Hlavní obsah
Víra a náboženství

Sekty ČR: Moje setkání s monstrem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: České sekty a sekty v ČR

David Berg, vůdce sekty Rodina

O americké pedofilní sektě Rodina jsem věděl už více než 10 let. Ale myslel jsem si, že se rozpadla a už není aktivní. Nechtělo se mi věřit, že by se takové zlo mohlo skrývat v naší zemi. Ale událost v srpnu 2024 mě donutila změnit názor.

Článek

Všechno to začalo blogem spisovatelky Martiny Bittnerové. Ta v roce 2006 vydala sérii pěti článků, v nichž popisovala příběh 2 spolužaček a toho, jak se ocitly v sektě Rodina.

Je to truchlivé čtení a vyvolalo ve mě mnoho otázek. Paní Bittnerová se totiž rozepsala o tom, jak se po investigaci reportérů pořadu Na vlastní oči (5/51998) podařilo v Česku odhalit sídla této skupiny v Kladně a Týnci nad Sázavou. Zároveň psala o tom, jak se skupina následně přejmenovala na EEM - neboli Eastern European Ministries. Tato organizace měla v Česku webovky eastmiss a propagovala na nich nejen své charitativní programy, ale také náboženské texty Davida Berga, zakladatele pedofilní sekty Rodina (1, 2, 3, 4, 5) a propagovala na nich nejen své charitativní programy, ale také náboženské texty Davida Berga, zakladatele pedofilní sekty Rodina.

Nebyla to však jediná spojitost mezi EEM a Rodinou - webová stránka také sbírala finanční příspěvky na videokazety Kiddie Viddie a Treasure Attick, o nichž jsem už odjinud věděl, že jde o materiály pedofilní sekty. Jako kontakt byla uvedena jistá paní Ž. (Její jméno kvůli hrozící žalobě vynechám), která dodnes figuruje na webovkách sekty Rodina. Píše tam pravidelně články a ačkoliv je oficiálně členkou pedofilní skupiny, organizuje dětské pobyty a charitativní akce pro dětské domovy. Připadalo mi to celé zvláštní.

Začal jsem pátrat v akademických spisech. Největší odborník na sekty v ČR doc. Zdeněk Vojtíšek v blogu Martiny Bittnerové potvrdil spojitost EEM a Rodiny. Měl s touto sektou bohaté zkušenosti, jelikož to byl on, kdo dal reportérům „Na vlastní oči“ adresu jejich sídla. Série veřejně dostupných diplomových a rigorozních prací z prací pana Vojtíška čerpala a zmiňovala detaily o fungování skupiny v ČR. Byly tam informace o městech a vesnicích, kde se členové této skupiny nachází (shodovaly se s místy zmíněnými v blogu Bittnerové) a také jména původního vedoucího (Joe Powdrill) a mluvčího (Dave Newman) . Toho prvního se mi podařilo rychle najít - říkal si Mr. Twister, měl společnost First4Fun - F4F - a rozdával malým dětem balonky v Británii. Našel jsem i jeho profil na Facebooku, kde má vzpomínky na svou službu v Praze a společné fotky s výše zmíněnou paní Ž. popisoval Českou republiku jako místo „největších úspěchů“.

Joe Powdrill byl uveden v několika odborných textech, ale o Dave Newmanovi jsem moc informací nenašel. Jen jeho facebookový profil, kde měl v přátelích velké množství osob angažujících se ve prospěch dětí. Začal jsem z toho být nervózní. Paní Bittnerová na blogu uvedla, že si po nějaké době i EEM změnilo jméno a že si teď říká „B3B“ (jde o vymyšlený název - pravé jméno této společnosti zde bohužel nemohu napsat, ale najdete ho v blogu Martiny Bittnerové). Našel jsem si webové stránky této společnosti a zjistil, že jde o patrně největší českou neziskovku na pomoc dětem a že spolupracuje nejen s českými ministerstvy, ale také korporáty, nemocnicemi a dětskými domovy. V záložce historii se zakladatel (jehož jméno zde opět nemohu napsat, ale říkejme mu M.) chlubil tím, že se uskupení dříve jmenovalo EEM. Na webové stránce B3B byla totožná adresa P.O. Boxu jako na webové stránce EEM. A vystupovali tam i stejní lidé. Spoluzakladatel společnosti byl dříve nejen členem EEM, ale hlavně manželem jedné ze spolužaček paní Bittnerové. B3B se navíc profilovalo stejnými projekty jako EEM - klauny v nemocnicích a programem RH (zkratka) na pomoc dětem z dětského domova. A spojitostí bylo více. Třeba to, že vedoucí a zakladatel B3B pan M. měl na Facebooku v přátelích Dave Newmana. A měl s ním dokonce fotku! Ale na té fotce byl tagem „Dave Newman“ označen on sám.

Začalo se mi z toho celého dělat špatně. Rozhodl jsem se, že zavolám přímo panu M. A zeptám se ho, jak to s EEM a Rodinou vlastně je. Rozhovor byl velice krátký a rozhodně ne příjemný. Pan M. mi sdělil, že o žádné spojitosti se sektou Rodina neví a že jsem se musel zbláznit. Ke konci hovoru křičel a nadával, načež zavěsil a napsal mi sms, že se mu už nikdy nemám ozývat. Byl jsem z toho řádně zmatený a vyděšený. Než jsem se ale mohl rozmyslet, přišla mi od něj další zpráva, ve které mě žádal o email - že mi prý chce něco poslat. A tak začalo moje cca týdenní psaní a seznamování s panem M.

Dohodli jsme si osobní setkání. Sešli jsme se v kavárně na Zličíně a dali se do řeči. Pan M. mě nejdřív upozornil na konsekvence, které by mohlo mít zveřejnění informací o spojitosti B3B se sektou Rodina. Naprosto odmítal jakoukoliv souvislost a hlavně to, že by sekta Rodina někdy páchala pedofilii. To mě hned zpočátku zarazilo. Předstíral jsem, že mu to všechno věřím a on se pomalu začal otevírat. Vyprávěl mi o svém životě - o tom, jak sektu Rodina poznal na konci 70.let v Mexiku, jak se pak odstěhoval na Filipín a tam poznal svou první ženu - tu, se kterou založil B3B. Opěvoval také filipínského diktátora Marcose (o kterém jsem si až poté zjistil, že byl hlavním podporovatelem této sekty a vytvořil jí z Filipín celosvětové útočiště pro její pedofilní hrátky). Zásadově tvrdil, že nikdy nebyl členem Rodiny (ačkoliv v pozdějším telefonátu se prořekl a přiznal to), ale tvrdil, že jeho manželka členkou byla. A že v sektě Rodina vyrůstaly i jejich společné děti. Také mi přiznal, že za odměnu obhajoval sektu Rodina v roce 1998, když vypukla kauza „Na vlastní oči“. Vyprávěl o tom, jak sektě radil, kudy se z toho vyvléct a jak napsal krátký pamflet, který paní Ž. přeložila do češtiny a který rozdali do všech schránek v Kladně, Týnci nad Sázavou a dalších městech, kde bydleli. Tento pamflet mi později přes Whatsapp dokonce poslal. Neustále opakoval, že za celý svůj život nebyl v sektě Rodina svědkem čehokoliv pedofilního, což je v příkrém rozporu nejen s fakty, ale také s informacemi od pana Vojtíška, který upozornil, že pozorný návštěvník komunit v Týnci a Kladně si může všimnou videokazet s dětskou pornografií. Rodina je bohužel světově známá tím, že natáčela své děti při striptýzu a podobných činnostech.

Bylo mi hodně zvláštní, že mi to ten pán všechno říká. Ale po několika dalších telefonátech a mailech s ním jsem pochopil, že je v tom, co dělá, tak sebejistý, že se ničeho nebojí. Hned zpočátku mě upozornil, že pokud někde zmíním spojitost B3B a Rodiny, zažaluje mě. V telefonátu popisoval, jak mu B3B vyhradilo půlmilionovou částku na boj s veškerými „pomluvami“ a že je schopen a ochoten mě dostat nejen před soud, ale také do vězení. Prý se se mnou sešel jen proto, že mu mě bylo líto. Byl jsem podle něj malý zmatený kluk, který píchl do vosího hnízda a neuvědomoval si důsledky. Říkal, že by to se mnou raději vyřešil po dobrém, protože by mě byla škoda, ale že je připraven zvolit i stejnou metodu jako na pana Vojtíška. O tom mi tvrdil, že se o ně v 90.letech přestal zajímat teprve poté, co mu dal poznat „bolest a ponížení“. Upozorňoval mě, že pokud za mou návštěvou stojí docent Vojtíšek, tak si za ním s radostí zajde a „sáhne mu na puls“. Pan M. Byl ve svých specifických výhružkách skoro jako básník. Měl to bezpochyby dobře naučené, protože podle vlastních slov takto musel vyhrožovat už mnoha lidem. Mezi věty, které mě od něj obzvláště zaujaly, byly například (parafrázuji, protože jsme mluvili v angličtině): „Buď připraven na soudní spory a důsledky nad rámec všeho, co sis myslel, že je vůbec možné.“, „Dávej si pozor, co nám píšeš - nikdy nevíš, kdo je na druhé straně.“, „Pozor, aby ses neocitl v hlubokých vodách“, „Mám hodně drahé právníky, a ty budeš muset nést náklady, až budeš shledán vinným z pomluvy a urážky na cti. Budeš chodit od výslechu k výslechu – a to po mnoho let.“, „Dávej pozor, abys na sebe nenaložil víc, než zvládneš, Jakube!“. „Doufám, že ustoupíš. Byla by tě škoda.“

Začal jsem se upřímně bát. A také jsem byl (zcela upřímně) zviklán manipulací pana M. Tvrdil mi, že se okolo roku 2005 se sektou Rodina rozešel, že se kvůli tomu rozvedl i s manželkou a že už s tím nikdy nechce mít nic společného. Na otázku proč má v B3B vícero lidí, kteří se angažovali v sektě Rodina, mi odpověděl, že to jsou všechno lidé, kteří ze sekty odešli a nikdy nespáchali nic špatného. Nechtělo se mi tomu věřit, ale zároveň jsem nechtěl někoho neprávem podezřívat. Jenže pak se začaly objevovat nesrovnalosti v jeho příběhu. Různé protimluvy a detaily, kterých si nevšiml, ale já si je zapamatoval a poté ověřil. Jedním z hlavních šoků bylo zjištění, že Dave Newman je přezdívka pana M. A že to on je tím mluvčím Rodiny, zmíněným v rigorozní práci o sektách. Bylo toho však více, co mi na jeho příběhu nesedělo. A čím déle jsem s přáteli pátral po minulosti B3B a EEM, začaly se objevovat další a další souvislosti. Už jsem začal chápat, proč se o tom nikdy předtím nemluvilo. Do toho se i po osobním setkání stále stupňovaly výhružky pana M. Volal mi, psal mi maily, psal mi smsky a psal mi na Whatsapp. A kdyby mohl, klepal by mi i u dveří (jeho nabídku, aby mě odvezl domů, jsem naštěstí odmítl - to mohla být osudová chyba).

Trvalo několik dní, než jsem se z toho strachu oklepal. Než jsem se zvedl a  jsem se, že celou věc zveřejním - ale takovým způsobem, aby mi daný blog (či video) nemohl právně napadnout a nechat smazat. Nemohu vám slíbit, že tento blog brzy na nátlak nezmizí, ale pokusím se ho tu nechat tak dlouho, jak je to jen možné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz