Hlavní obsah
Cestování

Cestovní ruch ve Vysokých Tatrách v ohrožení. Budou Tatry Češi bojkotovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Camping Malá Bara

Návštěva Vysokých Tater se opět prodraží. Rostou nejen poplatky, ale i ceny za služby. Nevadí, popojedeme o kousek dál.

Článek

Vysoké Tatry… Kdo by je nemiloval? Celkově máme jako Češi Slovensko rádi. Rozumíme si, máme společnou historii a snad v každé české rodině je někdo z předků Slovák a opačně.

Z pohledu turistů se však nad Tatrami blýská a mnozí lidé napříč sociálními sítěmi projevují svůj hněv. Důvodem je zvýšení městské daně z pobytu ze 2 € na 3,50 €, co je při současném kurzu zhruba 84 Kč na osobu a noc. A to není vše. Celodenní parkování obytného vozidla s délkou na 5 m vyjde na rovných 50 € a to bez ohledu na to jaká je sezóna.

Keď porovnáme poplatky v Tatrách s rakúskymi Alpami, tak v Tirolsku sme platili 2 eur/os./noc, v Korutánsku 0,55 Eur/os./noc. Parkoviská pod lyžiarskymi strediskami v Alpách sú v cene lanovky, resp. zadarmo, stellplatz či kemp zhruba polovicu ceny oproti Tatrám. Výdavky tam určite menšie nemajú, podľa rozsahu a kvality ponúkaných služieb zrejme naopak oveľa vyššie. Otázka teda je, či skutočne tento poplatok samospráva do turistického ruchu vracia v podobe kvalitnejších služieb alebo len využíva turistov na financovanie vlastných potrieb. Už dnes sú Tatry drahšie ako Alpy a službami zaostávajú. Preto sa nám takéto metódy na doplnenie obecnej kasy zdajú veľmi krátkozraké a voči turistom rozhodne nie prozákaznícke. Je to trochu ako z toho vtipu: - „Dobrý deň.“ -„10 eur“.
Vieroslava Štrbáková, aktívní cestovatelka a vášnivá karavanistka, Slovensko

Není tedy divu, že čeští karavanisté, ale i jiní motorizovaní turisté, odvracejí svůj zrak od Vysokých Tater ze slovenské strany a pokukují po straně polské. Nebudeme si nic nalhávat, ta polská strana je v tuto chvíli i na turisty a jejich potřeby lépe připravená v oblasti stravování i vyžití. Další skupina lidí se přestala orientovat na hory a oblíbila si slovenské cenově dostupné termály, zejména ty v Dunajské Středě, kde je součástí ceny za pobyt v kempu i vstup do bazénů. Pak je tu další skupina cestovatelů, ti vynechají Slovensko zcela a rovnou jedou do Rakouska nebo Maďarska, případně zmíněného oblíbeného, leč v poslední době přeplněného Polska.

Čo sa týka miestneho poplatku, asi áno je to pomerne dosť, podľa mňa by sa to malo kategorizovať podľa počtu hviezdičiek. Čo sa týka parkovania, je to tiež veľa. Mesto ako take neponúka nič nové.
Jozef David, konatel provozujíci Rijocamping ve Vysokých Tatrách

Je ještě jiná možnost? Ano je. Východ Slovenska. Je krásný a jedinečný i z hlediska cestovního ruchu, proto není nutné kvůli zdražování v některých lokalitách hned tuto krásnou zemi opouštět. Ačkoliv jsou Tatry zajímavá lokalita, byť nepřející ani divokému kempování, je zde alternatíva v podobě prodloužení si cesty o zhruba 180 km. Cestou můžeme navštívit jiné slovenské skvosty, kterými jsou například historické město Levoča, tajemný a úchvatný Spišský hrad, město Prešov, město Košice, případně se zastavit na Šariši. Novým cílem je rychle se turisticky rozvíjející oblast Tokaje, která ukázala, že má co nabídnout ve skvělém poměru cena a kvalita. Mezi turistické perly Tokaje se řadí třeba úplně nově vybudovaný Camping Malá Bara, ležící ve stejnojmenné obci. Výběr cílů v okolí, které máte možnost navštívit je obrovský. Svůj způsob rekreace si tu najde každý, mají tu místa nejen pro karavany a stany, ale třeba také historicky pojatý apartmám nebo domečky v korunách stromů. Ne zcela samozřejmým vybavením slovenských kempů je například výřivka nebo sauna, zde ale tyto wellness vymoženosti najdete. Tokaj teprve turisti objevují a vzniká zde mnoho zajímavých projektů. Oblast navíc patří k těm nejlepším vinařským koutům Evropy.

Na české turisty jsme plně připraveni a nabídneme jim úplně to samé jako německým nebo polským. Rádi všechny přivítáme a naše infocentrum se postará o to, aby kroky návštěvníků vedly do zajímavých míst i v okolí. Nejlepší odměnou je pro nás dobrý pocit každého návštěvníka a důkazem kvality našich služeb jsou vracející se domácí i zahraniční hosté. Jsme ideální zastávkou také třeba na cestě do Rumunska nebo Maďarska.
Ivan Fedor, vždy usměvavý spolumajitel kempu Malá Bara

Nezbývá než doufat, že nově zřízené Ministerstvo cestovního ruchu a sportu SR se začne zabývat danou problematikou a pobyt pro turisty zatraktívní. Jde o významnou část příjmu do státního rozpočtu. Turisté ze zahraničí se minulý rok na Slovensko začali vracet a takové skokové zdražení může návštěvností otřást. Východoslovenské regiony se snaží a o turisty bojují. Možná tedy vznikne nová skupina mezi turisty a to i těmi s karavany. Okolo Tater jen projedou dál, směrem na východ, kde zažijí klid, pohodu v turisticky nepřeexponované oblasti se spoustou možností vyžití, navíc objeví oblast, která si zvýšený turistický zájem opravdu zaslouží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz