Hlavní obsah

Vertex Pharmaceuticals má svůj nejnovější lékový hit. Trh za 41 miliard dolarů čeká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Nejnovější zpráva o klinických údajích naznačuje, že má v rukou vítěze

Článek

Poté, co společnost Vertex Pharmaceuticals nedávno představila potenciál nového neopioidního léku proti bolesti, suzetriginu, který by mohl změnit pravidla hry v tomto odvětví, se v lékařském, obchodním a investičním sektoru rozhořelo očekávání. Každá masivní farmaceutická společnost se spoléhá na několik vybraných lékových hitů – léků, které mohou trvale generovat roční tržby přesahující 1 miliardu dolarů -, které podporují její základní činnost a zajišťují stálé výnosy pro investory. Představení nových slibných údajů o potenciálním budoucím trháku, jako je suzetrigin, který by mohl být schválen k prodeji již za několik měsíců, proto představuje významný vývoj v odvětví.

Společnost Vertex se tradičně zaměřovala na léky na cystickou fibrózu (CF), ale ve snaze o diverzifikaci a inovaci se pustila do neznámého terénu – a zdá se, že se jí risk vyplatí. Na výročním zasedání Americké společnosti anesteziologů (American Society of Anesthesiologists, ASA), které se konalo 20. října, představil farmaceutický gigant nové přesvědčivé údaje o suzetriginu, svém kandidátovi na neopioidní perorální analgetikum.

Suzetrigin je z několika hledisek obzvláště slibný. Zaprvé, trh, který tento přípravek může oslovit, je obrovský. Podle zprávy společnosti Grand View Research měl celosvětový trh s analgetiky v roce 2023 hodnotu téměř 41 miliard dolarů a do roku 2030 by měl dosáhnout přibližně 61 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že jen málo léků proti bolesti je neopioidních, a tedy méně návykových, a zároveň účinně tlumí středně silnou až silnou bolest spojenou s menšími operacemi a ambulantními zákroky, je suzetrigin připraven významně ovlivnit situaci.

Standardní zásah pro zmírnění takové bolesti zahrnuje kombinovaný lék běžně označovaný jako Vicodin, který kombinuje malou dávku opioidního léku proti bolesti, hydrokodonu, s větší dávkou neopioidního léku, paracetamolu. Hydrokodon je sice účinný, ale při pravidelném užívání může vyvolat závislost a má také negativní účinky na srdeční frekvenci a dýchání, takže není vhodný pro pacienty s kardiovaskulárními nebo dýchacími obtížemi.

Nedávná prezentace společnosti Vertex zahrnovala údaje, které prokázaly srovnatelnou účinnost suzetriginu s hydrokodon-acetaminofenem při snižování intenzity bolesti během 48 hodin po abdominoplastice u pacientů. Zjištění společnosti naznačují, že suzetrigin by si mohl potenciálně nárokovat určitý podíl na trhu, který v současnosti drží generické léky, jako je hydrokodon-acetaminofen. Jedinečný způsob účinku suzetriginu také umožňuje jeho míchání s menšími dávkami opioidních léků proti bolesti, což přináší větší úlevu bez navýšení dalších rizik.

Po úspěšném dokončení třetí fáze klinických studií byl suzetrigin předložen regulačním orgánům Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ke schválení, přičemž rozhodnutí se očekává do ledna 2025.

Nadšení investoři by však měli uprostřed optimismu zůstat obezřetní. Budoucí úspěch suzetriginu ještě není definitivně zajištěn. Schválení není zaručeně jisté a nejistá je i míra jeho okamžitého přijetí trhem. Klinická studie fáze 3 neprokázala, že by suzetrigin byl účinnější než běžná péče při středně silné až silné bolesti, a k plnému využití jeho potenciální hodnoty budou nutné další výzkumné a vývojové práce.

Nicméně ukazatele jsou převážně pozitivní a konsenzus v oboru ukazuje na to, že společnost Vertex získá schválení v příštím roce. Vzhledem k vysoké poptávce po neopioidních analgetických lécích v lékařské komunitě jsou vyhlídky na to, že se suzetrigin stane lékovým hitem, stěží diskutabilní, což je situace, která je dobrou předzvěstí pro výkonnost akcií společnosti Vertex.

V současné době dosahují tržby společnosti Vertex za posledních dvanáct měsíců 10,3 miliardy USD. Společnost GlobalData předpověděla, že nový analgetický lék přinese do roku 2030 přibližně 1,4 miliardy dolarů ročně, což představuje předpokládaný 13,6% roční nárůst nejvyššího příjmu. Tento výrazný nárůst spolu s potenciálem dalších příjmů z dalších programů v přípravě společnosti Vertex představuje přesvědčivý důvod pro důvěru investorů v tento farmaceutický gigant.

Potenciální pozitivní finanční důsledky průkopnického podniku společnosti Vertex a s tím spojená důvěra investorů svědčí o transformační síle inovativní vědy na veřejné zdraví i podnikání. Suzetrigin představuje více než jen potenciální lékový trhák; symbolizuje nástup nové éry bezpečnějších, nenávykových možností léčby bolesti, které zároveň podtrhují účinnost diverzifikačních strategií v podnikání. Příběh suzetriginu by mohl mít a pravděpodobně bude mít vlnivý dopad na globální farmaceutický průmysl a jeho tržní trajektorii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz