Hlavní obsah

Společnost, která má největší význam pro AI, právě klesla. Je čas nakupovat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Akcie společnosti ASML se nezdají být nadhodnocené, pokud vezmeme v úvahu projekce pro rok 2025

Článek

Umělá inteligence (AI) je v současnosti nejvlivnějším investičním tématem na trhu. Rozsáhlé uplatnění této technologie vysvětluje, proč se mnoho akcií s ní spojených objevilo mezi nejvýkonnějšími v tomto fiskálním roce. Navzdory tomu jedna ze společností, která je všeobecně považována za nejvýznamnější součást tapisérie AI, nedávno zaznamenala pokles akcií. Tato vzácná událost představuje potenciální příležitost k nákupu.

Dotyčným podnikem není známá Nvidia, ale její dodavatel, společnost ASML (ASML -2,01 %), jejíž technologie umožňuje fungování čipů Nvidia. Bez přispění ASML by se efektivita dnešní umělé inteligence fakticky prohnula.

ASML je třída sama pro sebe, protože má monopol na kritický proces výroby čipů. Společnost poskytuje výrobcům čipů nástroje k provádění litografie v nekonečně malém měřítku. Její technologie extrémního ultrafialového záření (EUV) umožňuje vyrábět čipy s elektrickými stopami vzdálenými v průměru několik nanometrů.

Jako jediná společnost na světě, která využívá tuto dokonalou technologii, je ASML předpokladem pro výrobu těch nejsilnějších, průkopnických čipů. Tato jedinečnost staví společnost ASML do pozice základního kamene v hodnotovém řetězci umělé inteligence. Přelomové grafické procesory (GPU), které vyrábí společnost Nvidia, by bez strojů společnosti ASML nebyly možné.

Navzdory svému strategickému postavení nemá společnost ASML takovou poptávku jako podniky, jako je Nvidia, které jsou v hodnotovém řetězci AI dále. Tato anomálie způsobila špatné pochopení ze strany investorů, což se projevilo ve výsledcích společnosti ASML za druhé čtvrtletí. V tomto období čisté tržby zpomalily na 6,2 miliardy eur z 6,9 miliardy eur v předchozím roce. Tento sestup je zdánlivě neintuitivní, protože exponenciální poptávka po umělé inteligenci by měla tržby hnát opačným směrem.

Spolehlivé pochopení výkonnosti společnosti ASML by však nemělo být založeno na těchto číslech. Čtvrtletní konferenční hovory společnosti představily rok 2024 jako předzvěst mnohem živějšího roku 2025, což je stanovisko, které vedení společnosti důsledně opakuje. Četnost, s jakou byl rok 2025 v těchto hovorech zmiňován, tuto perspektivu posiluje a naznačuje jasnou strategii přesunout pozornost investorů na následující rok.

Prognózy analytiků z Wall Street se s tímto názorem dokonale shodují, neboť pro rok 2024 předpokládají mírný 2% nárůst tržeb, v následujícím roce pak exponenciální nárůst o 33 %. Nedávný pokles akcií společnosti ASML možná zastínil tento výhled do budoucna, čímž se pro investory zrodil vhodný okamžik k akciím.

Akcie společnosti ASML se nezdají být nadhodnocené, pokud vezmeme v úvahu projekce pro rok 2025. Před vyhlášením zisků se ASML prodávala za více než 50násobek budoucích zisků. Toto ocenění se může zdát vysoké, ale nevystihuje zcela potenciál pro rok 2025. Pro přesné ocenění je třeba vzít v úvahu odhad budoucího zisku na akcii pro rok 2025.

V současné době dvacet analytiků předpovídá společnosti ASML, že v roce 2025 dosáhne zisku na akcii ve výši 32,64 USD. Vydělením současné ceny akcie téměř 900 USD tímto očekávaným ziskem se zjistí, že ocenění je 27násobkem zisku v roce 2025. Toto číslo je levnější ve srovnání se současnými 43násobky budoucích zisků. V důsledku toho se po více než 20% poklesu od vyhlášení zisků společnosti jeví jako strategické zahájit pozici.

Příležitostí investovat do skutečných monopolů je pozoruhodně málo a případ ASML jednu takovou šanci představuje. Společnost je jediným dodavatelem kritické technologie nezbytné pro výrobu nejmodernějších čipů. Předpokládá se, že poptávka po těchto čipech poroste, což ASML staví do pozice rozumné investiční perspektivy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz