Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stanislav Gross: Oženil se s provozní parlamentní restaurace, na konci života se upnul k duchovnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký, Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

V 90. letech byl mladým a velmi nadějným politikem, který měl ambice to dotáhnout až na předsedu vlády. To se mu také splnilo. Grossův život však nebyl jednoduchý a na sklonku jeho života ho poznamenal kariérní i zdravotní pád.

Článek

Stanislav Gross vstoupil do politiky v roce 1989. Bylo mu tehdy pouhých dvacet let. Prokázal ale mimořádné schopnosti a rychle stoupal na stranickém žebříčku. Poslancem se stal již v roce 1992, jeho ambice ale byly mnohem větší. Už v roce 2000 začalo jeho funkční období ve funkci ministra financí. Následně se stal předsedou strany ČSSD i předsedou páté vlády České republiky. V té době byl jedním z nejoblíbenějších českých politiků. Jeho kariérní vrchol však netrval dlouho.

Necelý půlrok po jeho jmenování do funkce premiéra se vynořily spekulace o nejasném financování jeho bytu na Barrandově. Ten stál tehdy více než 4 miliony korun a nebylo jasné, kde na něj Gross vzal. Tehdejší premiér se hájil tím, že peníze získal přes svého strýce. Jak se ale později ukázalo, jeho strýc byl nemajetný a k takovým penězům by jen těžko přišel. Gross nebyl následně schopen financování bytu vysvětlit. A vládní skandál byl na světě.

Krizi vlády navíc podpořilo další pochybné financování dalšího Grossova bytu. Firma Grossovy ženy Šárky tehdy koupila byt za téměř 6 milionů korun. Větší pozdvižení ale způsobila forma zajištění dluhu. Za půjčku totiž ručila nechvalně proslulá podnikatelka, která byla stíhána za pojistný podvod. K tomu všemu byla majitelkou nevěstince. A to byl definitivní konec Grosse jako oblíbeného politika. Lidé začali volat po jeho odvolání, po České republice se konaly demonstrace, které požadovaly, aby Gross okamžitě odstoupil.

Ten tak na nátlak lidu i opozičních politických stran učinil hned několikrát. Vždy však vzal svá slova zpět. Vše měl rozhodnout sjezd ČSSD. Pokud by totiž byl tehdy zvolen předsedou strany někdo jiný než Gross, jmenoval by tehdejší prezident Klaus jiného premiéra. Na sjezdu však Gross své předsednictví uhájil. A tak měl zůstat premiérem až do konce řádného volebního období v roce 2006.

Jenže hlasy proti Grossovi začaly následně sílit i z jeho vlastní strany. Tlak na vládu se stupňoval a ta se pomalu začala hroutit. V dubnu roku 2005 podal Stanislav Gross demisi, na podzim téhož roku se pak vzdal i předsednictví strany. Tím skončila jeho politická kariéra. Pokračovat se Gross rozhodl v tom, co vystudoval. Stal se právnickým koncipientem a následně složil advokátní zkoušky.

Podezřelé se pak policii zdály i další Grossovy aktivity po odchodu z politiky, nikdy se mu však nepodařilo nic prokázat. Jisté však je, že se stal vlastníkem podílu ve firmě, který měl hodnotu asi 300 milionů korun. Spolu s manželkou si koupili další nemovitost na Barrandově v hodnotě 10 milionů i nemovitost na Floridě za cenu více než 700 tisíc dolarů.

V roce 2014 se začaly objevovat informace o Grossově vážné nemoci. Bývalý poslanec se v tomto těžkém období upnul k duchovnu. V následujícím roce pak na následky této nemoci zemřel. Zůstaly po něm dvě dcery. Denisa, které bylo v té době 18 let, a Natálie, která byla ještě o pět mladší.

Obě dcery měl Gross se svojí manželkou Šárkou, která byla původně provozní poslanecké kantýny. A právě na tomto příběhu se zčásti zakládal i příběh z pera Josefa Klímy, který byl nedávno na televizních obrazovkách uveden jako seriál Sedm schodů k moci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz