Hlavní obsah
Cestování

Aktivní dovolená v Athénách? Tohle určitě nevynechejte!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: drátěný materiál, www.freepik.com

Vzhůru na Balkán, do země tepla a slunce. Do hlubin světa, kterému vládli bohové z Olympu. Ačkoliv se Řecko pyšní celou řadou nádherných ostrovů, i samotné Athény jsou nádherné a nabízejí řadu skvostných památek a míst, kam stojí za to se podívat.

Článek

Kde začít? Člověk by mohl jmenovat spoustu nádherných lokalit, kterými se Athény pyšní. Jen na jejich prohlédnutí by to chtělo hodně času. I když se někde dopravíte městkou hromadnou dopravou, někam už je třeba dojít pěšky a zkrátka nelze stihnout všechno. Ale podívejme se zblízka, co kde může být..

Kerameikos

Za zmínku stojí určitě Kerameikos, což byla čtvrť v Athénách, zasvěcená Keramovi, bohovi keramiky. Nedílnou součástí tohoto místa bylo také pohřebiště. Kromě toho lze v této lokalitě navštívit i muzeum, kde jsou vystavené sošky, hračky a mince.

Foto: Chrissie

Kerameikos - Pohřebiště

Foto: Chrissie

Kerameikos - pohřebiště

Agora

Dnešní Agora byla ve starověkém Řecku považována za prostor, kde odehrávaly veřejné akce, byla jakýmsi denním centrem měšťanů. Nachází se nedaleko výše zmíněného Kerameikosu. Cestu k ní si můžete zpestřit procházkou skrze malebné athénské uličky a pokochat se pohledem na kavárny, které budete míjet. V Agoře se kromě ruin nachází i muzeum, kde si můžete prohlédnout sochy, modely bývalé Agory a užít si pohled na Hefaistův chrám, který z muzea máte na dohled.

Foto: Chrissie

Hefaistův chrám

Foto: Chrissie

Hefaistův chrám zepředu

Panathénajský stadion

Dodnes stále využívaný stadion, kde se konaly hry na počest bohyně Pallas Athény. Vybudován byl ve 4. století př. n.l., tehdy měl k dispozici jen sedadla ze dřeva. To se změnilo, když posezení z mramoru po finanční stránce zajistil Říman Herodes Attikus.

Foto: Chrissie

Panathénajský stadion

Dionýsovo divadlo a římské odeion

Stavby, které byste měli stoprocentně navštívit. Antické Dionýsovo divadlo, které se dodnes využívá. Prochází sice rekonstrukci, i tak je na něj ale úžasný pohled.

Odeion byla stavba půlkruhovitého tvaru, která má 32 řad, vejít se sem mohlo až 5.000 diváků.

Foto: Chrissie

Divadlo zepředu

Foto: Chrissie

Divadlo - pohled seshora

Parthenon v Akropolis

Výrazná stavba Athén, jeden z nejčastějších cílů všech turistů, jež přijeli obdivovat krásy Řecka. Památka, na kterou musíte mít zakoupenou vstupenku na konkrétní hodinu, aby mohli místní koordinovat příliv návštěvníků. Ideální je navštívit toto místo v pozdějších odpoledních hodinách, abyste netrpěli příliš dlouho na slunci (za předpokladu, že sem jdete v letních měsících). Můžete zde obdivovat samotný chrám, ale i vyhlídku na Athény, rozprostřené okolo kopce, na kterém Parthenon stojí.

Foto: Chrissie

Součást komplexu budov na Akropolis

Foto: scaliger99, www.freepik.com

Parthenon v Akropolis

Samozřejmě se Řecko pyšní dalšími památkami, jako je např. Meteora, Hadriánův chrám, chrám boha Dia a další stavby. Pro dobrodruhy mimo město může být výzvou výstup na Mytikas, nejvyšší bod pohoří Olympu, kde sídlili antičtí bohové.

Navštívili jste Řecko a některé z památek? Nebo se chystáte? Co byste doporučili k návštěvě v tomto nádherném městě?

Zdroje:

Zkušenost autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz