Hlavní obsah

AI přítelkyně. Jaké nebezpečí představují budoucí vztahy lidí s roboty?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

AI, nebo-li umělá inteligence, je už v podstatě všudypřítomná. Můžete si s AI chatovat, a pomalu už se objevují lidé, jež mají vztah s AI. V čem všem je to nebezpečné?

Článek

Prvním problémem, který nás asi napadne při představě, že by každý druhý neměl vztah s jinou osobou, ale s AI, je ještě nižší porodnost. Ze společenských, ekonomických důvodů se rodí mnohem méně dětí než v minulosti, a AI tomu rozhodně nepomůže.

Druhým problémem je asketičnost života v takovém vztahu. Bude vaše AI přítelkyně chtít jít na procházku? Pozorovat východ/západ slunce? Hvězdy? Nejspíše ne… Skončíte zavření doma. Pořád a pořád mezi čtyřmi stěnami. Čerstvý vzduch jen z okna.

Třetím problémem je oblast psychiky. Nebude nás dohánět mizérie toho, že naše láska není skutečná? Nikdy nebude možné ji reálně obejmout, políbit? Normálně s ní žít? Je to něco umělého, nepřirozeného, a v podstatě po jednom kliknutí - i neexistujícího.

Čtvrtým, a dovolte mi říct, že v osobní rovině života každého z nás tím nejhorší problémem, bude absolutní zástava osobního růstu.

Podívali jste se někdy na svou partnerku, a řekli si, jak úžasná je, a že vás dělá lepším člověkem? Případně řekli jste si, že jí velmi milujete, a chcete pro ni být tím nejlepším, takže chcete pracovat na svých chybách?

A umíte si představit, že budete mít motivaci ke změně k lepšímu, když bude vaše přítelkyně AI?

Kdepak.

AI vám vždy řekne to, co budete chtít slyšet. Nikdy se s vámi nepohádá, nic vám nevyčte, za vše vás jedině pochválí a pravděpodobně vás bude ve všem, co budete chtít udělat, jenom a pouze motivovat.

Zní to na první dobrou dobře - jenže už nebudete nikdy osobně růst. Nikdy nepoznáte reálné emoce ve vztahu, nepoznáte radost z nových kroků ve vztahu, nepoznáte usmíření po hádce, pro nikoho se nebudete snažit být lepší.

Budete jako malé dítě, které se jen a jen chválí, nikdo ho neučí, nikdo mu neřekne, že něco dělá špatně, nebude muset cítit odpovědnost za to, co řekne někomu jinému - takové dítě si pak myslí, že je neomylné, a může každému říct, cokoliv chce. Nemusí myslet na následky.

Ze své osobní roviny říkám, že má drahá polovička má své chyby. I já. Každý je máme. Milujeme jeden druhého za věci, ve kterých jsme stejní, kde si rozumíme - ale i za to, v čem jsme jiní. A je nádherné vedle někoho a s někým růst, mít motivaci být pro někoho lepší a lepší. Je krásné vědět, že i když se s někým neshodnete, je tu pro vás a miluje vás i přes hádky.

S AI toto nikdy nezažijete. Bude vás milovat, protože tak prostě bude naprogramovaná - ne pro vaši povahu, oči, pro společné zájmy a pocit souznění. Bude tu pro vás, protože tak bude naprogramovaná - ne pro skutečný cit, se skutečnými vzpomínkami. A nikdy nebudete mít motivaci být pro ni lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz