Hlavní obsah
Právo a státní správa

Právní spor o patent u hodinek Apple Watch: Rychlý rozbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vytvořeno pomocí AI technologií DALL-E

Grafika znázorňující Apple Watch

V posledních letech se společnost Apple ocitla v centru právních sporů týkajících se patentů na technologie použité v hodinkách Apple Watch. Tento článek poskytuje bližší pohled na tyto spory.

Článek

Historie a vývoj hodinek Apple Watch

Hodinky Apple Watch byly představeny v roce 2015 a rychle se staly lídrem na trhu nositelné technologie. S každou novou generací přicházely inovace, ale také nové výzvy, včetně právních sporů ohledně patentů.

Právní spory o patenty

Spor s AliveCor

AliveCor, startup v oblasti medicínské technologie, podal v roce 2021 antimonopolní žalobu proti Apple, ve které tvrdil, že Apple zneužil svou monopolní pozici v technologii elektrokardiogramu (EKG) používané v hodinkách Apple Watch¹[1]. AliveCor tvrdil, že Apple poškodil konkurenci a snížil možnosti výběru pro spotřebitele¹[1].

Foto: Vytvořeno pomocí AI technologií DALL-E

Apple u soudu

Spor s Masimo

Masimo, společnost specializující se na pulzní oxymetry, obvinila Apple z porušení patentů na technologii měření hladiny kyslíku v krvi, která byla implementována v modelech Apple Watch Series 6 a novějších²[2]. Masimo požadovalo zákaz dovozu hodinek Apple Watch do USA²[2].

V lednu 2020 Masimo podalo žalobu proti Apple, ve které obvinilo společnost z krádeže obchodních tajemství a nesprávného využití patentovaných technologií Masimo při vývoji senzorů použitých v hodinkách Apple Watch²[2]. Masimo tvrdilo, že Apple tajně lákal zaměstnance Masimo a použil patentovanou technologii Masimo při vývoji senzorů.

Rozhodnutí a důsledky

Soudní rozhodnutí z ledna 2023 potvrdilo, že Apple porušil jeden z patentů Masimo na pulzní oxymetrii²[2]. Mezinárodní obchodní komise (ITC) nyní zvažuje, zda zavede zákaz dovozu modelů hodinek Apple Watch, které zahrnují funkci monitorování hladiny kyslíku v krvi²[2].

Reakce společnosti Apple

Apple se proti rozhodnutí ohradil a vyjádřil nesouhlas, avšak zároveň uvedl, že respektuje rozhodnutí a očekává plné přezkoumání Komisí²[2].

Zdroje:

- TIME: "Apple Watch: What to Know About the Legal Disputes"¹[1]

- MacRumors: "Apple Watch Infringed Masimo's Pulse Oximetry Patent, US Judge Rules"²[2]

- NBC News: "Apple pulling Watch ‚Series 9‘ and ‚Ultra 2‘ over patent infringement dispute"³[3]

- The Guardian: "US court bars Apple Watch imports while patent dispute plays out"⁴[4]

- Patent Lawyer Magazine: "Apple Watch patent lawsuits: the art of substantial product modifications patenting and their defense"⁵[5]

- Apple Insider: "Lawsuit claims Apple Watch infringes on activity monitoring patent"⁶[6]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz