Hlavní obsah
Internet a technologie

Společnost Microsoft hodlá vsadit na ChatGPT ohromující sumu ve výši 10 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Shutterstock

Microsoft (MSFT) jedná o investici 10 miliard dolarů do vlastníka ChatGPT, nesmírně populární aplikace, která od vydání svého nejnovějšího softwaru minulý měsíc nadchla příležitostné uživatele i odborníky na umělou inteligenci.

Článek

Financování, které by zahrnovalo i další rizikové firmy, by firmu OpenAI, která stojí za ChatGPT, ocenilo na 29 miliard dolarů, včetně této nové investice. Zatím není jasné, zda byla dohoda dokončena, ale dokumenty zaslané potenciálním investorům v posledních týdnech, které popisují její podmínky, naznačují cílené uzavření do konce roku 2022.

Příspěvek Microsoftu by byl součástí komplikované dohody, v níž by společnost dostávala 75 % zisků OpenAI, dokud se jí investice nevrátí. (Není jasné, zda by se peníze, které OpenAI utratí za cloudovou výpočetní pobočku Microsoftu, započítávaly do vyrovnání jejího účtu).

Po dosažení této hranice by se vrátila ke struktuře, která odráží vlastnictví OpenAI, přičemž Microsoft by vlastnil 49% podíl, ostatní investoři by získali dalších 49 % a neziskové mateřské společnosti OpenAI by náležel zbylý 2% podíl. Pro každou skupinu investorů je také stanovena horní hranice zisku, která se liší – což je neobvyklé u rizikových obchodů, u nichž investoři doufají, že by mohly přinést 20- nebo 30násobek jejich peněz. Podmínky a výše investice se mohou změnit a dohoda se rovněž vůbec nemusí uskutečnit.

Společnosti Microsoft a OpenAI se shodně odmítly k tomuto obchodu vyjádřit. Deník Wall Street Journal minulý týden informoval, že ChatGPT umožňuje zaměstnancům a prvním investorům prodat své akcie v hodnotě 29 miliard dolarů. The Information v říjnu informoval, že Microsoft, který v roce 2019 investoval do OpenAI 1 miliardu dolarů v hotovosti a cloudových kreditech, jedná o navýšení svého podílu.

29 miliard dolarů je pro OpenAI, společnost, která ještě nemá vyřešený svůj obchodní model, velké ocenění a 10 miliard dolarů je pro akcionáře Microsoftu rovněž velká cena.

Investice Microsoftu však není velkým hazardem. ChatGPT momentálně ztrácí peníze: Podle Sama Altmana, generálního ředitele společnosti OpenAI, stojí každý kontakt s jejím chatbotem společnost několik centů výpočetního výkonu. Většinu z nich však hodlá utratit za cloudové služby Microsoftu, který se usilovně snaží dosáhnout parity s konkurenční Amazon Web Services.

Pokud OpenAI přijde na to, jak vydělávat na produktech, jako je ChatGPT a nástroj pro vytváření obrázků Dall-E, v ten moment bude Microsoft dostávat 75 % zisku, dokud se mu nevrátí počáteční investice.

Kromě finančních rizik a odměn pro Microsoft je větší výhrou to, že může spolupracovat s OpenAI na vývoji technologie v cloudu Microsoft Cloud, čímž se Microsoft okamžitě dostane do čela toho, co by mohlo být nejdůležitější spotřebitelskou technologií příštího desetiletí.

To je pro Microsoft obrovský úspěch, zejména s ohledem na to, že konkurenční společnost Google pomáhala průkopnicky zavádět některé z technologií, které OpenAI používá. Microsoft také jednal o začlenění některých z těchto funkcí do svých dalších programů, jako je Word a e-mailová aplikace Outlook, uvedl server The Information.

PROSTOR PRO NESHODY

Investice společnosti Microsoft ve výši 10 miliard dolarů je sázkou na to, že OpenAI zůstane daleko před ostatními společnostmi využívajícími algoritmy umělé inteligence, které jsou základem produktů, jako je ChatGPT. Je však pravděpodobné, že OpenAI bude čelit tvrdé konkurenci společností, jako je například Stability AI.

Stále není jasné, jak tento nový zrod společností zabývajících se umělou inteligencí prohloubí konkurenční prostředí v tomto oboru. Bez toho je těžké vydělávat peníze v oblasti spotřebitelských technologií.

Pokroky OpenAI sledujeme už několik let a lze jasně vidět, že jsou na špičce výzkumu umělé inteligence. Jejich práce na zpracování přirozeného jazyka, strojovém učení a robotice měla potenciál způsobit revoluci v různých odvětvích od zdravotnictví, až po dopravu.

Ale 10 miliard dolarů je obrovská částka i pro společnost, jako je Microsoft.

Proč plánují investovat tak obrovské prostředky?

Pojďme si udělat rychlý průzkum a proniknout hlouběji do detailů transakce. Ukázalo se, že Microsoft a OpenAI už nějakou dobu spolupracují, vytvářejí různé projekty a sdílejí své zdroje. Tato investice by byla v podstatě formalizací tohoto partnerství, která oběma společnostem umožní spojit síly a urychlit jejich výzkum.

Ale jde o víc. Když se do novinek ponoříme hlouběji, můžeme si uvědomit, že tato investice se týká mnohem více než jen výzkumu. Jde o umístění.

Microsoft, stejně jako mnoho dalších technologických gigantů, se bleskově zaměřil na budoucnost umělé inteligence. Chápou, že společnosti, které budou tuto technologii ovládat, budou mít v příštích letech značnou výhodu. Investicí do OpenAI se zařadí do čela této revoluce.

Může se jednat o krok, který změní pravidla hry a který bude mít následky v celém technologickém průmyslu i mimo něj.

V následujících týdnech a měsících přineslo partnerství mezi společnostmi Microsoft a OpenAI neuvěřitelné výsledky. Jejich společný výzkum vedl k průlomovým objevům v oblasti zpracování přirozeného jazyka a strojového učení a vyvinuly nové technologie, které rychle přijaly společnosti po celém světě.

Bude zajímavé sledovat, zda se tato transakce podaří dotáhnout do nějaké konečné dohody mezi Microsoftem a OpenAI. A posléze zjistíme, jaký to bude mít vliv na celý tento sektor a na samotné obě společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz