Hlavní obsah

Sázka Kena Griffina na Pfizer v prostředí nebývale vysokých dividend

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: ccnull.de

Výnos 5,8 % je jen jedním z důvodů, proč se manažerovi hedgeového fondu tato akcie líbí

Článek

Známý finančník Ken Griffin není obvykle spojován s investováním do dividend. Nedávná nákupní horečka jeho hedgeového fondu Citadel však naznačuje posun v jeho strategii a ukazuje, že dividendové akcie nejsou určeny výhradně pro příjmové investory. Ve druhém čtvrtletí roku 2024 patřila mezi Griffinovy poutavé investice jedna vysoce výnosná farmaceutická akcie – Pfizer Inc.

Griffinovo čisté jmění v současné době dosahuje úctyhodných 43 miliard dolarů, což signalizuje, že nutně nepotřebuje dividendový příjem. Avšak bez ohledu na normy příjmového investora tento miliardářský magnát ve druhém čtvrtletí přidal do svého portfolia akcie s vysokým dividendovým výnosem – společnost Pfizer.

Griffin nabídl další podrobnosti: ve druhém čtvrtletí zvýšil podíl Citadely o minimálně 20 % u 35 z 50 největších akcií, což svědčí o značném nadšení. Ačkoli většina těchto přírůstků nebyly akcie s vysokým dividendovým výnosem, výrazným nákupem akcií společnosti Pfizer byl tento trend prolomen.

Pozoruhodný forwardový dividendový výnos 5,8 % odlišuje společnost Pfizer na trhu. Tento atraktivní výnos upoutal Griffinovu pozornost a vedl ho k nákupu dalších 7,89 milionu akcií, čímž se podíl Citadely zvýšil o 63 %. Společnost Pfizer se tak dostala na pozici 14. největšího celkového podílu společnosti Citadel a 12. největšího akciového podílu. Dva největší podíly společnosti Citadel se kvalifikují jako fondy obchodované na burze (ETF).

Griffin má se společností Pfizer společnou historii, poprvé získal její akcie ve druhém čtvrtletí roku 2013. Od té doby podíl společnosti Citadel ve společnosti Pfizer kolísal. Nedávné vzorce však naznačují stálý závazek, kdy Griffin posiloval svou pozici ve společnosti Pfizer šest čtvrtletí po sobě.

O přesné motivaci k soustavnému zvyšování sázky na společnost Pfizer Griffin mlčí. Analytici se však mohou domnívat, že lákavý dividendový výnos, který je výrazně vyšší než u většiny ostatních, je jedním z důvodů. Téměř 6% výnos nabízí společnosti Pfizer výhodu, která jí umožňuje dosahovat celkových výnosů překonávajících tržní hodnoty, což je nabídka, která by mohla přilákat každého důvtipného investora.

Dalším atraktivním faktorem pro společnost Griffin by mohlo být ocenění společnosti Pfizer. Akcie společnosti Pfizer jsou v současné době oceněny téměř 50 % pod svým maximem z roku 2021. S poměrem forwardové ceny k zisku ve výši 10,3 výrazně zaostávají za násobkem forwardových zisků sektoru zdravotnictví v indexu S&P 500, který činí 19,6.

Griffin projevuje zálibu v diverzifikaci, což je patrné z 5 816 různorodých podílů společnosti Citadel. Posílením svého podílu ve společnosti Pfizer Griffin pravděpodobně posílil záběr hedgeového fondu v oblasti zdravotní péče, zejména ve farmaceutickém průmyslu.

Navíc je nápadné, že Griffin investuje do akcií s potenciálem zisku. Lze předpokládat, že vidí slibné vyhlídky společnosti Pfizer na dlouhodobou expanzi. Je si vědom překážek na cestě společnosti Pfizer – klesajícího prodeje produktů COVID-19 a hrozícího patentového útesu u nejprodávanějších léků – a pravděpodobně oceňuje energické úsilí společnosti o inovace a zajištění růstu, včetně značných investic do výzkumu a vývoje.

Měl by tedy někdo následovat Griffinův příklad a investovat do společnosti Pfizer? Přestože naskočit na módní vlnu není vždy moudré, obchody úspěšných investorů mohou být podnětem k užitečným úvahám.

Pro růstové investory nemusí být společnost Pfizer atraktivní nabídkou. Očekává se, že farmaceutický titán v příštích letech dosáhne chvályhodného růstu, ale nemusí konkurovat vyhlídkám na vysoký růst akcií technologických společností.

Investoři, kteří se nebojí riskovat, se možná také raději vyhnou společnosti Pfizer. I když robustní produktová řada společnosti Pfizer minimalizuje riziko, případné neúspěšné klinické testy by mohly vést k poklesu hodnoty akcií.

Pro hodnotové investory však může být společnost Pfizer přitažlivá. Akcie společnosti Pfizer jsou v současné době podhodnocené a úspěšné nové produkty a programy v pozdní fázi vývoje by mohly v nadcházejícím desetiletí potenciálně zvýšit hodnotu akcií.

Pro příjmové investory představuje společnost Pfizer nepopiratelné lákadlo. Výjimečně vysoké výnosy z dividend a dobrá finanční situace společnosti posilují důvěru v pokračující vysoké výnosy. A přestože dividendové akcie nejsou určeny výhradně pro příjmové investory, úspěšné dividendové akcie s vysokým výnosem, jako je společnost Pfizer, budou pro tuto třídu investorů vždy mimořádně přitažlivé.

Závěrem lze říci, že Griffinova nedávná investiční strategie naznačuje, že dividendové akcie nejsou vyhrazeny pouze pro příjmové investory. Nicméně dividendová akcie s vysokým výnosem a konzistentní úspěšnou historií, jako je společnost Pfizer, nepochybně září v portfoliu příjmových investorů jasněji než jakýkoli jiný typ investorů. Griffinovy nedávné investiční aktivity tento výhled důrazně potvrzují. Vzhledem k tomu, že investor s tržním myšlením, jako je Griffin, vsadil na společnost Pfizer velké peníze, zdá se, že lze očekávat slibnou budoucnost tohoto farmaceutického giganta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz