Hlavní obsah
Lidé a společnost

Švédi nám ukradli Žižkův meč, nyní nám ho s laskavým svolením zapůjčí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adolf Liebscher, Wikipedia Commons, volná licence

Jan Žižka

Historie umí být nemilosrdná. S odstupem času se dobový kontext ztrácí a my hodnotíme historické události na základě holých faktů, ke kterým mnohdy nemáme dostatek relevantních souvislostí. To platí i o třicetileté válce.

Článek

Třicetiletá válka je jednou z největších skvrn na historii Evropy. A stejně jako mnoho válek v našich dějinách, i tato byla spjata s náboženstvím. Nutit někoho k víře, kterou přijmout nechce, už se mnohokrát ukázalo jako ten nejhorší možný krok ze všech. Třicetiletá válka ale byla spojena i s nespokojeností prostých lidí s jejich vládou, v Česku pak zejména s habsburskou nadvládou.

Konflikt ale eskaloval a zapojilo se do něj mnoho evropských států, které spolu prakticky nepřetržitě válčili po dobu dlouhých třiceti let. Jedním z nejkrutějších období třicetileté války bylo období nazývané jako švédská válka. Švédská vojska v té době doslova pustošila Evropu a jejich bojovým výpadům se nevyhnuly ani země Koruny české.

Krutost švédských vojsk zažilo mnoho měst na našem území a těsně před koncem války okusila jejich bezohlednost i Praha. Švédská vojska ji totiž několik týdnů obléhala a když se jim pak podařilo dostat se do města, odvezli odtud mnoho vzácných děl. Navždy tak z našeho území zmizely cenné obrazy a jiná umělecká díla. Švédi si odvezli i největší rukopisnou knihu na světě známou jako Codex gigas nebo také Ďáblova bible. Mezi jejich další lup ale patřil i slavný meč Jana Žižky z Trocnova.

Jan Žižka z Trocnova je dodnes vzpomínán jako velký vojevůdce, který se postavil na stranu chudého a prostého lidu proti mocichtivé šlechtě a systému tehdejšího státu. A právě jeho meč byl připomínkou toho, že Češi se nevzdávají a jsou ochotni za svůj stát bojovat i v době největšího temna. A kvůli Švédskému vpádu do Čech v první polovině 17. století jsme během třicetileté války o tento poklad přišli.

Nyní se ale Žižkův meč vrací do Česka. Bohužel jen na chvíli. Švédové se totiž uvolili, že nám v rámci výstavy tento meč zapůjčí. Vše, co nám tenkrát jejich vojska ukradli, nám totiž nikdy nebylo vráceno. Švédové považují jak Žižkův meč, tak Ďáblovu bibli i další cenná díla ukradená na území zemí Koruny české za svá. I přes dlouholeté snahy se do Česka z jejich loupežné výpravy vrátilo jen několik rukopisů.

A nyní se máme cítit poctěni, že nám Švédové zapůjčí na výstavu meč, který kdysi býval náš a je symbolem naší odvahy? Meč jednoho z největších českých hrdinů by se měl do naší vlasti vrátit natrvalo. Je zcela zcestné, aby ukradená díla nadále zůstávala ve Švédsku. Jenže o tom nechce Švédsko ani slyšet. A tak se zřejmě budeme muset spokojit s replikami, kterých se dostalo například Ďáblově bibli, a když nám občas Švédi něco zapůjčí, budeme jim za to vděční. No není to paradox?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám