Hlavní obsah

Probinex: Broker bez licence ČNB, který se snaží převést investice do krypta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Zdá se, že hlavním cílem Probinexu není inovace ani pomoci investorům, jak se může na první pohled zdát

Článek

Probinex, zdánlivě inovativní projekt propojující svět kryptoměn se standardními finančními trhy, se ukazuje být pastí pro nevinné investory. I přes zdánlivě slibný začátek a ambiciózní plány se začíná odhalovat, že Probinex možná tak úplně není tím, čím se tvářil. Společnost, která se nachází v Brně, sice provozuje webové stránky, služby pod touto značkou ale už provozuje firma se sídlem na Kypru, která samozřejmě nemá platnou licenci ČNB.

Řetězení firem je sice legální, rozhodně ale ne právě důvěryhodný systém. Licence společnosti se údajně nachází u belgické banky, tu se nám ale ani po dlouhých hodinách nepovedlo nijak dohledat. Takže si to shrňme — údajná licence je odněkud z Belgie, webové stránky provozují Češi v Brně a služby nabízí společnost na Kypru.

Tato skutečnost přichází jako šok pro mnoho z těch, kteří vkládali své úspory do tohoto zdánlivě slibného projektu. Bez licence ČNB není Probinex oprávněn provozovat finanční služby v České republice, což znamená, že všechny jeho činnosti jsou mimo rámec zákona a nepodléhají žádnému dohledu ani regulaci.

Zdá se, že hlavním cílem Probinexu není inovace ani pomoci investorům, jak se může na první pohled zdát, ale spíše využití nedostatku informací a regulace k okrádání lidí o jejich peníze. Bez licence a regulace není zaručena žádná ochrana pro investory, což zanechává tyto jedince zcela zranitelné vůči podvodným praktikám a rizikům spojeným s nelegálními investičními firmami.

Jak funguje jejich „unikátní ekosystém“?

Projekt Probinex se snaží působit jako plně otevřený a jednoduchý způsob investice do svého „ekosystému“ s možností získávání odměn. Vše však závisí na klíčovém elementu, PBX tokenu, který je prezentován jako nástroj pro zapojení do jejich produktů a získávání výhod, ale ve skutečnosti slouží jako miliarda akcií na financování společnosti.

Jedním z hlavních produktů je pbxpay, který slibuje debetní kartu, vlastní IBAN a bezpečnou mobilní peněženku se sloganem „peníze jsou konečně VAŠE!“. Přestože tvrdí, že nabízí payback, ve skutečnosti vás volba „začít zdarma“ přesměruje na nefunkční webovou stránku.

Další produkt, Earnio, slibuje 1-2% roční zhodnocení vkladů pomocí „léty ověřených strategií“ algoritmického obchodování s kryptoměnami jako BTC, ETH a DOT. Web uvádí, že je auditován firmou Grant Thornton, která má historii sporných auditů a byla pokutována regulátory. Earnio také nabízí affiliate program, který vyplácí odměny za doporučení a držení PBX tokenu.

StayKing, další produkt, se prezentuje jako prémiová služba dostupná každému, kdo na určitou dobu uzamkne své PBX tokeny. Slibuje podíl na zisku z každého produktu a správy portfolia. Čím více uživatelů uzamkne tokeny, tím více by teoreticky měla stoupnout jejich hodnota, ačkoliv je obtížné rozluštit skutečný dopad této strategie.

Celkově se zdá, že Probinex klade důraz na transparentnost, ale podrobnější zkoumání ukazuje, že mnoho tvrzení společnosti stojí na nejasných a marketingově laděných formulacích, a detailní informace o fungování produktů chybí.

Je důležité zdůraznit

…že Probinex není jediným brokerem tohoto typu na trhu, a proto je důležité, aby investoři prováděli důkladné zkoumání před tím, než svěří své peníze jakémukoli investičnímu projektu. Obzvláště ve světě kryptoměn, kde je mnoho nejasností a rizik, je klíčové vyhnout se společnostem, u kterých zcela nevíte, jak pperují.

Je naléhavě zapotřebí, aby Česká národní banka a další regulační orgány přijaly přísnější opatření k ochraně investorů před firmami jako Probinex. Zavedení přísnějších kontrol a sankcí by mohlo snížit počet kontroverzních firem a chránit investory před finančními ztrátami a podezřeklými praktikami.

Vzhledem k nedávným událostem je důležité, aby veřejnost byla obeznámena s riziky spojenými s nelegálními investičními firmami a byla vyzývána k opatrnosti při výběru investičních projektů. Pouze prostřednictvím důkladného vzdělávání a informovaných rozhodnutí mohou investoři ochránit své peníze a zabránit všelijakým praktikám v oblasti investic.

Musíme si uvědomit, že samotný nápad Probinexu není špatný. V praxi jej ale v současnosti není možné realizovat s prakticky jakoukoli výraznější podporou ze strany regulačních orgánů.

Nemožnost získat licenci

Provozovatelem serveru Probinex je společnost se stejným jménem se sídlem v Brně. EU zatím nemá legislativní rámec, ve kterém by bylo možné získat licenci, která by se dala považovat za záruku bezpečnosti vašich případných vkladů.

A to je právě ten problém. Pokud podobná licence v Evropské unii ani neexistuje, dost možná to bude z nějakého dobrého důvodu. Pokud vaše vklady nemůže chránit regulace České národní banky ani nějaká další ze strany Evropské unie, víte, že se najednou pohybujete po opravdu velmi tenkém ledě.

Zdroj: Investplus.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz