Hlavní obsah
Finance

Souboj titánů: akcie Amazonu vs. akcie Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Obrázek vygenerovaný pomoci AI (Midjourney)

Tyto společnosti stojí za bližší pozornost díky svým vyhlídkám na trhu s umělou inteligencí a cloudem.

Článek

Závod o špičku na trhu s umělou inteligencí (AI) se rozhořel a proti sobě se postavilo několik společností. Zvláště konkurenčními se staly cloudové společnosti, které stále častěji využívají služby AI k získání nové klientely.

Amazon (AMZN) a Microsoft (MSFT) mají se svými službami dva největší podíly na trhu cloud computingu: Amazon Web Services (AWS) s 32% podílem a Azure s 23% podílem. V důsledku toho se zdá, že jedna z těchto společností je připravena stát se dominantní postavou na trhu s cloudem i umělou inteligencí, což z jejich akcií činí zajímavou investici.

Ačkoli akcie obou společností by pravděpodobně byly přínosem pro každé portfolio, je nejlepší si uvědomit, která z nich má potenciál přinášet dlouhodobě konzistentnější zisky. Podívejme se tedy, zda je lepší koupit Amazon nebo Microsoft.

Očekávejte, že dominance Amazonu v cloudu bude pokračovat

Největší výhodou společnosti Amazon je její vedoucí postavení na trhu s cloudovými službami AWS. Tato platforma masivně zvýšila příjmy společnosti a diverzifikovala její podnikání.

AWS se ukázala jako obzvláště cenná v době, kdy se v loňském roce projevily hospodářské problémy, které způsobily snížení objemu podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodování. Navzdory tomuto poklesu udržel AWS společnost v zisku a ve fiskálním roce 2022 vydělal 100 % provozního zisku společnosti Amazon ve výši 12 miliard dolarů. Široké přijetí AWS podniky dává společnosti výhodu při propagaci jejích služeb v oblasti umělé inteligence.

Vysoké úrokové sazby a zvýšená konkurence však způsobily zpomalení růstu společnosti AWS. Meziroční růst tržeb cloudové platformy dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 40 %, od čtvrtého čtvrtletí roku 2022 se toto číslo snížilo na 20 %.

Pokles je znepokojivý, protože e-commerce společnosti Amazon se stále snaží o oživení. Poslední čtvrtletí společnosti naznačuje, že směřuje zpět k ziskovosti, ale příjmy z cloudových služeb jsou pro úspěch Amazonu stále zásadní.

Navzdory nedávným problémům má společnost Amazon i nadále solidní dlouhodobý výhled. Inflace se snižuje již devět měsíců v řadě a společnost může z tohoto zlepšení hodně vytěžit. Spotřebitelé a podniky budou mít pravděpodobně více peněz na utrácení, což podpoří podnikání společnosti Amazon v oblasti elektronického obchodu a cloudu.

Potenciál Amazonu podporuje Wall Street, kde 46 z 50 analytiků v současné době hodnotí společnost jako silný nákup. Dvanáctiměsíční cílová cena 138 USD přitom předpokládá růst akcií o 13 %. Amazon je vynikajícím dlouhodobým nákupem, protože jeho dominantní postavení v oblasti cloudových služeb a elektronického obchodování pravděpodobně nabídne trpělivým investorům konzistentní růst akcií.

Perspektivy společnosti Microsoft v oblasti umělé inteligence jí pomáhají odlišit se od ostatních společností

Společnost Microsoft sice na trhu cloudových služeb zaostává za Amazonem, ale s pomocí umělé inteligence se to snaží změnit. Společnost se stala jednou z největších firem v oblasti AI poté, co v roce 2019 investovala 1 miliardu dolarů do vývojáře ChatGPT OpenAI. Úspěch pokročilého chatbota tohoto start-upu přiměl Microsoft, aby letos investoval dalších 10 miliard dolarů do OpenAI, což společnosti s Windows umožní zavést vylepšení AI v mnoha jejích službách.

Například programy Microsoft Office Excel a Word nyní disponují funkcemi AI, ChatGPT je k dispozici v cloudové službě Azure a vyhledávač Bing nyní také nabízí funkce AI. Kromě toho, že je prioritou Microsoftu rozšiřovat nabídku softwaru s umělou inteligencí, zajišťuje si také hardware potřebný k provozování takových úloh tím, že finančně a inženýrsky podporuje expanzi čipů s umělou inteligencí společnosti Advanced Micro Devices.

Stejně jako AWS i Azure společnosti Microsoft zaznamenal zpomalení růstu v důsledku makroekonomických překážek. Meziroční růst Azure klesl z 50 % na 35 % ve stejném období jako zpomalení AWS. Snížení růstu Azure je však mnohem méně závažné než u AWS, což naznačuje, že cloudová služba Microsoftu by mohla mít snazší cestu k zotavení.

Budoucí P/E společnosti Amazon je více než dvakrát vyšší než P/E společnosti Microsoft, takže její akcie jsou mnohem dražší.

Priorita Microsoftu v oblasti vývoje umělé inteligence a výkonnější cloudová platforma mu dávají silnější vyhlídky než Amazonu. Spolu s výrazně nižším P/E jsou akcie Microsoftu ve srovnání s ním výhodnějším nákupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz