Hlavní obsah
Finance

Tahák na umělou inteligenci: Pět akcií, na kterých můžete vydělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Pro ty, kteří chtějí v roce 2024 investovat do akcií AI, uvádíme pět akcií, co je třeba sledovat.

Článek

Umělá inteligence (AI) bezesporu sehrála významnou roli v pozoruhodném obratu Wall Street v loňském roce. Stojí za zmínku, že vliv AI přesahuje pouhé akcie spojené s tímto pojmem. Tak módní obor, jakým je AI, neztrácí na atraktivitě jak skutečných uchazečů, tak i pouhých okázalých pretendentů. V sektoru AI budou vítězné i ztrátové akcie, důležité je identifikovat potenciální vítěze a investovat do nich. Pro ty, kteří chtějí v roce 2024 investovat do akcií AI, uvádíme pět akcií, které je třeba sledovat:

Společnost Nvidia je na prvním místě seznamu z dobrého důvodu. V loňském roce akcie této společnosti eskalovaly o pozoruhodných 230 %. Tuto masivní expanzi lze přičíst grafickým procesorům (GPU) společnosti Nvidia, které jsou považovány za nejlepší volbu pro aplikace umělé inteligence. Revoluční konstrukce jejich GPU a jejich vhodnost pro náročné výpočetní aplikace přispěly k vynikajícímu tržnímu podílu společnosti Nvidia v odvětví čipů pro umělou inteligenci, který se odhaduje na 80 až 95 %. Tržby společnosti se v roce 2023 zdvojnásobily na 45 miliard dolarů. Je více než pravděpodobné, že společnost Nvidia, která se nachází přímo v srdci vznikajícího odvětví umělé inteligence, bude v dlouhodobém horizontu zaznamenávat trvalý růst zisků.

Na druhém místě se umístila společnost Microsoft. Tento technologický gigant je známý svým působením v celé řadě odvětví, včetně cloud computingu, her, podnikového softwaru a osobní elektroniky. Přestože se angažuje v různých technologických odvětvích, umělá inteligence zůstává pro Microsoft vysokou prioritou. Technologický gigant do AI významně investoval a uzavřel silné partnerství se společností OpenAI, což vede k zajímavým vyhlídkám na růst společnosti Microsoft.

Dalším krokem je Snowflake, cloudová platforma pro ukládání dat, která nabízí bezpečné ukládání, inteligentní analýzu a sdílení dat. Data jsou nezbytnou součástí technologií AI a Snowflake poskytuje zásadní řešení pro správu a využití neuspořádaných vstupních dat z různých zdrojů. Předpovědi naznačují, že zisky společnosti Snowflake by se mohly ročně zvýšit o více než 60 %.

Čtvrtou společností je Palantir Technologies, která je pozoruhodná svou prací při vytváření softwaru založeného na umělé inteligenci na zakázku pro americkou vládu. Společnost představila AIP, jedinečnou platformu zaměřenou na implementaci modelů AI, kterou za pouhých pět měsíců od jejího uvedení na trh otestovalo více než 300 organizací. Slibný růst společnosti Palantir lze přičíst jejím významným možnostem expanze ve veřejném i soukromém sektoru.

A konečně společnost ASML, dodavatel moderních strojů používaných k výrobě špičkových čipů, které prodávají společnosti jako Nvidia. Společnost ASML dominuje s odhadovaným 90% podílem na trhu v oblasti strojů pro extrémní ultrafialovou litografii, tedy strojů používaných k vývoji pokročilých polovodičových čipů. Tržby společnosti ASML zaznamenaly v roce 2023 prudký nárůst a analytici předpokládají průměrný roční růst zisku o 22 %.

Shrneme-li to, pět výše uvedených akcií – Nvidia, Microsoft, Snowflake, Palantir Technologies a ASML – je pro investory v odvětví umělé inteligence pro rok 2024 nepřehlédnutelnou položkou. Je nutné si uvědomit, že ne všechny akcie s vazbou na AI budou úspěšné. Díky důkladnému průzkumu a sledování těchto horkých akcií mají investoři šanci identifikovat silné uchazeče a těžit ze vzrušujícího růstu, který AI v blízké budoucnosti slibuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz