Hlavní obsah

Růst společnosti Palantir se zrychluje díky vysoké poptávce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Palantir je špičkovou akcií v oblasti umělé inteligence (AI)

Článek

Společnost Palantir (PLTR), která v současné době prudce stoupá na trhu se softwarem umělé inteligence (AI), se dostává do povědomí investorů nejen v oblasti AI, ale zůstává také oblíbenou akcií díky svému konzistentnímu růstu tržeb čtvrtletí za čtvrtletím. Renomovanou platformu softwarových aplikací si často vybírají podniky, které se snaží integrovat modely umělé inteligence do provozu, aby posílily a řídily rozhodování. Investoři by však měli vzít v úvahu také strmé ocenění společnosti Palantir, zejména pokud uvažují o nové investici.

Úspěch společnosti Palantir lze v podstatě vysledovat díky její dlouhověkosti na trhu, neboť z hlediska provozních zkušeností předčí mnoho svých konkurentů. Firma původně navrhla software pro vládní použití použitelný pro zpravodajské agentury a velení na bojišti, který měl napomáhat rozhodovacím procesům tím, že nabízel vynikající přehlednost informací.

Potenciál tohoto softwaru s umělou inteligencí byl později rozpoznán i mimo hranice vládních operací, a tak byl zaveden i pro civilní sektor. Přestože více než polovina celkových příjmů společnosti Palantir stále pochází z vládních služeb, komerční část výrazně vzrostla díky „bezprecedentní poptávce“ po její platformě umělé inteligence (AIP), jak sdělilo vedení společnosti.

AIP umožňuje podnikovým uživatelům bezproblémově integrovat sofistikovanou umělou inteligenci prostřednictvím rozsáhlých jazykových modelů v rámci organizace, čímž poskytuje výsadu automatizovat řadu procesů s možností zahrnout v případě potřeby schválení člověkem.

Progresivní přístup AIP nabízí neomezené možnosti a její rychlý růst dokazuje, že se skutečně chopila příležitostí, zejména v rámci Spojených států. Podle zprávy za druhé čtvrtletí byly nejrychleji rostoucím segmentem společnosti Palantir komerční příjmy v USA, které meziročně vzrostly o 55 % a dosáhly 159 milionů dolarů.

Na druhou stranu ostatní segmenty společnosti Palantir si udržely stabilní růst, přičemž celkové komerční tržby meziročně vzrostly o 33 % a tržby vládních institucí o 23 %. Kumulativně tento růst vedl k celkovému rozšíření tempa růstu o 27 %, což odpovídá trendu eskalujícího růstu tržeb společnosti.

Společnost však může oslavovat i některé pozoruhodné úspěchy. Nejenže se těší konzistentnímu růstu tržeb, ale může se pochlubit i ziskem – ve druhém čtvrtletí bylo dosaženo rekordní 20% ziskové marže společnosti.

Bez ohledu na mnohé úspěchy se očekává, že akcie společnosti budou dosahovat mimořádně dobrých výsledků. Akcie se v současné době obchodují s výrazně vysokým oceněním, které se počítá na devadesátinásobek forwardového zisku a jednatřicetinásobek tržeb.

U většiny společností jsou takto vysoké hodnoty obvykle vyhrazeny organizacím, které vykazují čtvrtletní zdvojnásobení nebo ztrojnásobení svých tržeb. Tempo růstu společnosti Palantir, ačkoli je rychlé, nedosahuje těchto očekávání.

Pro zdůraznění tohoto bodu lze použít hypotetický výpočet. Pokud by se tempo růstu společnosti Palantir v příštích pěti letech pravidelně zvyšovalo na 30 % meziročně, dosáhly by roční příjmy do roku 2029 přibližně 9,2 miliardy USD. Pokud by se zisková marže zvýšila na 25 %, odpovídalo by to zisku ve výši 2,3 miliardy USD.

Při zachování současné tržní kapitalizace se vydělení jejího zisku rovná jednatřicetinásobku budoucích zisků. To znamená, že k dosažení podobné úrovně ocenění, která je obvykle určena pro zavedené softwarové společnosti, musí společnost Palantir zlepšit své marže na 25 % a trvale růst tempem 30 %.

I když jsou tyto cíle vysoké, teprve se ukáže, zda Palantir dokáže tato očekávání naplnit. Proto se i přes pokračující úspěch společnosti mohou růstová očekávání vložená do akcií a s nimi spojená cena zdát některým investorům příliš vysoká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz