Hlavní obsah
Finance

Proč může ESG v Americe čekat těžká cesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Pokud je největší burzovně obchodovaný fond společnosti BlackRock Inc. s označením ESG zvěstovatelem odvětví udržitelného investování, lze říci, že tento sektor v USA možná čeká trnitá cesta.

Článek

Aktiva fondu iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ticker ESGU) klesla na 13,8 miliardy dolarů z vysokých 25 miliard dolarů před rokem. K propadu došlo, protože akcionáři stáhli peníze z ETF, ale také proto, že jeho investiční výkonnost v posledních dvou letech zaostávala za referenčními indexy, včetně indexu S&P 500.

Nedávné stažení 4 miliard dolarů z ESGU ukazuje „riziko koncentrace“, které v tomto sektoru existuje, uvedl Shaheen Contractor, hlavní stratég ESG ve společnosti Bloomberg Intelligence. V loňském roce směřovalo zhruba 22 % čistých nových investic do ETF zaměřených na životní prostředí, sociální oblast a správu věcí veřejných do pouhých 10 fondů a většinu přílivu tvořily velké jednorázové alokace od institucionálních investorů, uvedla.

Je možné, že se tito investoři náhle rozhodnou své podíly snížit. Podle dodavatele má takový odliv velký dopad, což vyvolává otázky ohledně vyhlídek odvětví na dlouhodobý růst.

Společnost BlackRock odmítla o odlivu 4 miliard dolarů z ESGU hovořit a není jasné, kdo tyto prostředky stáhl. Analytici z oboru však uvedli, že mají podezření, že se obchod týkal tzv. přesunu modelového portfolia. Ve stejný obchodní den, kdy se miliardy dolarů přesunuly z ESGU, se podobné množství peněz přelilo do fondu iShares MSCI USA Quality Factor ETF (QUAL) společnosti BlackRock, který není zaměřen na ESG.

Společnost BlackRock ve svém prohlášení uvedla, že aktivně řídí své „modely, aby využila příležitostí na trhu. U některých ETF zahrnutých do modelových portfolií společnosti BlackRock dochází k přílivu nebo odlivu kapitálu, a to díky poradcům, kteří obchodují s portfolii svých klientů v souladu s modely společnosti BlackRock.“

I když je možné, že odliv z ESGU nesouvisí s převažujícími obavami o budoucnost investování do ESG, „účinky rizika koncentrace jsou jasné,“ řekl Contractor.

Podle agentury Bloomberg Intelligence činí celosvětový objem aktiv ESG ETF v současné době přibližně 471 miliard dolarů, což je pokles oproti 486 miliardám dolarů z ledna tohoto roku. V poslední době investoři stáhli téměř 4,4 miliardy dolarů v týdnu končícím 17. března a dalších 142 milionů dolarů v týdnu končícím v pátek, vyplývá z údajů shromážděných agenturou Bloomberg.

Dalším problémem, se kterým se odvětví ESG potýká, je hrozící snížení ratingu zhruba 31 000 fondů ze strany MSCI Inc. Výzkumná společnost uvedla, že se nyní domnívá, že hranice potřebná k získání nejvyššího ratingu AA nebo AAA „by měla být přísnější a ambicióznější“.

Joe Dabrowski, zástupce ředitele pro politiku britské Asociace penzijního a celoživotního spoření, jejíž členové dohlížejí na celkový objem 1,3 bilionu liber, uvedl, že jakákoli významná změna ratingu přiměje investory, aby znovu prověřili své fondy a zjistili, zda i nadále „splňují jejich strategii a investiční přesvědčení“.

A pak jsou tu obavy o výkon. Od března loňského roku, kdy americký Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby, mnoho fondů ESG zaostává za tržními benchmarky, což přimělo akciové investory upřednostňovat „hodnotové“ akcie, jako jsou producenti ropy a zemního plynu, před „růstovými“ akciemi, jako jsou technologické společnosti.

Eric Balchunas, senior analytik ETF ve společnosti Bloomberg Intelligence, tvrdí, že předseda Fedu Jerome Powell „udělal pro poškození ESG více, než by se floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi mohlo kdy zdát,“ a dodává, že „politické záležitosti jsou druhořadé ve srovnání s tím, co se stalo se sazbami, a prostým faktem je, že mnoho fondů má v současnosti nižší výkonnost.“

Nejen ESGU zaostává za širším trhem. Fond Vanguard ESG US Stock ETF (ESGV), který má hodnotu 5,9 miliardy dolarů, za poslední dva roky poklesl o 1,8 %, zatímco index S&P 500 za stejné období vzrostl o 4,9 %.

Podle údajů agentury Bloomberg vzrostl letos průměrný fond zaměřený na ESG v USA k pátku o 1,2 % a zaostal tak za 3,8% růstem indexu S&P 500 a 3,6% výnosem indexu Russell 1000 za stejné období.

Balchunas říká, že metriky ESG zde zůstanou, protože aktivní manažeři budou vždy brát v úvahu úvahy strategie při rozhodování o tom, co koupit a prodat. Například investice do čistých technologií podle něj jednoznačně dávají smysl.

Přesto Balchunas říká, že pokud se výkonnost brzy nezlepší, „zjistíme, kdo jsou skuteční věřící v ESG“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz