Hlavní obsah
Aktuální dění

Mariňáci dostali nákladní vůz pro logistiku, pomoc z České republiky mířila také k civilistům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Červená kalina - Team 4 Ukraine z.s.

Přestože značná část týmu z dobrovolnické organizace Team 4 Ukraine pomáhala v uplynulých dnech s odklízením následků povodní, podařilo se realizovat další dodávku pomoci obráncům i civilistům v napadené Ukrajině.

Článek

„Celková hodnota pomoci ze zářijového výjezdu je 1,7 milionu korun. Jednalo se především o 7.200 kusů balení kojeneckého mléka od Danone CZ, oblečení, boty, pleny, vysokokapacitní baterie ecoflow, darován byl i nákladní vůz Volvo s přívěsem,“ uvedl kancléř spolku Josef „Riggs“ Starý s tím, že pomoc jako vždy mířila konkrétním organizacím a jednotkám.

„Výjezd se organizačně připravoval přibližně dva měsíce, byla za tím spousta práce, domlouvání s ukrajinskou stranou a nezbytného papírování. Díky povodním jsme museli před odjezdem měnit složení dobrovolnické skupiny, která se výjezdu účastnila, ale vše se nakonec podařilo. Získali jsme pro Team 4 Ukraine nové zkušenosti s transportem velkého nákladu, které využijeme při dalších dodávkách pomoci. Humanitární pomoc jsme rozvezli třem organizacím, konkrétně se jednalo o dětský domov a domov seniorů v Mahale a organizaci Bukovina, která pomáhá vnitřním uprchlíkům. Nákladní vůz byl předán jednotce 503. samostatnému praporu námořní pěchoty, který podporujeme dlouhodobě. Jednotka jej využije pro zásobování,“ uvedl člen spolku, který byl za tento výjezd zodpovědný. Zmínil i dvaatřiceti hodinové čekání na hranicích, které délku výjezdu protáhlo. „Je to čas, který ubíráme našim rodinám. Nedivil bych se, kdyby kvůli takovým komplikacím někteří dobrovolníci jezdit přestali.“

„Když mariňáci zjistili, že jeden z nás zrovna slaví narozeniny, rozhodli se mu připravit improvizovanou oslavu,“ popsal hezký okamžik z předávání pomoci dobrovolník Tomáš. Většinu času však tráví dobrovolníci při cestách jinak. „Tisíce kilometrů a spaní v autě,“ vyjmenoval dobrovolník Petr, z čeho se nejvíce skládají dny na cestách při doručování pomoci po Ukrajině.

Další projekty spolku stále běží, momentálně mohou dárci přispívat nejen na transparentní účet Team 4 Ukraine, ale také na serveru Donio na zdravotnický materiál, konkrétně nosítka, sanitní vůz, lékárničky a zdravotní batohy pro nové vojáky, které Team 4 Ukraine vyškolí v TCCC medicíně. Pilotní projekt takové pomoci spolek nedávno úspěšně realizoval, když v létě prošlo školením a vybavení obdrželo 150 příslušníků policie z Ternopilu, kteří se stali součástí nově formovaného praporu ozbrojených sil Ukrajiny. Spolek Team 4 Ukraine pomáhá přímo na místě již od roku 2014.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz