směry směrem k ziskovým trhům a od těch slabších se postupně distancuje.

Nejde o proces, který by přinesl ovoce ze dne na den; významné změny takového rozsahu vyžadují čas. Obavy investorů z těchto ozdravných opatření však vedly k tomu, že dividendový výnos Scotiabank vzrostl na závratných 6,5 %. To je pozoruhodné ve srovnání s průměrným výnosem bank, který činí přibližně 2,5 %. To v podstatě znamená, že investoři jsou velkoryse odškodňováni, zatímco čekají na to, jak bude probíhat proces restrukturalizace podnikání Scotiabank.

Kromě toho je důležité poznamenat, že Scotiabank je v zásadě kanadský podnik, a proto se řídí přísnými kanadskými bankovními předpisy. Tyto předpisy zajišťují ochranu hlavních hráčů v zemi před tvrdou konkurencí. Scotiabank, která je jednou z největších bank v Kanadě, z této regulační povahy kanadského bankovnictví do značné míry těží.

Na druhou stranu se však zdá, že vstup banky na jihoamerické trhy neprobíhá podle očekávání. Významné změny, které jsou v pohybu, se týkají spíše tohoto jihoamerického podniku banky. Nicméně vzhledem k pevným bankovním základům, které má banka ve svých kanadských kořenech, nemusí být související riziko tak významné, jak se zpočátku zdá. Pro investory s dlouhodobým výnosem by to mohlo být vnímáno jako příznivý scénář poměru rizika a výnosu.

Mezitím se Realty Income, realitní gigant známý díky svému rozsáhlému čistému pronájmu Real Estate Investment Trust (REIT), těší slibné pozici v odvětví podpořené působivým dividendovým výnosem ve výši 5,2 %. Společnost s tržní kapitalizací 50 miliard USD je zhruba čtyřikrát větší než její nejbližší konkurenti. Samotná velikost společnosti jí poskytuje pozoruhodné výhody a pomáhá jí zajišťovat rozsáhlé transakce, které by menší konkurenti nemuseli zvládnout. V uplynulém desetiletí společnost Realty Income pohltila dvě menší REIT, čímž si upevnila pozici konsolidátora v oboru.

Tato rozsáhlá činnost se ukazuje jako výhodná i proto, že REIT poskytuje lepší přístup na kapitálové trhy. Díky tomu si společnost Realty Income obecně udržuje nízké náklady na kapitál, což jí dále umožňuje uzavírat ziskové obchody tam, kde by konkurenti s vyššími náklady nemuseli obstát.

Společnost Realty Income s vynikající historií každoročního zvyšování dividend v průběhu téměř tří desetiletí představuje pro investory lákavou nabídku. I když jiné REIT mohou nabízet vyšší dividendy, jen málo z nich se může vyrovnat konzistentnosti společnosti Realty Income a žádná nemůže konkurovat jejímu rozsahu. Jednoduše řečeno, pro investory, kteří hledají jistotu robustního REIT s vysokým výnosem z čistého pronájmu, zůstává Realty Income hlavní volbou.

Závěrem lze říci, že i přes několik nedostatků zůstává Scotiabank v bankovním sektoru silným soupeřem. I když je velmi pravděpodobné, že překoná současné problémy a bude nadále odměňovat své investory, Realty Income představuje atraktivní výnos a udržuje si dominanci ve svém sektoru. Předvídatelné a konzistentní výnosy těchto dvou gigantů vyplácejících dividendy budou pravděpodobně lákavé i pro ty nejkonzervativnější investory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz