Hlavní obsah

Leidenská mutace - nepříjemnost mužů, prokletí žen

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Leidenská mutace je vrozené onemocnění spojené s vyšší srážlivosti krve - trombofilií. Jedná se o mutaci genu pro srážlivý faktor V a o nejběžnější formu dědičné trombofilie.

Článek

Leidenská mutace byla poprvé identifikována v roce 1994 ve městě Leiden v Nizozemsku, odkud také dostala své jméno. Byla objevena poté, co vědci zkoumali důvody zvýšeného výskytu krevních sraženin v některých rodinách.

Výzkum odhalil, že dotčené osoby měly specifickou genetickou mutaci v pátém koagulačním faktoru, známém jako faktor V.

Leidenská mutace je poměrně častá genetická abnormalita, zejména v evropských populacích. Odhaduje se, že 3–8% lidí s evropským původem jsou nosiči této mutace. Míra výskytu však může být v různých populacích velmi odlišná. Ve skupinách s nízkým rizikem trombózy, jako jsou například Asiaté, je výskyt Leidenské mutace mnohem nižší.

Důležité je poznamenat, že ne u všech osob s Leidenskou mutací se objeví vznik krevních sraženin. Existují další genetické a životní faktory, které mohou významně ovlivnit riziko vzniku trombózy.

Příčinou Leidenské mutace je vrozená porucha koagulačního systému krve.

Jedná se o zvýšenou aktivitu tohoto systému a tím, je zapříčiněno riziko vzniku krevních sraženin způsobující ucpání cév. Leidenská mutace se dědí z generaci na generaci.

Rozeznáváme:

  • Heterozygot - mutace se dědí pouze od jednoho z rodičů; jeho játra produkují směs normálního a změněného srážlivého faktoru, má zvýšené riziko rozvoje trombózy.
  • Homozygot - mutace se dědí od obou rodičů; jeho játra produkují jen aktivnější srážlivý faktor s výraznějším efektem, proto má velmi vysoké riziko rozvoje trombózy.

Pokud máme otce i matku s Leidenskou mutaci, na 100% se narodí dítě též s Leidenskou mutací.

Pokud má otec/matka Leidenskou mutaci a druhý rodič ne, je šance na Leidenskou mutaci u potomka 50%.

Prvním příznakem Leidenské mutace bývá právě až vznik krevní sraženiny, která se projevuje bolestí končetin a otokem. Riziko se vyvine, pokud by došlo k odtržení trombu a jeho odcestování do cév zásobující jednotlivé orgány. Tím vznikají komplikace jako hluboká žilní trombóza, plicní embolie nebo cévní mozková příhoda.

Hlavní faktory, které zvyšují riziko vzniku sraženin u osob s Leidenskou mutací, zahrnují těhotenství, užívání hormonální antikoncepce, kouření, chirurgické zákroky a dlouhodobou imobilizaci.

Leidenskou mutací odhalí pouze genetické testování. Léčba není možná, pouze užití léků (Warfarin, Heparin) u rizikovějších osob, což jsou starší osoby, osoby, u nichž v minulosti ke krevní sraženině došlo, a těhotné ženy.

Pro ženy je Leidenská mutace velkým strašákem z důvodu nemožnosti užívat hormonální antikoncepci, a zvýšenému riziku potratů. Plod se v děloze ženy trpící Leidenskou mutací vyvíjí jen po určitou dobu, poté odumírá.

Těhotná žena s Leidenskou mutací musí být přísněji sledována a musí užívat léky na ředění krve.

Závěrem - Leidenská mutace je důležitým genetickým faktorem přispívajícím k trombofílii. Ačkoli nese zvýšené riziko vzniku krevních sraženin, u mnoho nosičů k tomu nikdy nedojde. Výzkum v oblasti Leidenské mutace pokračuje s cílem lépe porozumět rizikovým faktorům, optimalizovat léčebné strategie a rozvíjet nové metody prevence.

Zdroje:

https://www.pilulka.cz/leidenska-mutace-komplexni-prehled

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz