Hlavní obsah
Internet a technologie

Tajná dohoda: Google platí Apple miliardy dolarů za výchozí vyhledávač

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vytvořeno pomocí AI technologií DALL-E

Google platí Apple ohromné sumy peněz za to, aby jeho vyhledávač byl v Safari na zařízeních s operačním systémem iOS a macOS výchozím.

Google platí Apple ohromné sumy peněz za to, aby jeho vyhledávač byl v Safari na zařízeních s operačním systémem iOS a macOSvýchozím. Tato tajná dohoda začala v roce 2002.

Článek

GoogleApple jsou dvě gigantické technologické korporace, jejichž vzájemná spolupráce má obrovský dopad na miliony uživatelů po celém světě. Google platí Apple ohromné sumy peněz za to, aby jeho vyhledávač byl v Safari na zařízeních s operačním systémem iOSmacOSvýchozím. Tato tajná dohoda, která začala v roce 2002, má vliv na to, jak lidé vyhledávají informace na svých telefonech, tabletech a počítačích.

Kolik Google platí Apple?

V roce 2021 Google zaplatil Apple ohromnou částku ve výši 15 miliard dolarů, aby si udržel svou pozici jako výchozí vyhledávač na těchto platformách. Ale to není všechno. V roce 2022 Google utratil ještě více peněz, aby tuto dohodu udržel.

Podle Bloombergu Google zaplatil Apple přibližně 20 miliard dolarů v roce 2022, aby jeho vyhledávač zůstal v Safari jako výchozí. Tato částka byla odhalena v dokumentech v rámci antimonopolního soudního sporu U.S. Department of Justice proti Google. Dohoda mezi GoogleApple byla původně tajná. Apple vedení během soudu vypovídalo, že Google za to platí „miliardy“, aniž by specifikovalo konkrétní číslo. Později svědek odhalil, že Google platí Apple 36 % svých příjmů z online reklamy. „Dohoda s Apple je nejdůležitější z Googleových výchozích dohod,“ uvádí zpráva.

Jak to ovlivňuje uživatele?

Tato dohoda má obrovský dopad na uživatele. Když otevřete Safari na svém iPhone, iPadu nebo Macu, Google je první vyhledávač, který uvidíte. To znamená, že Google má obrovskou moc ovlivňovat, jaké informace lidé hledají. Je to jako kdyby Google měl klíč k bráně informací na internetu.

Co bude dál?

Celkově lze říci, že tato tajná dohoda mezi GoogleApple má obrovský vliv na to, jak lidé vyhledávají informace na svých zařízeních. Ať už je to dobré nebo špatné, jedno je jisté: GoogleApple mají spolu silnou vazbu, která ovlivňuje miliony uživatelů po celém světě. Budeme sledovat, jak se tato dohoda bude dále vyvíjet a jaké dopady bude mít na budoucnost digitálního světa. 🌐🍏🔍📱

Zdroje:

https://9to5mac.com/2024/05/01/google-paid-apple-search-safari/

https://www.macrumors.com/2024/05/01/google-default-search-engine-safari-20-billion/

https://nypost.com/2024/05/02/business/google-paid-apple-20b-in-2022-alone-for-default-status-docs/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz