Hlavní obsah

Tento výrobce baterií do roku 2030 dost možná vzroste 10× nebo více…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Akcie QS budou v této dekádě nejspíš patřit k největším vítězům na celém kapitálovém trhu.

Článek

Pokud jde o akcie s obrovským potenciálem dlouhodobého růstu, málokterá vypadá tak přesvědčivě jako QuantumScape (QS).

Jako přední výrobce polovodičových baterií vyvíjí společnost novou generaci baterií. Tyto baterie nové generace umožní elektromobilům ujet tisíce kilometrů na jedno nabití. Průlomový objev společnosti QuantumScape by navíc mohl umožnit rychlé nabíjení (v řádu minut). A co je nejzajímavější? Je to „věčná baterie“.

To je velký problém.

Elektromobily jsou budoucností dopravy. To je předem jasné. Ale dnes má průměrný elektromobil dojezd jen asi 400 km. A k tomu je potřeba až hodina k plnému nabití. Tyto skutečnosti brání tomu, aby elektromobily nahradily vozy na benzinový pohon.

Abychom tyto problémy vyřešili, potřebujeme nový typ baterie. Současné lithium-iontové baterie jsou maximálně vyčerpané. Se současnou technologií baterií jednoduše nemůžeme vytvořit elektromobily, které ujedou tisíce kilometrů nebo se dobijí za několik minut.

Potřebujeme nové řešení.

Společnost QuantumScape stojí v čele tohoto projektu. A to také znamená, že akcie QS mají velký potenciál.

Představujeme budoucnost baterií

Ačkoli všichni tak nadšeně hovoří o revoluci v elektromobilech, pravdou je, že se tato technologie nedostane do hlavního proudu, dokud nevyrobíme lepší baterie.

Abychom pochopili proč, musíme si udělat krátký výlet zpět do hodin chemie.

Foto: Burzovnisvet.cz

Baterie se skládají ze tří částí: katody, anody a elektrolytu. Fungují tak, že podporují tok iontů mezi katodou a anodou prostřednictvím elektrolytu.
Obrázek znázorňující složení baterie (anoda, katoda, elektrolyt), který ukazuje, jak se ionty pohybují v celém článku.
Běžné lithium-iontové baterie jsou postaveny na chemii kapalných baterií. To znamená, že se skládají z pevné katody a anody. Spojuje je kapalný roztok elektrolytu.

A tyto baterie již léta dělají zázraky. Kvůli omezením kapalných elektrolytů však dosáhly svého limitu energetické hustoty článku. Pokud tedy chceme, aby naše telefony, hodinky a elektromobily vydržely déle a nabíjely se rychleji, potřebujeme baterii, jakou jsme dosud neviděli.

U polovodičových baterií už název v podstatě říká vše. Vezměte si roztok tekutého elektrolytu v běžných bateriích. Stlačte ho do pevné látky. Vytvořte malou, hyperkompaktní baterii. A protože v ní není žádný zbytečný prostor, vydrží mnohem déle a nabíjí se mnohem rychleji.

Důsledky chemie v jádru baterií v pevném stavu jsou samozřejmě obrovské.

Polovodičové baterie by mohly být klíčem k tomu, aby naše telefony vydržely napájet celé dny. Díky nim by se naše chytré hodinky mohly plně nabít během několika sekund! A ano, SSB mohou umožnit elektromobilům ujet tisíce kilometrů bez dobíjení.

Proto jim zasvěcenci přezdívají „věčné baterie“. Je to rozhodující technologie, která může pohánět revoluci elektromobilů do její další fáze: supernabitého růstu.

Společnost QuantumScape přišla na nemožné

Výroba polovodičových baterií byla donedávna záležitostí science fiction. Věda byla příliš složitá.

Pak se spojil tým geniálních stanfordských profesorů, vědců a několika technologických manažerů, aby ji zjednodušil. A o 12 let později společnost QuantumScape v podstatě vyřešila problém polovodičových baterií.

Největším problémem polovodičových baterií je něco, čemu se říká „dendrity“. Jedná se o malé trhlinky, které se v pevném elektrolytu tvoří během nabíjení a dobíjení. Nakonec se zvětší natolik, že způsobí zkrat baterie.

Velký průlom v oblasti polovodičových baterií tedy spočívá ve vývoji materiálu pevného elektrolytu, který je odolný vůči dendritům. A společnost QuantumScape tento kód rozluštila.

Koncem roku 2021 společnost názorně ukázala, že její věčná baterie fungovala ve čtyřvrstvých formátech až do 800 nabíjecích cyklů. O čtvrt roku později škálovala úspěšné výsledky na 10vrstvé baterie až do 800 cyklů. A na začátku letošního roku společnost QuantumScape úspěšně demonstrovala úspěšné výsledky své 16vrstvé baterie při více než 500 cyklech.

Foto: Burzovnisvet.cz

Jinými slovy, průlomový objev v oblasti polovodičových baterií společnosti QuantumScape se osvědčuje, i když společnost škáluje velikost baterií.

Pokud bude tento trend pokračovat, pak bude QuantumScape brzy komerčně nabízet účinné polovodičové baterie, které budou dostatečně velké pro použití v automobilech. A to má velké důsledky pro akcie QS.

Obrovský růstový potenciál akcií QS

Přijde baterie budoucnosti – a QuantumScape bude společností, která tuto baterii bude vyrábět a prodávat.

A to znamená, že potenciál růstu akcií QS je obrovský.

Odhadujeme, že do roku 2030 se na celém světě prodá přibližně 75 milionů nových osobních automobilů. Věříme, že přibližně polovina z nich budou elektromobily. Myslíme si, že asi 10 % z nich bude vybaveno polovodičovými bateriemi. Za předpokladu, že společnost QuantumScape získá přibližně polovinu trhu s polovodičovými bateriemi v elektromobilech – a bude tyto baterie prodávat za cenu kolem 7 000 USD za kus – mohla by do roku 2030 dosáhnout tržeb přes 13 miliard USD.

Za předpokladu cílových 25 % provozních marží a 20 % daňové sazby to znamená potenciální zisk v roce 2030 ve výši přibližně 2,6 miliardy dolarů. Z toho při 20násobném poměru ceny a zisku vyplývá potenciální budoucí ocenění společnosti QuantumScape ve výši 55 miliard dolarů, což je 17násobek současné tržní hodnoty.

To je působivé. Pokud tedy chcete koupit a držet růstovou akcii, která by z vás mohla udělat opravdové boháče, akcie QS by měly být na prvním místě vašeho seznamu.

Kupte si tuto akcii. Držte ji. Počkejte, až změní svět.

Foto: Burzovnisvet.cz

Závěrečné slovo k akciím QS

Polovodičové baterie jsou budoucností a představují jeden z nejslibnějších technologických průlomů roku 2020.

Během několika příštích let tato nově vznikající technologie navždy změní odvětví elektromobilů. A vlastně navždy změní celý svět elektroniky.

Akcie společnosti QS se předpokládají jako jedny z těchto mega vítězů. Nebude však sama. A ve skutečnosti nebude největším vítězem v této oblasti.

Ve skutečnosti to vidíme jako začátek masivní energetické transformace.

Dokonce i největší společnost na světě, Apple (AAPL), se pouští do vlastního autonomního elektromobilu.

Ano, tvůrce iPhonu, iPadu, Macu a hodinek Apple Watch se pouští do přechodu na energetiku prostřednictvím uvedení vlastního elektromobilu.

Vzhledem k tomu, jak předchozí inovace společnosti Apple změnily paradigmata, bude Apple Car měnit pravidla hry pro elektromobily.

Jsme ještě více přesvědčeni, že společnosti, které dodávají kritické komponenty pro Apple Car, vydělají svým investorům jmění.

Energetická revoluce je tady. Je čas se zapojit. Tedy doslova připojit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz