Hlavní obsah

Pokud mají analytici pravdu, mohly by tyto dvě akcie vylétnout o více než 30 %

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Obě akcie by mohly dosáhnout svých 12měsíčních cílových cen

Článek

Společnost Nvidia Corporation (NVDA) nedávno zaznamenala výrazný pokles ceny svých akcií v roce 2024. Poté, co rok zahájila s cenou akcií kolem 492 USD, současný stav ukazuje méně než čtvrtinu této tržní hodnoty. Tento prudký pokles však není alarmujícím symbolem obchodního neúspěchu. Naopak, je to důsledek strategického rozhodnutí společnosti Nvidia provést 7. června po uzavření trhu rozdělení akcií v poměru 10:1. Tento manévr umožnil společnosti zvýšit hodnotu svých akcií od začátku roku o velkolepých 120 %. Ačkoli se zdá, že rozhodnutí společnosti Nvidia o rozdělení akcií přináší dividendy, analytici Wall Street naznačují, že Nvidia nemusí být nutně nejzářivějším vyhlídkou v oblasti akcií rozdělených na dvě části. Navrhují dva silné soupeře v této kategorii: Hitachi a Broadcom.

Hitachi (HTHIF) (HTHIY), celosvětově známý japonský konglomerát, je zajímavou možností, která má podíly v různých odvětvích, jako jsou automobilové systémy, stavební stroje, ekologické technologie, kovy a digitální technologie. Hitachi iniciovala vlastní rozdělení akcií v poměru 5:1, které vstoupilo v platnost 1. července 2024. Akciím tokijského konglomerátu se v roce 2024 výrazně dařilo, přičemž fiskální rok končící 31. března 2024 zaznamenal téměř 12% meziroční posílení tržeb. Podobný skok vykázal i zisk, který se vyšplhal na více než 12 %.

Zajímavé je, že analytici trhu ze skupiny London Stock Exchange Group (LSEG) předpovídají společnosti Hitachi v nadcházejících 12 měsících robustní růst. Jejich prognózy naznačují potenciál růstu akcií Hitachi o 49 %, což výrazně převyšuje očekávaný zisk společnosti Nvidia. Tyto předpovědi jsou však založeny na analýze osamělého jednotlivce, což podtrhuje potřebu větší kontroly.

Druhým subjektem, na který odborníci z Wall Street upozorňují, je společnost Broadcom Inc (AVGO), řazená mezi giganty světového polovodičového průmyslu. Společnost Broadcom, která vyvíjí infrastrukturní software a již v listopadu 2023 získala specialistu na cloudové a virtualizační technologie VMware, následovala trend a po uzavření trhu 11. července 2024 provedla rozdělení akcií v poměru 10:1. Společnost Broadcom se tak dostala do pozice největšího akcionáře v Evropě. Tento masový výrobce polovodičů a paměťových zařízení je podporován rostoucí poptávkou po svých produktech pro umělou inteligenci (AI), zejména akcelerátorech AI. K prudkému nárůstu tržeb společnosti navíc významně přispěla strategická akvizice společnosti VMware.

Odborníci z Wall Street mají pro Broadcom obzvláště příznivý výhled. Z 29 analytiků, které v červenci oslovila společnost LSEG, jich 27 řadí akcie do kategorie „koupit“ nebo „silně koupit“. Jejich vypočtená průměrná 12měsíční cílová cena pro Broadcom je slibná a naznačuje téměř 31% nárůst oproti současné ceně akcií. Toto číslo daleko převyšuje předpokládaný potenciál růstu 21 % předpokládaný pro společnost Nvidia ve stejném období.

Jedním z vlivných parametrů společných pro společnosti Nvidia, Hitachi a Broadcom je rostoucí závislost na umělé inteligenci. Všechny mohou z rostoucího pokroku v tomto odvětví významně těžit. Tento trend dokládá spolupráce společnosti Hitachi se společností Nvidia na vývoji generativní AI v březnu 2024 a následné pakty se společnostmi Google Cloud společnosti Alphabet a Microsoft, které využívají jejich modely AI. Také generální ředitel společnosti Broadcom, Hock Tan, předpovídá v roce 2024 pozoruhodný 40% meziroční nárůst příjmů jeho společnosti z AI sítí.

Přetrvávají však otázky ohledně tvrzení Wall Street, že Hitachi a Broadcom v následujících 12 měsících předstihnou Nvidii. Blížící se uvedení architektury grafických procesorů Blackwell společnosti Nvidia, která může potenciálně změnit pravidla hry v tomto odvětví, dodává důvěryhodnost tvrzení generálního ředitele společnosti Nvidia Jensena Huanga, že půjde o dosud nejúspěšnější produkt společnosti.

To neznamená, že bychom zcela opomíjeli optimismus, který panuje kolem společností Hitachi a Broadcom. Obě akcie by mohly dosáhnout svých 12měsíčních cílových cen. Pokud bychom si však měli z těchto tří akcií vybrat, jako nejbezpečnější sázka se jeví Nvidia se svými slibnými technologickými pokroky a tržními strategiemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz