Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro investory společnosti Eli Lilly

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost Eli Lilly investuje miliardy do nových výzkumných a výrobních kapacit

Článek

Farmaceutický titán Eli Lilly v posledních několika letech dosáhl významných úspěchů v rychle se rozvíjejícím odvětví léků na hubnutí díky průlomovému použití agonistů glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1) v lécích Mounjaro a Zepbound, které jsou jeho hitem. Tento nový přístup k léčbě cukrovky a obezity se však neobejde bez překážek, neboť společnost má problémy s uspokojením rostoucí poptávky po svých GLP-1 lécích, což může představovat překážku pro její krátkodobý růst.

V reakci na to společnost Eli Lilly představila několik kroků, které zahrnují významné investice na podporu její dynamiky. Farmaceutický gigant se zavázal investovat 4,5 miliardy dolarů do výzkumu a vývoje (R&D) v průběhu roku 2024. V rámci této robustní iniciativy získala společnost Eli Lilly v dubnu nový výrobní závod od společnosti Nexus Pharmaceuticals s cílem zvýšit výrobu, aby mohla uspokojit rostoucí poptávku po svých GLP-1 lécích.

Kromě této akvizice společnost nedávno oznámila svůj plán vybudovat výzkumné zařízení Lilly Medicine Foundry v hodnotě 4,5 miliardy dolarů, což dále ukazuje její závazek k budoucím inovacím a pokroku. Očekává se, že tato investice spojí portfolio klinických studií společnosti Eli Lilly s jejími rostoucími výrobními kapacitami, což naznačuje větší směřování zahrnující vývoj nad rámec jejího portfolia léků na hubnutí.

Zatímco zařízení Nexus bude v provozu až koncem příštího roku, otevření Lilly Medicine Foundry je plánováno na rok 2027. To značí prozíravý přístup společnosti, která chce uspokojit nejen současné požadavky na své léky, ale také vidět dopředu možný budoucí vývoj.

I přes tyto investiční kroky se léčba hubnutí společnosti Eli Lilly potýká s problémy kvůli nesouladu mezi nabídkou a poptávkou. Tento scénář vedl k tomu, že se léčba dostala na seznam databáze nedostatkových léků Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), což některé pacienty přimělo přejít k dostupnějším levnějším alternativám, konkrétně k nabídce směsných léků GLP-1, které v poslední době zaznamenaly prudký nárůst užívání.

Nedávné oznámení FDA však přineslo vyřazení léků Mounjaro a Zepbound ze seznamu nedostatkových léků, což společnosti Eli Lilly umožnilo účinněji konkurovat poskytovatelům složených agonistů GLP-1 a prokázalo efektivní alokaci kapitálu společnosti na zlepšení výrobních kapacit s cílem řešit krátkodobé problémy.

Pokud jde o finanční výkonnost, přípravky Mounjaro a Zepbound vygenerovaly společnosti Eli Lilly do 30. června tržby ve výši neuvěřitelných 6,6 miliardy USD, čímž překonaly svůj celkový přínos za celý rok 2023. Tato trajektorie růstu je pozoruhodná vzhledem k tomu, že přípravek Zepbound byl schválen teprve v listopadu loňského roku a oba přípravky s GLP-1 se po značnou dobu potýkaly s omezením dodávek.

Vzhledem k takto slibným výsledkům se zdá, že hubnutí je pro společnost Eli Lilly další hranicí růstu. To v kombinaci s pokračujícími investicemi společnosti do výzkumu a vývoje, klinického výzkumu a výroby naznačuje, že společnost Eli Lilly pouze neplave v rozbouřených vodách krátkodobých výkyvů na trhu, ale strategicky vytváří pevné základy pro udržitelný dlouhodobý úspěch.

Spekuluje se, že očekávaná Lilly Medicine Foundry bude významným základním kamenem při rozšiřování působnosti společnosti v dalších oblastech zdravotnictví. Všechny tyto faktory dohromady naznačují, že společnost Eli Lilly je atraktivní vyhlídkou pro investory se zájmem o dlouhodobý horizont.

Díky těmto aktuálním informacím o pokroku a informovanému strategickému plánování se zdá, že společnost Eli Lilly má dobrou pozici nejen pro významný růst na trhu s léčbou hubnutí, ale také pro rozšíření této oblasti do dalších odvětví zdravotní péče, což odráží odhodlání společnosti být významným hráčem v tomto odvětví v nadcházejících letech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz