Hlavní obsah
Názory a úvahy

Darwinovy ceny – když lidská hloupost nezná mezí a odnesou to i zvířata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: aitoff, www.pixabay.com

Pořad, ve kterém jsou promítnuty vždy tři scény, při kterých hlavní protagonista dokáže vymyslet takovou hloupost, při které se zraní. Sem tam se v pořadu mihnou i zvířata, která se nedobrovolně účastní. Bohužel to ale někdy končí jejich smrtí.

Článek

Úvodem

Kdo nesleduje pořad Darwinovy ceny, nevadí, možná tím lépe. Alespoň nejste zaskočeni tím, co dokáže lidská populace v některých případech vymyslet. Ve zkratce se v tomto pořadu přehrají ukázky vybraných jedinců z kteréhokoliv koutu světa, kteří svým jednáním dost možná ohrožují svůj případný genofond. Pořadem provází Richard Cacák, který celé dění komentuje a dalo by se říct, že svými komentáři většinou u diváků boduje na plné čáře. Každá ukázka dotyčného adepta je zhodnocena procenty od 0 do 100, jak moc se přiblížil úrovni idiotismu.

Nutno podotknout, že ne vždy jsou některé ukázky určené na Darwina, jelikož někde naštěstí ani o život, a ani o zdraví. A když už o to zdraví jde, tak je příčinou nešťastná shoda okolností, nikoliv úmyslný čin, který by mohl skončit tragédií.

Z ukázek

Jsou jedinci, kteří jsou hodnoceni třeba do 20 %, takže se jedná o něco, co opravdu ani nijak neohrozilo žádného účastníka. Pak existují ale takoví odvážlivci, u kterých to hraničí s rovnými 100 %. To obvykle v případech, kdy skáčou na vysokých budovách a rozestupy mezi jednotlivými místy, kde lze bezpečně dopadnout, nejsou právě nejmenší, a ještě ke všemu je to v pořádné výšce. Dále experimenty s drogami, kdy ve výsledku hlavní protagonista připomíná vše možné, jen ne člověka (vybavuje se mi scénka, kdy Asiat zkusil drogu zvanou krokodil a v závěru připomínal opravdu krokodýla, a ještě ke všemu dostalo tělo pořádně zabrat).

Není tu nouze i o dost riskantní akce, jako jsou např. hrátky s ohněm, skákání z vlaku nebo přebíhání před ním, příp. neopatrné manévry při slézání skal. Samozřejmě se nemusí vše odehrávat jen na pevnině, někteří jedinci si pohrávají i s mořským živlem a jeho obyvateli. Např. některým nechybí ,,odvaha“ a provokují chobotnici kroužkovanou, jejíž jed je jeden z nejagresivnějších. To ale některým nepřekáží v tom, aby si s tímto tvorem hráli a později se nestačí divit.

Foto: Jens Petersen, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

chobotnice kroužkovaná

A na scéně je smrt

Toto obvykle jsou ještě situace, kdy to neskončilo ničí smrtí, i když to k tomu nemělo daleko. Bohužel pak jsou situace, kdy už hazard se zdravím a životem zajde daleko a odnesou to neviní. V tomto případě zvířata (lidští protagonisté mi teď jistě odpustí, ale nějak je nedokážu litovat, i když jim jde o život, když si o malér vyloženě říkají).

Nejedna scéna, kdy se lidé nudili a ve snaze pořídit ,,co nejlepší záběr“ provokují zvířata, která jsou pak zlikvidována, aby je neohrozila. Např. medvěd, který by si klidně mohl jít dál lesní cestou, kdyby nenarazil na pitomce, co jej provokuje, a pak se diví, když se za ním medvěd pustí. Anebo nepochopitelná scéna potápěčů, kteří přecení situaci, když se snaží přilákat k sobě žraloka, který na ně později zaútočí a je několika výstřely z podvodní pušky usmrcen. Nejedno oko diváka nezůstane suché, když vidí bezvládně tělo žraloka, které klesá ke dnu. A kvůli čemu? Kvůli honbě za senzací, kvůli nebetyčné pitomosti některých lidí, kteří si neváží svých životů a snaží se zažít adrenalin, u kterého nedobrovolně asistují zvířecí zástupci. A ti, když mají štěstí, později ,,pop propuštění“ odejdou po svém, nebo jsou zabiti.

Jsem toho názoru, že každý si se svým životem má naložit tak, jak uzná za vhodné. Pokud ale se rozhodne riskovat, neměl by do toho zatahovat zvířata.

Anketa

Sledujete pořad Darwinovy ceny?
Ano, jsem pravidelným divákem.
0 %
Viděl/a jsem několik dílů, pravidelně jej nesleduji.
60 %
Dřív jsem sledoval/a, po scénách s mrtvými zvířaty jsem se přestal/a dívat.
0 %
Ne, pořad jde mimo mě.
40 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz