Hlavní obsah
Finance

Rok 2022 byl pro investory jako jízda na horské dráze. Co bude hýbat trhy v roce 2023?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Nejprve dobrá zpráva: rok 2022, který byl pro akcie i dluhopisy noční můrou, je už u konce. Nyní špatná zpráva: rok 2023 bude sice pravděpodobně lepší, ale ještě nějakou dobu to tak opravdu nebude vypadat.

Článek

Alespoň ne do té doby, než se vyřeší velký rozpor ohledně iflaace mezi centrálními bankami a trhy. A přinejmenším ne do doby, než Čína získá dostatečnou skupinovou imunitu, aby se po vlně COVID-19 mohla naplno vrátit k práci a zábavě. Test síly na Ukrajině mezi Ruskem a Západem je další věcí, která se pravděpodobně zhorší, než se zlepší. Zda něco z toho nebo všechno stačí k tomu, aby svět odvrátil zrak od znehodnocování jmění Elona Muska, je jiná věc. Zde je přehled toho, co byste měli vědět o finančních trzích v roce 2023.

Centrální banky a trhy se střetnou v otázce inflace/recese

Zastřešujícím tržním tématem příštího roku bude bezpochyby souboj centrálních bank s inflací.

Nedávné události výrazně zvýšily riziko, že Federální rezervní systém a Evropská centrální banka dalším zvyšováním úrokových sazeb uvrhnou dva největší světové ekonomické bloky do recese.

„Dot-plot“ Fedu ukázal, že jasná většina politiků je pro zvýšení horní hranice cíle pro Fed funds až na 5,4 % v příštím roce, zatímco prezidentka ECB Christine Lagardeová pohrozila zpřísněním sazeb z Frankfurtu až o 150 bazických bodů během příštích čtyř měsíců.

Potíž je v tom, že trhy se domnívají, že obě instituce buď blufují, nebo takovou rétoriku jednoduše nepromyslely. Futures na krátkodobé úrokové sazby implikují očekávání, že Fed dokonce začne snižovat sazby ve druhé polovině příštího roku, protože slabost, která je již patrná v oblasti bydlení a základního zboží, se rozšíří do zbytku ekonomiky.

To je nesoulad, který bude třeba odstranit v prvních měsících příštího roku. Zejména americké akcie jsou stále oceněny na 18násobku forwardových zisků, a mají tak jen malou ochranu proti poklesu ocenění, pokud se blížící se recese naplní.

Z dnešního pohledu se zdá, že klíčovými proměnnými bude to, jak dalece dokáží zaměstnanci v USA a Evropě získat zpět část svých inflačních ztrát díky velkému zvýšení mezd, a jak rychle se s návratem čínské poptávky zpřísní situace na trhu s ropou. Obě tyto otázky zůstávají prozatím skutečně otevřené.

Druhý rok války

Bilance rizik pro světovou ekonomiku je neoddělitelně spjata s postupem ruské invaze na Ukrajinu. Pokud bude pokračovat, pak zůstávají ve hře nejrůznější zadní rizika, od zhroucení dodávek ruské ropy až po – nedej bože – použití jaderných zbraní. Pokud se však podaří najít nějakou cestu k míru, pak by normalizace dodávek potravin a energie mohla mít povzbuzující účinek na podnikatelskou a spotřebitelskou náladu po celém světě.

Válka jde proti Rusku a těžko říci, co by to mohlo změnit, pokud bude Západ nadále podporovat Ukrajinu. Spojené státy, Francii, Německo ani Itálii letos nečekají celostátní volby, což může pomoci udržet tuto frontu jednotnou. Ekonomická cena této podpory však také roste. Zejména Evropa se rychle řítí do recese, a i když může současnou zimu přečkat bez ruských dodávek energie, náklady na doplnění prázdných zásobníků plynu s příchodem jara mohou být pro velkou část evropského průmyslu příliš vysoké na to, aby obhájil svou přítomnost na světových trzích.

Putina také nečekají žádné volby. Jeho největším rizikem je vzpoura armády, která již ztratila více vojáků než Sovětský svaz za deset let v Afghánistánu (podle přiznaně neověřených ukrajinských odhadů), a lidové protesty, protože počet mrtvých – a míra inflace – neustále stoupá. Největším rizikem pro světové trhy je však to, co by následovalo po takových událostech: je mnohem pravděpodobnější, že zastánci tvrdé linie, jako je Jevgenij Prigožin, který řídí žoldnéřskou jednotku Vagner, se společně chopí moci než roztříštěná protiválečná opozice – a je také pravděpodobné, že tuto moc budou uplatňovat nevyzpytatelně. Ve všech ohledech se válka pravděpodobně zhorší, než se zlepší.

Čína

Téma, že se situace zhoršuje, než se zlepší, se týká i další světové ekonomické velmoci, Číny.

Zatímco osud válek je ze své podstaty nepředvídatelný, postup smrtícího viru se obvykle předpovídá mnohem snáze. Čínští komunističtí vůdci, vyděšení prvním náznakem protestu proti své straně, odhodili opatrnost a nechali COVID-19 fakticky propuknout.

V posledních několika letech byly hlavním viníkem chudokrevného čínského růstu přísné předpisy v oblasti veřejného zdraví. V příštím roce, kdy budou předpisy z velké části zrušeny, však bude hlavním faktorem strach z viru, na který má čínská medicína stále jen částečně účinné léky. Strach může zůstat v přijatelných mezích, dokud nebude čínský zdravotnický systém přetížen, a nedávné zprávy o velkém nárůstu pohotovostních kapacit naznačují, že se úřady alespoň snaží předběhnout situaci. Pokud však případy překročí kapacitu systému, dojde k prudkému nárůstu úmrtí a chování čínských spotřebitelů a průmyslových pracovníků – například těch, kteří se tísní tváří v tvář v iPhone City společnosti Apple v Čeng-čou – se stane krajně nestabilním.

Stejně jako v bodech 1. a 2., i v tomto případě je bilance rizik pro první polovinu roku nebezpečná, i když s vyhlídkou na prudké oživení v druhé polovině roku, pokud se Pekingu vyplatí kalkulovaný hazard.

Kryptoměny

Když už mluvíme o hazardu, rok 2023 se rýsuje jako rok, kdy kryptoměnám dojde štěstí. Posledních 12 měsíců skandálů v oblasti řízení, které vyvrcholily groteskním kolapsem FTX a zatčením jejího zakladatele Sama Bankmana-Frieda, narušily důvěru natolik, že k úplnému konci celé třídy aktiv může stačit ještě jedna velká imploze.

O kandidáty není nouze, ale pozornost se bude upírat zejména na dvě jména „too-big-to-fail“. Jak Binance – největší světová burza -, tak Tether, který provozuje nejcennější stablecoinovou síť na světě, nedokázaly v posledních měsících rozptýlit pochybnosti o dostatečnosti svých rezerv a legitimitě svých obchodních modelů.

Prosincové události udaly zlověstný tón pro nadcházející měsíce: Mazars, právní a auditorská firma najatá společností Binance, aby „potvrdila“ kvalitu rezerv společnosti Binance, minulý týden své potvrzení stáhla a pozastavila veškerou svou práci s krypto společnostmi. Kritici také temně mručí o důkazech, že americké operace Binance nejsou chráněny o nic lépe, než byly chráněny operace FTX. A to ani nezmiňujeme vyšetřování DoJ ohledně podezření z praní špinavých peněz ve prospěch Íránu a dalších zemí – které pravděpodobně dospěje ke svému závěru příští rok.

Mars bude vypadat atraktivněji

Pokud je na planetě někdo dost velký na to, aby se stal tématem pro světové trhy v roce 2023, pak je to Elon Musk. Tento sloupek se domnívá, že Musk nebude za 12 měsíců generálním ředitelem ani Twitteru, ani Tesly (NASDAQ:TSLA).

Předpověď pro Twitter není nijak složitá. Sám Musk se na Twitteru dotazoval svých příznivců, zda by měl odstoupit. Téměř 60 % z nich odpovědělo „ano“.

Ve skutečnosti tak pouze vytváří klamnou atmosféru agentury o rozhodnutí, které již přijali jeho věřitelé. Morgan Stanley (NYSE:MS) a další sedí na miliardách dolarů dluhopisů, které upsali na Muskův odkup Twitteru a které nyní nemohou prodat. Tento dluh spolu s dalšími miliardami, které šly na financování odkupu softwarové společnosti Citrix s využitím pákového efektu, zahlcuje celý trh fúzí a akvizic a trh úvěrů s využitím pákového efektu, které jsou pro zisky Wall Street zásadní. Nejrychlejším způsobem, jak odstranit tuto blokádu, je, aby banky převzaly kontrolu nad Twitterem, vyhodily Muska a zavedly plán B, ať už bude jakýkoli.

Muskova kontrola nad společností Tesla se rovněž vytrácí. Po posledním výprodeji akcií v hodnotě 3,6 miliardy dolarů klesl jeho podíl v automobilce na 13,4 %, což zdaleka nestačí k tomu, aby byla zaručena kontrola. Pro srovnání: potomci Henryho Forda stále vlastní 40 % akcií Fordu s hlasovacím právem, zatímco Ferdinand Porsche kontroluje 53 % akcií Volkswagenu.

To by nebyl problém, kdyby se rok 2023 rýsoval jako hvězdný rok pro automobilový průmysl a akcie Tesly by byly oceněny realisticky. Ale není tomu tak. Tesla již musela snížit ceny v USA a Číně, svých dvou největších trzích, a existují známky hrozící katastrofy na americkém trhu financování automobilů v příštím roce, která by mohla urychlit celostátní propad cen. Navzdory poklesu o více než 50 % v letošním roce se akcie Tesly stále obchodují za více než 53násobek zisku a tento zisk nepřežije velké propady v USA, Evropě a Číně, které jsou – z výše uvedených důvodů – příliš pravděpodobné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz