Hlavní obsah
Finance

Setkání akcionářů Premier League bude „bouřlivé“. Manchester City to přehnal s rozhazováním peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Předseda představenstva Chelsea Todd Boehly a šéfka Newcastlu Amanda Staveleyová byli ve čtvrtek vyfoceni v londýnském hotelu Churchill, kde se sešli zástupci obou klubů nejvyšší soutěže, aby diskutovali o obvinění Premier League proti City.

Článek

Mistři Premier League byli v pondělí obviněni z více než 100 údajných porušení finančních pravidel v průběhu devíti let a v případě prokázání obvinění jim hrozí odečtení bodů nebo dokonce vyloučení z divize.

Pravidla finančního fair play budou bezpochyby na programu čtvrtletní schůze akcionářů, která byla původně naplánována na konec tohoto týdne, přičemž Premier League očekává dlouholetý boj s manchesterským klubem.

Vedení se obává, že případ, který byl předán nezávislé komisi, by se mohl táhnout nejméně dva roky bez vyřešení.

Kromě Boehlyho a Staveleyho byli do hlavního města spatřeni také šéfové Brightonu Tony Bloom a Paul Barber.

Podle deníku Independent vedení Premier League očekává „bouřlivou událost se spoustou ukazování prstem“.

Je známo, že kluby mají na předpisy o finančním fair play různé názory, ale zpráva o údajném porušení pravidel ze strany Manchesteru City byla označena za „jeden z nejvíce sjednocujících faktorů od dob Superligy“.

Obvinění proti úřadujícím mistrům se týkají finančních informací o příjmech, podrobností o odměnách manažerů a hráčů, předpisů UEFA, ziskovosti a udržitelnosti a spolupráce s vyšetřováním Premier League.

Premier League ve svém prohlášení uvedla: „V souladu s pravidlem Premier League W.82.1 Premier League potvrzuje, že dnes předala komisi řadu údajných porušení pravidel Premier League ze strany fotbalového klubu Manchester City.

Navzdory závažným obviněním panuje v táboře City značná důvěra, že se dokáží obhájit.

Skutečnost, že obvinění nemohou být promlčena – což se objevilo v jejich odvolání proti UEFA -, je dokonce vnímána jako pozitivní, přičemž někteří mají pocit, že možnost obhájit obvinění v plném rozsahu představuje příležitost.

City důrazně odmítlo, že by porušilo finanční pravidla.

Zejména Manchester United, Chelsea, Liverpool a Arsenal usilovně tlačí na to, aby Premier League po údajném porušení pravidel Manchester City potrestala.

Proč je Man City obviněno?

Po více než čtyřletém vyšetřování vydala Premier League v pondělí prohlášení, že obvinila City z více než 100 porušení finančních pravidel v letech 2009 až 2018.

„Pokud jde o obvinění, existují dvě oblasti,“ řekl Kieran Maguire, odborník na fotbalové finance, v pořadu Monday Night Club na BBC Radio 5 Live.

„Zaprvé, obvinění, že Manchester City uměle navyšuje peníze přicházející do klubu, zejména s ohledem na obchodní a sponzorské smlouvy. Zdá se, že Premier League tvrdí, že peníze ve skutečnosti pocházely od majitele klubu, což se do FFP (finanční fair play) nezapočítává, ale byly maskovány jako příjmy ze sponzoringu, které se do FFP započítávají.

„Další obvinění se týkají toho, že Manchester City údajně uměle snižoval náklady na provoz klubu tím, že měl manažery na základě smluv s jinou společností napojenou na majitele, takže do účetnictví vkládali jen malou část skutečných nákladů na řízení klubu.“

Jak se sem City dostalo?

V listopadu 2018 německý časopis Der Spiegel zveřejnil uniklé dokumenty, podle nichž City nadhodnotilo hodnotu sponzorské smlouvy a záměrně uvedlo UEFA v omyl, aby mohlo splnit pravidla FFP, která vyžadují, aby se kluby dostaly do vyrovnaného hospodaření.

V návaznosti na tato obvinění zahájila UEFA vyšetřování a v roce 2020 rozhodla, že se City v letech 2012-2016 dopustilo „závažných porušení“ pravidel FFP.

Dvouletý zákaz startu v evropských soutěžích však později zrušil Sportovní arbitrážní soud (CAS).

Vyšetřování Premier League začalo v prosinci 2018. City uvedlo, že obvinění jsou „zcela nepravdivá“ a že tvrzení v Der Spiegel pocházejí z „nelegálního hackerského útoku a z kontextu vytrženého zveřejnění e-mailů City“.

Proč právě teď?

City uvedlo, že o prohlášení Premier League z tohoto týdne nebylo předem informováno.

Zpochybnili načasování – vzhledem k tomu, že tento měsíc má být zveřejněna bílá kniha britské vlády o řízení fotbalu. Domnívají se, že předložení tohoto případu pravděpodobně využije Premier League jako důkaz, že se sama zabývá otázkami správy a řízení, a nikoli navrhovaný nezávislý regulátor.

„Bylo by dobré, kdyby se liga ukázala jako akceschopná a přijala člena – a akcionáře -, takže vstupujeme do období lobbingu a politiky. Je jen malá náhoda, že se tyto dvě věci objevily [ve stejnou dobu],“ řekl Maguire.

„V politice se odehrává strašně moc temných událostí a fotbal se k tomu používá jako prostředek. Měli jsme období samoregulace v rámci fotbalu a to nás přivedlo tam, kde jsme.“

Sportovní redaktor BBC Dan Roan řekl: „Je snadné pochopit, proč mají zasvěcenci v City podezření ohledně načasování.

„Načasování je sice zajímavé, ale samotný počet obvinění možná ukazuje, proč to Premier League trvalo tak dlouho.

„Mnozí však budou považovat domněnku, že to souvisí se zpožděním bílé knihy fotbalového regulátora, za poněkud přitaženou za vlasy. Koneckonců skutečnost, že Premier League trvalo čtyři roky, než skutečně vznesla obvinění, pravděpodobně spíše posiluje argumenty pro externí regulaci, než aby je podkopávala.

„Navíc, kdyby Premier League chtěla dát vládě najevo, že se může regulovat sama, jistě by tento krok učinila již před nějakou dobou, ještě před dokončením plánů na regulační orgán.“

Jak je to důležité?

„Jedná se o potenciálně největší finanční skandál v historii Premier League,“ řekl Roan. „Žádný klub nikdy nečelil takovému množství obvinění.

„Pokud se podvádění prokáže, poškodí to dominantní sílu v anglické hře, její majitele z Abú Zabí, koncept státem vlastněných klubů a celou myšlenku, že se jedná o férovou soutěž.

„City by také mohlo přijít o Pepa Guardiolu, který loni varoval, že odstoupí, pokud se ukáže porušení pravidel.

„Mohlo by se to táhnout celé měsíce a vrhnout dlouhý stín na Premier League.“

„Některé kluby lobbovaly proti Man City. Vytváří to nyní ve světě Premier League začarovaný kruh, kde si všichni navzájem ukazují prstem.“

Co řeklo City?

City uvedlo, že je obvinění „překvapilo“, protože podle jejich slov bylo Premier League poskytnuto „rozsáhlé zapojení a obrovské množství podrobných materiálů“.

„Klub vítá přezkoumání této záležitosti nezávislou komisí, která nestranně posoudí rozsáhlý soubor nezvratných důkazů, jež podporují jeho stanovisko,“ stojí v prohlášení.

„Proto se těšíme, že tato záležitost bude jednou provždy vyřízena.“

City je přesvědčeno o své pozici, a to včetně obvinění, která byla v případě Uefa promlčena. Domnívají se, že Premier League již před časem poskytli příslušné důkazy týkající se těchto obvinění.

Co se stane s Man City?

Premier League předala City nezávislé komisi kvůli údajnému porušení pravidel.

Jednání komise, které předsedá Murray Rosen KC, bude důvěrné a neveřejné.

Po rozhodnutí komise se lze odvolat k samostatnému odvolacímu orgánu v rámci Premier League, říká advokát Ashley Cukier.

„V tomto okamžiku proces obecně končí,“ řekl Cukier.

„Není to jako u Sportovního arbitrážního soudu (CAS), kde se věci mohou dostat na evropskou úroveň. Tohle je záležitost Premier League, která se bude řešit na domácí úrovni.“

Jaké tresty jsou k dispozici?

Pokud bude City shledáno vinným z porušení pravidel, může komise uložit tresty od pokuty a odečtení bodů až po vyloučení z Premier League.

„Potenciální tarify jsou neomezené,“ řekl Maguire.

„Mohlo by to být cokoli od „už to nedělej“, přes pokutu, odečtení bodů, odebrání titulů Man City až po vyloučení z Premier League.“

V roce 2011 se QPR vyhnul odečtu bodů, ale dostal pokutu 875 000 liber poté, co byl shledán vinným z porušení přestupových pravidel, zatímco Leicester a Bournemouth dostaly pokuty za porušení pravidel FFP, když v letech 2013-14 a 2014-15 získaly postup do Premier League.

Minulý měsíc bylo italskému Juventusu v Serii A odebráno 15 bodů v důsledku vyšetřování přestupů.

„Nevidím žádné omezení, pokud jde o sankce,“ řekl Cukier.

„Otázkou pro komisi bude, jakou sankci považuje za přiměřenou.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz