Hlavní obsah

Příští mainframe od IBM bude mít výkon v oblasti umělé inteligence

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost IBM zvyšuje výkon svého nového mainframového čipu na čtyřnásobek a pro zákazníky, kteří potřebují vyšší výkon, uvádí na trh přídavnou kartu s umělou inteligencí

Článek

Společnost International Business Machines (IBM), jeden z nejstarších technologických konglomerátů, v průběhu let přesunula své hlavní zdroje příjmů z výroby hardwaru na software a poradenství. Významnou roli v jejím fungování však stále hraje mainframový byznys, který existuje již desítky let. Tato dlouholetá část činnosti IBM nadále slouží jako páteř pro odvětví, jako je pojišťovnictví a bankovní systémy, které se na robustní mainframy spoléhají pro jejich vysokou spolehlivost.

V průběhu posledních let si společnost IBM stanovila pravidelný časový rámec pro uvádění nových aktualizací mainframových systémů, obvykle každé dva až tři roky uvede na trh novou generaci. O uvedení nové generace, která by měla přijít v nejbližší době, se jednalo na konferenci Hot Chips 2024 a byly zveřejněny podrobnosti o jejím procesoru.

Nadcházející mainframe IBM bude napájen procesorem Telum II, který je navržen speciálně pro aplikace umělé inteligence (AI). Tento čip se může pochlubit osmi jádry centrální procesorové jednotky (CPU), značnou alokací rychlé vyrovnávací paměti a integrovaným akcelerátorem AI, který je uzpůsoben pro inferenční úlohy. Společnost tvrdí, že tento procesor Telum druhé generace nabídne čtyřikrát vyšší výpočetní kapacitu AI než jeho předchůdce, který byl uveden v roce 2021. Procesor Telum II bude zkonstruován na 5nanometrovém procesu společnosti Samsung.

Každý integrovaný akcelerátor AI má kapacitu 24 bilionů operací za sekundu (TOPS). Ačkoli se toto číslo může zdát relativně nízké – vzhledem k tomu, že špičkové akcelerátory AI společnosti Nvidia registrují tisíce TOPS – je třeba mít na paměti dva zásadní faktory. Zaprvé, procesor Telum II je přizpůsoben pro inferenční zátěž, nikoliv pro rozsáhlé úlohy trénování AI. Za druhé je systematicky navržen tak, aby tyto inferenční úlohy vykonával současně s jinými podnikovými aplikacemi s minimální latencí.

Pro klienty, kteří vyžadují intenzivnější výpočetní výkon AI, již IBM vyvíjí svůj akcelerátor Spyre, který má být uveden na trh v příštím roce. Spyre Accelerator se skládá z 32 jader AI akcelerátoru – podobných těm, které se nacházejí v Telum II – a může se přímo připojit k mainframe systému IBM prostřednictvím PCIe.

Společnost IBM obvykle po uvedení nové generace mainframů na trh zaznamenává prudký nárůst příjmů, protože zákazníci využívají příležitosti k upgradu. Zahrnutí výkonné, modernizované technologie AI by mohlo přimět zákazníky používající starší modely k upgradu. Stávající generace mainframů, charakterizovaná jako první, která obsahuje integrovanou akceleraci AI, si pro IBM vedla výjimečně dobře. Do druhého čtvrtletí roku 2024 se tržby mainframů meziročně zvýšily o 8 % – pozoruhodný úspěch na produkt uvedený na trh před více než dvěma lety. Tradičně mají příjmy z mainframů v této fázi produktového cyklu tendenci klesat v očekávání uvedení nového produktu na trh.

Projekce společnosti IBM potvrzuje, že její mainframové systémy nové generace integrované s procesorem Telum II budou klientům k dispozici v roce 2025 spolu s akcelerátorem Spyre, který bude uveden na trh ve stejném roce. Příchod těchto aktualizovaných technologií nejen zvýší tržby v segmentu infrastruktury, ale možná také podpoří prodej softwaru IBM. Vzhledem k tomu, že klienti mainframů budou pravděpodobně chtít využívat rozšířenou kapacitu nových systémů pro umělou inteligenci, měla by společnost IBM zaznamenat pozitivní následný otřes v oblasti softwaru souvisejícího s umělou inteligencí.

V posledních zprávách IBM vykazuje slibné trendy. Společnost předpokládá, že dosáhne svého střednědobého jednociferného cíle růstu tržeb, a nedávno zvýšila svůj výhled volného peněžního toku nad 12 miliard USD. Vzhledem k těmto optimistickým prognózám a k tomu, že se akcie obchodují za pouhý patnáctinásobek tohoto výhledu peněžních toků, se IBM na trhu prezentuje jako atraktivní výhodná nabídka v oblasti umělé inteligence. Uvedení nového mainframu, plného schopností AI, má potenciál upevnit postavení IBM na technologicky neustále řízeném trhu, který je řízen pokrokem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz